استاد صمصام، تاریخ مجسم گیلانیان در عرصه تلفیق موسیقی با مفاهیم دینی است
حرف تازه – مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان اذعان کرد: استاد صمصام، تاریخ مجسم و معنادار گیلانیان در عرصه تلفیق موسیقی با مفاهیم دینی و مذهبی است.
ظهر امروز (شنبه ۲۳ تیر ۹۷) در دیدار با عزت اله صمصام، از اساتید برجسته موسیقی گیلان، اظهار کرد: مفتخرم که خداوند این سعادت را برای دومین بار به بنده عطا کرده که محضر استاد را در خانه ایشان درک کنم.
وی با بیان اینکه دیدار با هنرمندان این چنینی، نوعی تجدید قوا در من ایجاد می کند، اذعان کرد: پیدایش امثال استاد صمصام، شاید در هر قرن یکبار اتفاق بیافتد؛ و این سعادتی برای بنده است که در دوره مدیریت بنده با ثبت آثار استاد، توانستیم گنجینه قرن خود را در تاریخ ماندگار کنیم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان ضمن تقدیر از انجمن موسیقی این استان به پاس همت در ثبت آثار استاد صمصام، گفت: الحمدلله انجمن موسیقی گیلان در جهت ترویج موسیقی سنتی و اصیل استان گام های خوبی برداشته و باید در این راه به آنان کمک کرد.
فاضلی با بیان اینکه استاد صمصام، تاریخ مجسم و معنادار گیلانیان در عرصه تلفیق موسیقی با مفاهیم دینی و مذهبی است، تصریح کرد: تا چیزی برای انسان درونی نشود تبدیل به منش نخواهد شد؛ و هنر و مفاهیم تعزیه در استاد صمصام درونی شده است.
وی با اشاره به وجود امامزادگان متعدد در گیلان و آمار اسامی مذهبی در میان نوزادان این استان، اظهار کرد: اسامی، ناخودآگاه قومی یک جمعیت است و این در عالم نشانه شناسی، نشانگر وجود بن مایه های بسیارِ دینی و مذهبی در گیلانیان است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان ادامه داد: از دیدگاه بنده، استاد صمصام یک نجیب زاده گیلانی و از آن نشانه های ملموس است. ایشان فردی است که روش مندی هایشان به منش تبدیل شده و این باعث ماندگاری انسان می شود. آرزو می کنم خداوند عزت وجود استادانی چون ایشان را در جامعه جاری و ساری کند و این منش در جامعه ما تداوم یابد.
فاضلی با بیان اینکه تعزیه جمع بین تئاتر و موسیقی است که هوشمندی ایرانیان را در تاریخ نشان می دهد، افزود: موسیقی به دلیل این هوشمندی هاست که ماندگار می شود و استاد صمصام زحمات فراوانی در ثبت و حفظ ردیف ها و گوشه های تعزیه در گیلان داشته اند.
وی ضمن آرزوی سلامتی برای استاد صمصام، ابراز کرد: از خداوند منان برای همه آن هایی که در این عرصه، رنج جانشان به جسمشان رسید، آرزوی بهبودی دارم و امیدوارم آن نور جانشان در تلالو چهره شان نیز دیده شود.
دیده نشدن هنرمند برابر با نیستی اوست
عزت اله صمصام نیز در این دیدار، با بیان اینکه هنرمند متعلق به خودش نیست، گفت: ما یک سری وظایفی داریم؛ هیچ چیز بهتر از دوستی نیست و با هم بودن از مهمترین عناصر اجتماعی ماست. هنرمند تافته جدا بافته از مردم نیست و بی مردم هیچ است؛ اگر هنرمند باشد ولی دیده نشود برابر با نیستی اوست.
وی با تأکید بر اینکه همیشه صادق بوده ام، اظهار کرد: احساس می کنم در مقام مردم این آب و خاک خیلی مسئولیت دارم و باید ادای دین کنم. از کودکی آموخته ام کوچک تر از هر کوچکی باشم اما تا آخرین نفس در خدمت مردم باشم.
بر اساس این گزارش؛ سید امیر مصباح معاون امور هنری و سینمایی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان و جمعی از هنرمندان استان، فاضلی را دیدار با عزت اله صمصام همراهی کردند.
عزتالله صمصام بزرگی متولد ۱۳۲۶ رشت و از ردیفدانهای موسیقی ایرانی است که تعزیه در خانوادهاش ریشه تاریخی داشته و به چند صد سال پیش برمیگردد.
وی همچنین در طول سالهای اخیر به آموزش ردیف آوازی پرداخته و جوانان بسیاری را در این مسیر تربیت کرده است.
صمصام در زمینه پژوهش موسیقی کوششهای فراوانی را در طول این سالیان انجام داده است و چندین جلد از یافتههای ایشان منتشر شده است.
ارسال دیدگاه