آقای استاندار؛ دیر بجنبیم دیگر نشانی از تاریخ گیلان برای گیلانیان باقی نخواهد ماند!
حرف تازه – آن چه در ادامه می آید تنها گوشه ای از اخباری است که این روزها حول تخریب میراث فرهنگی گیلان به گوش می رسد. میراثی که امانتی از آیندگان در دستان ماست و سندی زنده از تاریخ و فرهنگ گران مایه مردم گیلان زمین. میراثی که مطمئنا با حرف درمانی و سیاسی […]
حرف تازه – آن چه در ادامه می آید تنها گوشه ای از اخباری است که این روزها حول تخریب میراث فرهنگی گیلان به گوش می رسد. میراثی که امانتی از آیندگان در دستان ماست و سندی زنده از تاریخ و فرهنگ گران مایه مردم گیلان زمین. میراثی که مطمئنا با حرف درمانی و سیاسی کاری حفظ نخواهد شد.
این روزها اخبار ناخوشایندی از تخریب آثار تاریخی و فرهنگی گیلان به گوش می رسد. آثاری که اگرچه بعضی از آنان با همت و تلاش مردم فرهنگ دوست گیلان، از تیغ تیز بلدوزرها دور می مانند اما برخی دیگر سرنوشتی جز تبدیل شدن به تلی از خاک نداشتند.
خانه پدری هوشنگ ابتهاج؛ فرار از سرنوشتی تلخ با همت مردم و الزام مسئولین!
تنها در همین ماه های اخیر، خانه پدری هوشنگ ابتهاج با خرد جمعی و پیگیری دوستداران واقعی تاریخ و فرهنگ گیلان، از خطر تخریب قریب الوقوع در امان ماند. خانه ای که به گفته مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان می بایست مستندی برای ثبت تاریخی اش در اختیار باشد!
این اظهارات علیزاده با واکنش های فراوان دوستداران میراث فرهنگی گیلان روبرو شد تا آن جا که تعجب یلدا ابتهاج، فرزند هوشنگ ابتهاج را هم برانگیخت!
سرانجام هم مدیرکل میراث فرهنگی گیلان با اعتراف به اینکه مسئولیت پذیری اجتماعی، بخش دولتی را متقاعد و موظف می کند که نسبت به مطالبات عمومی بی تفاوت نباشند، خبر از ثبت ملی خانه پدری هوشنگ ابتهاج در رشت داد. (اینجا را بخوانید )
خانه شبان؛ باز هم میراث فرهنگی به دنبال سند برای جلوگیری از تخریب!
خانه شبان یکی دیگر از خانه هایی است که این روزها در خطر تخریب قرار دارد. این خانه، محلی بود که میرزا یوسف خان شبان نخستین شهردار فومن از آن به عنوان دفتر مراجعات مردمی در رشت استفاده می کرد. این خانه رفته رفته و طی سالهای مختلف از رونق افتاد و گفته می شود پس از نخستین شهردار فومن، چهار نسل از خانواده شبان در آن زندگی کردند و تا چند ماه قبل نیز در آن سکنی داشتند.
خانه شبان، این روزها به شدت در معرض تخریب قرار دارد. در حالی که مستندات فراوانی در خصوص قدمت این بنای تاریخی وجود دارد، مدیرکل میراث فرهنگی گیلان باز هم می گوید که تاریخی بودن خانه شبان مشخص نیست! (اینجا را بخوانید )
اگرچه رضا علیزاده منتظر اعلام نظر کارشناسان برای تشخیص قدمت این خانه است اما بعید است پیمانکار هم برای تخریب خانه، منتظر این اعلام نظر بماند!
این روزها گویا دوستداران فرهنگ گیلان می بایست به منظور ممانعت از تخریب آثار تاریخی شهر رشت، با کوله ای از اسناد به در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان مراجعه کنند تا تاریخی بودن خانه را ابتدا به اثبات برسانند! چرا که چندی پیش میراث فرهنگی برای ممانعت از تخریب خانه پدری ابتهاج هم به دنبال سندی برای اثبات آن می گشت! آ
ن چه که در ادامه می آید تنها گوشه ای از اسنادی است که تاریخی بودن خانه شبان را به اثبات می رساند.
با این حال، واکنش اینستاگرامی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان به این موضوع چندان امیدوار کننده نیست. رضا علیزاده با درج تصویری از خانه شبان، می نویسد: تاریخ فقط روایت پردازی برآمده از دل نوشته های مورخان نیست!
به نظر می رسد اگر دوستداران تاریخ و فرهنگ گیلان هر چه زودتر با حرکتی هماهنگ مانع از تخریب خانه شبان همچون خانه پدری ابتهاج نشوند، ساختمانی چندطبقه جایگزین این بنای تاریخی خواهد شد.
پل خشتی شهر لنگرود: وقتی داد فرماندار هم درآمد!
این بار دیگر فقط پای مردم در میان نیست! نماینده دولت در شهرستان لنگرود هم پای کار آمده است و در قالب نامه ای خطاب به مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان خواستار توقف عملیات اجرائی پروژه مرمت غیر اصولی پل خشتی و تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی شهر لنگرود شده است.
البته این بار هم جمعی از اهالی لنگرود، نسبت به این موضوع واکنش نشان داده اند و در نامه ای خطاب به فرماندار خواستار توقف مرمت غیراصولی این پل خشتی شده اند.
به علت عدم همکاری میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تالش؛ ۲ ساختمان تاریخی در تالش در معرض تخلیه و تخریب!
امروز هم رسانه ها به نقل از معاون سیاسی و اجتماعی فرماندار تالش خبر از از اجرای حکم قضایی تخلیه ۲ ساختمان تاریخی در روستای باستانی آق اولر این شهرستان توسط اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دادند.
سیدجلال سیدمحمدی روز پنجشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: این ساختمان ها به عنوان میراث فرهنگی، تاکنون در اختیار اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تالش بود و مالکان حقیقی آنها با پیگیری حقوقی در مراجع قضایی، اداره یادشده را محکوم و حکم تخلیه ساختمان ها را اخذ کرده اند.
وی اظهار کرد: تلاش شد با جلب رضایت مالکان حقیقی، ساختمان ها به لحاظ ارزش تاریخی و فرهنگی در اختیار اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تالش بماند، اما اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تالش در این راستا همکاری نکرد.
آن چه در بالا آمد تنها گوشه ای از اخباری است که این روزها حول تخریب میراث فرهنگی گیلان به گوش می رسد. میراثی که امانتی از آیندگان در دستان ماست و سندی زنده از تاریخ و فرهنگ گران مایه مردم گیلان زمین. امید است استاندار محترم گیلان هر چه زودتر تدبیری برای جلوگیری از نابودی این ابنیه تاریخی باارزش بیاندیشد وگرنه در آینده نزدیک چیزی برای ارائه به آیندگان وجود نخواهد داشت.
خزرآنلاین
ارسال دیدگاه