مهری شیرمحمدی – ۹صبح ۱۴تیرماه ۱۳۹۷، سبزه میدان رشت، کوچه آفخرا، مملو از جمعیتی است که یک ساعت زودتر از زمان موعد برای ادای احترام به مقام علمی نخستین دانش آموخته زبان های ایران باستان و مفسر اوستا، پیرامون آرامگاه پورداوود جمع شده بودند و در پایان مراسم تاکید کردند که جامعه امروز بیش از هر زمان دیگر به علم و اخلاق و مهر ورزی نیاز دارد. و همانطور که پورداود عامل بود، آنکه اندیشه پاک و نیک دارد، گفتار و کردارش به نیکی می انجامد.
داخل آرامگاه اما، قابل تردد نیست. شاید ۴۰سال است که فضای پیرامون آرامگاه نظافت نشده است. با اینکه پنجره های آرامگاه همیشه بسته بوده، ولی خاک زیادی بر مزار ابراهیم پورداوود، پدر و بردارانش و قرآن های بجا مانده بر قبور نشسته است. صندلی های شکسته و دیوارهای نم زده، نهایت توجه ما را به فرهنگ نشان می دهد.
آرامگاهی که مکتبخانه محله حاجی داوود بود و تاجر رشتی بخشی از حیاط خانه خود را مکتبخانه کرد تا کودکان محله دانش بیاموزند و بعدها به وصیت پدر همین مکتبخانه آرامگاه خانواده پورداود شد.
کمی آنسوتر کارگران زحمت کش خدمات شهری شهرداری رشت، آثار شمع های سوخته را از پشت پنجره های همیشه بسته آرامگاه خانوادگی پورداود می سترند. سطل آبی و پارچه هایی که برای خاک گیری بکارافتاده و دوستداران پورداوود که با آثارش وی را شناخته و برای ادای احترام، مزار و آرامگاه را گلباران می کنند.
جایگاه علمی پورداود در جهان بیشتر شناخته شده است
دکتر محمد علی فایق، مدیر مسئول ماهنامه ره آورد گیل در سن ۹۵ سالگی هوای تب کرده امروز رشت را به جان خرید و در مراسم حاضر شده است. وی که از جانب مادر با استاد پورداود نسبت فامیلی دارد، ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این مراسم و غبار روبی از مزار پورداوود گفت: پورداود فرهنگ ایران را دوباره زنده کرد و متاسفانه بیش از آنکه در رشت شناخته شده باشد، در دیگر کشورها به خاطر آثار ارزشمندش شهرت دارد.
وی افزود: باعث تاسف است که این آرامگاه سالهاست در این محله متروک افتاده و کسی جایگاه علمی پورداود را نمی شناسد و فقط عده معدودی می دانند که پورداود زبان فارسی و فرهنگ ایران را زنده کرد. مدیریت شهری باید یک فرهنگسرا به نام پورداود بسازد تا پژوهشگران درباره آثار پورداود تحقیق کنند و کتابهایش تجدید چاپ شود.
گمنامی بر دریافت کننده جایزه شوالیه فرانسه
نویسنده کتاب« استاد ابراهیم پورداود و ایران شناسی»، نیز در این مراسم گفت: پورداود از افتخارات ماست و یک چهره جهانی است و به دلیل خدمات فرهنگی که انجام داده است، جایزه تاگور را از هند و جایزه شوالیه را از فرانسه دریافت کرد.
هوشنگ عباسی افزود: پورداود نخستین محققی بود که در تفسیر اوستا به عنوان اولین متون دینی ایران پیش از اسلام، همت گماشت ولی به دلیل ناآگاهی برخی، مغضوب واقع شده و امیدواریم این مراسم، آغازی باشد برای غبار زدایی از چهره علمی پورداود و تجدید چاپ کتاب هایش.
وی با اشاره به حضور دو تن از اعضای شورای شهر رشت در مراسم، یادآور شد که نخستین دوره شورای شهر رشت خیابانی را بنام پورداوود نامگذاری کرده ولی تابلو را کندند. وی از مدیریت شهری خواست تا بلواری را به نام استاد پورداود نامگذاری نمایند.
پورداود فردوسی ثانی است و زبان فارسی را احیا کرد
یکی از محققان نیز در مراسم گفت: پورداود بخاطر خدماتی که به فرهنگ و زبان فارسی کرد، فردوسی ثانی لقب گرفته است.
هادی زرنگزاد، افزود: آثار پورداود در دانشگاه سوربون تدریس می شود و اگر پورداود نبود بدون شک، اساتیدی همچون زرین کوب، فروغی و کسروی هم پرورش نمی یافتند. پورداود کسی است که زبان فارسی را از دل خاک بیرن کشید.
تقدیر از حضور فرهنگ دوستان در یک مراسم غیر دولتی
رئیس مجمع اسلامی فرهنگیان گیلان نیز، ضمن تقدیر از حضور چشمگیر دوستداران پورداود در این مراسم ابراز کرد: جای خوشحالی است که دست به دست شدن تنها یک اطلاعیه کوچک در فضای مجازی که سایت گیل مهر فراخوان داد، شاهد حضور شهروندانی هستیم که بخاطر کسی که برای فرهنگ این سرزمین ۴۰سال زحمت کشید، در این مراسم غیر دولتی حاضر شدند.
سروش اکبرزاده افزود: ما عادت کرده ایم به بزرگان و اندیشمندمان جفا کنیم. در حالی که معجزه پیامبر کتاب بود و در قرآن مجید بارها به کتاب و قلم سوگند یاد شده است.
وی ابراز کرد: امروز پژوهش های وسیعی در حوزه زبان های فارسی ایران باستان شده و این همه را مدیون پورداود هستیم. پورداود با آثارش سیر تحول زبان فارسی را از پهلوی به میانه و دری نشان داده است و باید قدردان خدمات علمی او باشیم که ۴۰ سال در غربت عمر و ثروت خانوادگی خود را صرف آموختن زبان های ایران کرد و سرانجام با تربیت شاگردانی در دانشگاه تهران، این راه را تداوم داد و سرآخر در زادگاهش و مکتبخانه ای که درس خوانده بود، آرمید.
اکبرزاده تاکید کرد: ایران فرهنگی وسیع تر از ایران جغرافیایی است و مرزهای فرهنگی ما گسترده تر از مرزهای سیاسی فعلی است و شناخت چنین گستره فرهنگی را مدیون تلاش های امثال پورداود هستیم.
رئیس مجمع اسلامی فرهنگیان گیلان، تاکید کرد: گیلانیان سهم زیادی در توسعه فرهنگ دارند ولی از این همه تلاش نمی توانند به شایستگی صدا ایجاد نمایند. امیدوارم این مراسم گامی باشد برای پاسداشت مفاخر فرهنگی و علمی مان و بتوانیم صدای اندیشمندان را به همان اندازه که درفرهنگ سهم داشتند، به دیگران برسانیم.
در خلال مراسم حمید امیدی، رئیس بنیاد ایران شناسی نیز از برگزاری سومین همایش بین المللی ایران شناسی در رشت را نوید داد و افزود: این همایش با محوریت استاد ابراهیم پورداود و گیلان شناسی در سال آتی در رشت برگزار می شود.
خدمات علمی پورداود در تاریخ فراموش نمی شود
رئیس انجمن مفاخر گیلان نیز ضمن بیان فعالیت های مشروطه خواهی پورداود گفت: استاد پورداود برای آموختن و تعلیم زبان و ادبیات ایران باستان زحمات زیادی کشید و این حضور پرشور نشان داد مردم قدرِ این خدمات ارزنده را می دانند و در تاریخ فراموش نمی شود.
دکتر ابراهیم صفری افزود: پورداود بنیانگذار علم اوستا شناسی در ایران و جهان است و آثار وی در تفسیر اوستا و متون بجا مانده از باستان، کم نظیر است.
در خلال مراسم همچنین ناصر وحدتی، خواننده فولکوریک گیلان نیز بخشی از ترانه های فولکوریک گیلان را خواند و حاضران همنوا با ناصر وحدتی، آوای جان لیلی را در آرامگاه پورداود طنین انداز کردند.
در پایان مراسم، حاضران بر سر مزار استاد ابراهیم پورداود و پدر و برادرانش حاضر شده و با نثار گل به مقام علمی پورداود اداری احترام کردند و تاکید کردند امروز جامعه بیش از هر زمان دیگر به دانش و اخلاق نیاز دارد و همانطور که پورداود عامل بود، آنکه اندیشه پاک و نیک دارد، گفتار و کردارش به نیکی می انجامد.
ارسال دیدگاه