گفتگو با مهدی کامرانی راد، فیلم نامه نویس و کارگردان فیلم کوتاه حمایت از حیوانات

در روز های اخیر شاهد یک فیلم کوتاه یک دقیقه ای بسیار جنجالی در فضای مجازی بودیم فیلمی که بیش از پیش همه حیوان دوستان را تحت تاثیر قرار داد و باعث شد خیلی از مردم کشورمان به نقش سگ در زندگی روزمره ما پی ببرند.

حرف تازه – در روز های اخیر شاهد یک فیلم کوتاه یک دقیقه ای بسیار جنجالی در فضای مجازی بودیم فیلمی که بیش از پیش همه حیوان دوستان را تحت تاثیر قرار داد و باعث شد خیلی از مردم کشورمان به نقش سگ در زندگی روزمره ما پی ببرند.

فیلم کوتاه “من … ” ساخته مهدی کامرانی راد یک اثر هنری بسیار زیباست که نقش سگ در زندگی روزمره ما را به تصویر کشیده است. فرصتی شد از او دعوت کنیم که در مصاحبه ای در مورد این فیلم کوتاه با ما همراه باشند.

 

لطفاً خودتان را معرفی کنید.

مهدی کامرانی راد هستم عضو رسمی مجمع فعالان زیست محیطی کشور، متولد ۲ اردیبهشت ۶۷ . در گرگان به دنیا آمده ام و اکنون ساکن تهران هستم.

چند سال است که در حوزه فیلم سازی فعالیت می کنید و چرا تصمیم گرفتید برای حمایت از حیوانات (سگ ها) کلیپ بسازید؟

من از سال ۹۵ دوره ی کامل فیلمسازی را در انجمن سینمای جوان گذراندم و بعد از آن در زمستان ۹۶ اولین فیلم کوتاه “وَرَهرام” را ساختم تا به الان وَرَهرام منتخب ۱۱ جشنواره بین المللی از آلمان، ایتالیا، اسپانیا، آمریکا، هند، نیجریه، اندونزی و جشنواره بزرگ کودک و نوجوان Ale Kino لهستان شده است که در یکی از آنها (mitreo film festival) این فیلم از کشور ایتالیا که هجدهمین دوره اش بود جایزه ی Fearless را برد. لازم به ذکر است که نتیجه چندتا از این جشنواره ها در سال ۲۰۱۹ مشخص خواهد شد.

بعد از ساخت فیلم وَرَهرام و عرضه و پخش بین المللی اش که تیم حرفه ای میرانا پیکچرز در این راه من را یاری می کنند در خرداد ۹۷ با دوستم ایمان به ایده هایی برای ساخت ویدئو صحبت می کردیم و خب یکی از علایق من محیط زیست و حیوانات علی الخصوص سگ ها هستند چون عشق و وفای آنها در هر زمان و مکان مثال زدنی است و با توجه به ویدئو های زرد و بی کیفیتی که در اینستاگرام پخش می شود ساخت ویدئویی در این زمینه به ذهنم رسید و بعد از آن با دوست دیگرم حمیدرضا عالی نژاد راجع به ساختن این ویدئو صحبت کردم که پیش تر راجع به چنین همکاری صحبت کرده بودیم و حمیدرضا زحمت تهیه وسایل و امکانات لازم و مدیریت فیلمبرداری کار را بر عهده کشید که کیفیت خوب بصری کار را مدیون ایشان هستیم و من هیچ سختی برای ساخت این اثر احساس نکردم و حمید در کارگردانی هم کمکم کرد چون تجربه ی زیادی در عکاسی و ویدئوهای مدلینگ داشت.

در چه زمینه هایی تخصص دارید؟

من در زمینه های فیلمنامه نویسی و کارگردانی کار کرده ام و به شدت علاقه مندم و در انجمن سینمای جوان دفتر تهران دوره ی کامل فیلمسازی و همچنین کارگاه فیلمنامه نویسی را تحت آموزش استاد داود رضایی گذرانده ام که ایشان در حوزه ی فیلم کوتاه از خوبان آموزش فیلمنامه و از فیلمنامه نویسان و فیلمسازان درخشان و جوان کشور هستند.

این فیلم کوتاه تاریخی در کجا ساخته شد؟

این فیلم کوتاه را به دلیل عدم امکان مالی در زیر زمین یکی از دوستان خانوادگی حمید جان، خانم نیلوفر جواهری ‌که ایشان هم عکاس بودند و سگ نازی به نام Micky داشتند و خب اهمیت این کار را مطمئنا خیلی خوب درک می کردند ساختیم. ایشان با ایجاد این بستر کمک زیادی در ساخت این فیلم کوتاه به ما کردند.

چقدر زمان صرف ضبط این فیلم کوتاه شد؟

برای ساخت این ویدئو ما از قبل با حمید صحبت کرده بودیم که چه می خواهیم و در طی زمان چهار الی پنج ساعت آن هم به خاطر آمد و شد و تعدد بازیگران و سگ ها کار را ضبط کردیم.

آیا قصد دارید دوباره برای حیوانات ایران فیلم کوتاه بسازید؟

بله قطعا. بی شک دوست دارم این بار برای سگ های بومی بسازم. من سگ های بومی را خیلی دوست دارم چون بسیار مهربان و با وفا هستند. آنقدر این موجودات بی آزار و دوست داشتنی مورد اذیت و آزار قرار گرفته اند که اگر دقت کنید چشم هایشان غم دارد و اگر بروید سمتشان دور می شوند. من اگر جا و امکان نگهداریشان را داشته باشم مطمئنا سگ بومی نگه میدارم آن هم چند تا. فقط متأسفانه ویدئویی که برای سگ های بومی می خواهم بسازم هزینه دارد و خود من هم به تنهایی از عهده اش نمی توانم بربیایم. این ویدئو اگر ساخته بشود مطمئناٌ خیلی خوب می شود و حتی از کار های قبلی من بیشتر دیده خواهد شد و بیشتر دوستش خواهند داشت. من برای محیط زیست بحث بحران آب و مصرف پلاستیک هم سناریو و حتی فیلم کوتاه دارم، از این رو برای بحث عدم مصرف پلاستیک یک انیمیشن خیلی خوب می توانم بسازم که البته انیماتور نیاز دارم و هزینه اش بالا است.

صد البته می خواهم یک انیمیشن خیلی کوتاه هم برای نهنگ ها باتوجه به یک عکس از نهنگی که پلاستیک زیادی در معده اش رفته و باعث مرگش شده بود بسازم که به عدم مصرف پلاستیک مربوط می شود و چون آن قضیه من را خیلی ناراحت کرده بود، خیلی دوست دارم برای این موضوع هم یک فیلم کوتاه بسازم ولی باز هم متاسفانه مشکل مالی اجازه نمی دهد. کاش تهیه کننده یا خیرین و طرفداران محیط زیست و علاقه مند به فرهنگ سازی با دیدن این مصاحبه و با کمک خانواده بزرگ مجمع فعالان زیست محیطی لااقل بتوانم یکی از این کار ها را بسازم.

چه کسانی دست اندرکاران این فیلم کوتاه تاثیر گذار بودند و شما را همراهی کردند؟

حمیدرضا عالی نژاد عزیزم مدیر فیلمبرداری بود و باهم تهیه کننده بودیم که خب اشاره کردم بیشتر کار تهیه با ایشان بود و من سختی احساس نکردم، تدوین کار با دوست خوبمان کامیار نوری بود و موسیقی زیباش هم با ماهان فرزاد عزیز که بسیار هنرمند و خلاق هستند و من کار بعدیم را هم که ویدئویی بود به نام “ایرانشهر” در حمایت از دختران ایرانشهر و نفی سکوت در مقابل تجاوز، با ایشان همکاری داشتم و موسیقی فوق العاده ای ساختند.

همینطور تشکر ویژه دارم از بازیگر هنرمند شایما ملکیان که در کار ایرانشهر هم افتخار همکاری با ایشان را داشتم و دوست دارم به صورت متداوم و همیشگی با ایشان کار کنم. آغاز همکاری مان هم با همان ویدئو برای سگ ها بود که خودشان چون حامی حیوانات و سگ ها هستند با اشتیاق حاضر به همکاری شدند.

بازیگران دیگر، دوستانی بودند که به ما برای ایفای نقش ها در فیلم کمک کردند مثل فرزین رفیعی، عارف یادگاری، داوود عروج زاده که نیمه نابینا بودند(در نقش مرد نابینا) و ابوالفضل اسدی و اشرف قلی پور که مادر بزرگ دوستمان نیلوفر جان بودند و فکر کنم بازی ها خوب از آب در آمد. همینطور چند تا سگ دوست داشتنی به اسم های میکی، جویی، تیبون و ساشا هم در این راه کمک مان کردند و بنده از همینجا تشکر ویژه از یکایک این موجودات دوست داشتنی را دارم.

چه موفقیت هایی این فیلم کوتاه کسب کرده است؟

افتخارات این ویدئو هم این بود که در اولین حضور بین المللی اش در جشنواره ی  NewYork dof film festival پذیرفته شد.

برنده جایزه ویژه دوستی با حیوانات لارنس اُلری از جشنواره Avalonia آمریکا و برنده جایزه بهترین آگهی اجتماعی از جشنواره Lampa روسیه که در سازمان ملل ژنو این جایزه به بنده اهدا شد.

به صورت مختصر از نحوه آشنایی تان با محیط زیست و حیوانات در قالب یک داستان کوچک بفرمایید.

خب من بچه ی شمال هستم و زاده شهر گرگان. جنگل و درخت جزئی از پوشش شهری ما هست و نعمتی که من با نحوه برخورد دوستانم از شهرهای دیگر در قبال این زیبایی ها به چشم دیدم باعث شد از دوران جوانی همیشه علاقه داشته باشم تا به طبیعت و محیط زیست و جانوران بها بدهم و احترام بگذارم. طبیعتاً همه ما باید قدر نعمت ها را بدانیم و از محیط زندگی مان مراقبت کرده و در حفظش کوشا باشیم. مطمئنا بخش زیادی از حیوان دوستی و طبیعت دوستی من به خاطر تربیت خانوادگی من بوده و تاثیر رفتار های خواهرانم، برادرم، مادر و پدرم.

زمین فقط برای ما نیست، خیلی قبل تر از ما موجودات مختلف به راحتی در آن زندگی کرده اند اما با حضور ما طبیعت رو به نابودی است و زندگی جانوران به خطر افتاده است و این حاصل خودخواهی و البته بی خردی ماست. با تخریب طبیعت و اهمیت ندادن به جانورانش و با از بین بردن موجودات زنده و حیوانات، اکوسیستم ازبین می رود و با مصرف زیاد پلاستیک زمین آلوده می شود و با زندگی شهری به هم ریخته و نامناسب مان داریم زمین را گرم می کنیم و یک روز با شرایط بد زیست محیطی که گریبان گیرمان خواهد شد به جزای این رفتارمان خواهیم رسید و آن روز برای نجات زمین و موجودات خیلی دیر است.

سگ ها، گربه ها و… همه جاندار هستند و دارای سیستم عصبی، پس باید به زنده بودنشان احترام بگذاریم.

پیام آخر شما به مردم ایران در قبال حفاظت از محیط زیست و حیوانات چیست؟ سگ ها چقدر می توانند برای یک جامعه تاثیر گذار باشند؟

ما انسان هستیم پس باید با طبیعت و حیوانات خصوصاً سگ ها کمی انسان گونه رفتار کنیم.

من بخشی از فواید و اهمیت سگ ها را در ویدئو “من…” از افزایش سلامت روانی و جسمی تا درمان اوتیسم و… را نشان دادم.

فکر کنم با دیدن فیلم کوتاه بنده و تنها کمی تفکر به این نتیجه برسیم که باید قدر دان سگ ها باشیم چون وقتی برای زندگی هر فرد می توانند آنقدر مفید باشند پس طبیعتاً برای سلامت جامعه نیز مفید خواهند بود. سگ ها وفادارترین دوست آدم هستند و برای عشقشان بی درنگ و بی حساب و کتاب جانشان را هم فدا می کنند. آیا این مقدس نیست؟ لطفا اگر مقدس نمی دانید لااقل این موجودات باوفا و دوست داشتنی را اذیت نکنید.

بعد از دیدن ویدئوی بنده عده ای از دوستان و نزدیکان با من تماس گرفته یا پیام می دهند؛ زمانی که سگ بومی می بینند به آن غذا می دهند و محبت می کنند و این دقیقا همان نتیجه ای بوده که من می خواستم از این کار حاصل شود. به یاد داشته باشید که انسان اشرف مخلوقات شد به این دلیل که به همه ی مخلوقات حواسش باشد، از این رو کمک به حیوانات ما را انسان تر می کند.

خیلی راحت بگویم انسان زبان دارد، قدرت دارد، می تواند در خواست کمک کند یا برای خودش کاری انجام دهد اما حیوانات زبان بسته چه؟ مایی که نیازشان را می بینیم و به آنها کمک نمی کنیم چطور انسانی هستیم؟ آیا اشرف مخلوقات برازنده ماست؟

و در نهایت از تیم فوق العاده و خانواده چندین هزار نفری مجمع فعالان زیست محیطی  کشور و جناب آقای صابر محمدی بابت اینکه این فرصت را در اختیار بنده قرار دادند نهایت قدردانی و تشکر را دارم. به قطع در روزهای آینده شاهد رشد فرهنگی ایران در کنار هم خواهیم بود.