گزارش جلسه کارگروه مدیریت پسماند گیلان با حضور معصومه ابتکار
حرف تازه: نیاز گیلان به تاسیس دو کارخانه زبالهسوز/ارتباط زباله و رتبه دوم گیلان در سرطان/استاندار :گیلان بیبهره از ردیف بودجه کشوری برای ساماندهی مسافران میلیونی/سازمان محیطزیست برای حل آلودگی زرجوب و گوهر تلاش میکند. مریم صابری در گیل نگاه نوشت: در سومین روز از هفته دولت معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیطزیست و معاون رئیسجمهور […]
حرف تازه: نیاز گیلان به تاسیس دو کارخانه زبالهسوز/ارتباط زباله و رتبه دوم گیلان در سرطان/استاندار :گیلان بیبهره از ردیف بودجه کشوری برای ساماندهی مسافران میلیونی/سازمان محیطزیست برای حل آلودگی زرجوب و گوهر تلاش میکند.
مریم صابری در گیل نگاه نوشت: در سومین روز از هفته دولت معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیطزیست و معاون رئیسجمهور برای شرکت در چند نشست و بازدید محیطزیستی در رشت حضور پیدا کرد.
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست از ساعت ۱۶:۲۰ دقیقه امروز در جلسه کارگروه مدیریت پسماند گیلان در سالن الغدیر استانداری حضور پیداکرده است.
در این جلسه استاندار، چند تن از نمایندگان گیلان در مجلس، مدیران استانی و شهرداران حضور دارند.
در ابتدای این نشست حجت شعبانپور معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار گیلان با ذکر این نکته که گیلان دارای ۱۶ شهرستان، ۵۲ شهر، ۴۳ بخش و بیش از هزار روستا دارد گفت:۱/۵میلیون نفر از جمعیت استان در شهر و یکمیلیون در روستا زندگی میکنند.
شعبانپور افزود:سرانه تولید پسماند برای هر شهروند شهری۸۵۰ گرم و برای روستایی ۶۵۰ گرم است که از نرخ کشوری بالاتر است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار گیلان در ادامه آمارهای قرائتشده خود افزود:روزانه بین ۱۸۰۰ تا ۲ میلیون تن زباله در گیلان تولید میشود که ما برای مدیریت بحران پسماند چند گام را طراحی کردیم که بخش اول آن آموزش بود.
شعبانپور افزود: در این راه با کمک ان جی اوها برای آموزش در قسمتهای مختلف وارد کار شدیم و در این مسیر ۴۰ هزار کتاب و سی دی توزیعشده است.
این مقام از آموزش دهیاران توسط جهاد دانشگاهی و سازمان شهرداریها خبر داد و گفت: این موضوع در حال انجام است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار گیلان اضافه کرد برای حل مشکلات محیطزیستی در گیلان ۵۰۰ دقیقه فیلم توسط صداوسیما تهیهشده است که ۵ دقیقه آن در مجلس هم پخش شد و ۱۵ دقیقه از آن به دفتر دکتر نوبخت معاون رئیسجمهور ارسال شد.
شعبانپور در ادامه در مورد مراکز دفن زباله گفت: ما در گیلان ۵۱ مرکز دفن زباله داشتیم که مهمترین آن لند فیل سراوان است که با ساماندهی آنها توانستیم تعداد آن را به ۳۵ برسانیم و طبق برنامهریزی ما تعداد این مراکز دفن باید به ۱۰ برسد.
وی با تشکر از شهردار رشت گفت: شهرداری با کمک اعتبارات دولتی در حال ایجاد سلول بهداشتی و ساخت تصفیهخانه است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار گیلان افزود: برنامه بعدی برای کاهش زباله تولیدی، طرح تفکیک از مبدا است.
شعبانپور افزود: با مشارکت فرمانداران و برگزاری جلسات متعدد اکنون پوشش ۷۰ درصدی برنامه تفکیک را داریم و مشارکت شهروندان ۳۸ درصدی است و تا پایان سال میخواهیم پوشش را به ۹۰ درصد برسانیم.
فعالیت سه کارخانه کمپوست در گیلان
شعبانپور با ذکر این نکته که در استان گیلان ۳ کارخانه کمپوست مشغول فعالیت است گفت: کارخانه رشت هماکنون با ظرفیت ۳۵۰ تن کار میکند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار گیلان افزود:کارخانه انزلی هم با ظرفیت ۱۵۰ تن در طول روز ۱۰۰ تن زباله دریافت میکند و کارخانه رودسر هم روزانه ۱۰۰ تن زباله تحویل میگیرد.
شعبانپور ادامه داد: راه نجات ما ایجاد کارخانه کمپوست است که از این طریق ما تولید شیرابه نیز نخواهیم داشت. وی با اشاره به پسماند بیمارستانی توضیح داد: اکنون تمام ۲۵ بیمارستان استان زبالههایشان را بیخطر سازی میکنند و ۷۰ درصد مطبهای پزشکی هم برای امحا و بیخطر سازی اقداماتی را انجام میدهند که تا پایان سال به ۱۰۰ درصد برسد.
اشاره به وضعیت رودخانههای آلوده رشت بخش بعدی اظهارات شعبانپور را تشکیل میداد؛ ساخت تصفیهخانه شهرک صنعتی در بخش مناقصه قرار دارد و شهرداری و آب و فاضلاب ساخت تصفیهخانهها را پیگیری میکنند.
شعبانپور در پایان گفت: یکی از شرکتهای دانشبنیان دستگاهی را ابداع کرده و بهزودی در رودخانه نزدیک پارک از آن برای جمعآوری پسماند جامد استفاده میشود.
کاهش بهرهبرداری از چوب در جنگلهای گیلان
داود زارع مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گیلان بعد از شعبانپور تریبون را در اختیار گرفت و گفت: گیلان دارای ۴۵۰ هکتار طرح جنگلداری است که ۱۲۶ هکتار آن فعال و مابقی غیرفعال است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گیلان افزود: در دو سال اخیر کاهش سطح بهرهبرداری از چوب داشتیم که از ۲۰۰ هزار مترمکعب به ۲۰ هزار مترمکعب رسیده است که این آمار هم فقط منوط به درختان شکسته افتاده است.
زارع با ذکر این نکته که زراعت چوب در استان افزایش پیداکرده است افزود: زراعت چوب را از کوهستان به جلگه منتقل کردهایم.
به گفته مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گیلان۵۰ هزار مترمکعب تامین منابع اولیه برای شفارود از طریق زراعت چوب تامین شده است اما ۴۰۰ هزار هکتار آن رهاسازی شده است و اگر بخواهیم این عرصه را حفاظت کنیم به ۲۰۰میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم. این مقام اضافه کرد: بخشی از نیازهای چوب کشور نیز باید از طریق واردات تامین شود.
پس از اظهارات زارع فیلمکوتاهی در مورد احیای سلکه برای مدیران حاضر در جلسه پخش شد.
هشدار جعفرزاده نسبت به تبعات مرگ اکولوژیک تالاب انزلی
غلامعلی جعفرزاده نماینده رشت در مجلس هم در جلسه کارگروه مدیریت پسماند گیلان از نیاز استان به تاسیس دو کارخانه زبالهسوز سخن گفت و افزود: در حال حاضر از مجموع ۳۴ بیمارستان فقط ۸ بیمارستان دارای تصفیه است و از مجموع ۲۳ شهرک صنعتی هم فقط رشت و انزلی و لاهیجان دارای تصفیهخانه آنهم به شکل ناتمام دارند.
جعفرزاده توضیح داد: ۸۲ درصد فاضلاب انسانی استان بدون تصفیه وارد آبهای سطحی میشود و میتوان پیشبینی کرد که تبعات اکولوژیک مرگ تالاب انزلی بیشتر از دریاچه ارومیه باشد.
نماینده رشت در مجلس از رئیس سازمان حفاظت محیطزیست درخواست کرد برای گونههای مهاجم مثل سنبل، آزولا و.. برنامههای ویژهای ارائه بشود چون افزایش سطح دربرگیری این گونههای مهاجم دارای تبعات منفی بیشتری خواهد بود.
ولی داداشی نماینده آستارا در مجلس هم طی اظهاراتی کوتاه خواستار آن شد که گیلان از زون محیط زیستی به زون گردشگری تبدیل شود.
ارتباط زباله و رتبه دوم گیلان در سرطان
مهرداد لاهوتی نماینده لنگرود در مجلس که طی ماههای گذشته چند بار از عملکرد معصومه ابتکار انتقاد کرده بود در ابتدای صحبتهایش توضیح داد: اگر در این مدت از سوی من انتقاداتی مطرحشده به معنی آن نیست که منکر خدمات ایشان در بخش حفاظت از محیطزیست شدهام.
لاهوتی با اشاره به اینکه ۱۴۰۰ تن زباله در طبیعت رهاسازی شده است گفت: سرطان در کشور رتبه سوم مرگومیر است اما در گیلان رتبه دوم را دارد که این مهم باید ریشهیابی شود. نماینده لنگرود افزود:بهطور مثال برای کار اصولی پیرامون زباله شهرداری رشت باید ۸۰ میلیارد تومان پرداخت کند اما برای شهرداری سنگین است و توانایی پرداخت آن را ندارد. و باید سهم شهرداریها را در سرمایهگذاری مشترک به ۲۰ درصد برسانیم.
استاندار گیلان:گیلان بیبهره از ردیف بودجه کشوری برای ساماندهی مسافران میلیونی
محمدعلی نجفی استاندار گیلان هم در جلسه کارگروه مدیریت پسماند گیلان با حضور معصومه ابتکار معاون رئیسجمهور در رشت گفت: مشکلات واحدهای تولیدی گیلان در حال حل شدن است.
نجفی با ذکر این نکته که پروژه آزادراه و راهآهن گیلان در حال پیشرفت است گفت: این پروژهها با جدیت دنبال میشود اما مشکلات اعتباری برای تسریع در کار خلل ایجاد میکند.
نجفی با ذکر این نکته که در مسائل محیطزیستی وضعیت اشتغال روبه بهبود است و باسیل فارغالتحصیلان روبرو هستیم گفت:
رئیسجمهور برای بهبود وضعیت تولید و همچنین محیطزیست تاکیدات پیدرپی داشتهاند.
نماینده دولت تدبیر و امید در گیلان با اشاره به پاکسازی تالاب عینک گفت: همکاری همه دستگاهها و مردم برای ریشهکن کردن گیاه مهاجم «سنبل آبی» جای تشکر دارد.
استاندار گیلان با اشاره به حضور سالانه و میلیونی مسافر در گیلان گفت: این حجم از مسافر با خود تبعاتی مانند افزایش زباله و تخریب محیطزیست به همراه دارد.
نجفی افزود:باوجودآنکه برای شهرهای زیارتی به دلیل حضور مسافران بودجههای جداگانه پیشبینیشده است اما برای استان گیلان چنین چیزی پیشبینینشده است.
استاندار گیلان تأکید کرد:دولت باید برای بهبود اوضاع بودجه یا عوارضی برای مسافرانی که وارد استان میشوند در نظر بگیرد.
تلاش برای پایان سقوط آزاد شاخصهای محیطزیستی
پایانبخش جلسه کارگروه مدیریت پسماند گیلان سخنرانی معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیطزیست ایران است.
به گزارش گیل نگاه ابتکار در ابتدای اظهاراتش گفت: برای توسعه همهجانبه باید همکاری خوبی داشته باشیم.
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست ایران با ذکر این نکته که هفته دولت هفته تشکر از خدمتگزاریها از دولت است گفت:باید در این هفته حرکت دولت و اقدامات انجامشده و نشده دولت را بسنجیم.
او با یادآوری شرایط دشوار آغاز به کار دولت تدبیر و امید و گفت: سال ۹۲ تورم در کشور ۴۰ درصد بود و تقریبا خزانه خالیشده بود و امکان فروش نفت به دلیل تحریمهای ظالمانه وجود نداشت.
ابتکار توضیح داد: مردم در سال ۹۲ خواهان تغییر شدند و دولتی را بر سرکار آوردند که دنبال بازگشت امید در همه عرصه و تدبیر در امور بود .
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست ایران از سقوط شاخصهای محیطزیستی تا قبل از سال ۹۲ یادکرد و گفت:باگذشت سه سال میتوان گفت که ما در این حوزه به اهداف خود رسیدهایم و شاهد همکاری جمعی دولت با مردم برای حل مشکلات محیطزیستی هستیم.
معاون رئیسجمهور در ادامه به دیدار اخیر هیات دولت با رهبر انقلاب اشاره کرد و گفت: نوع ارزیابی رهبر انقلاب از عملکرد دولت این بود که گامهای خوبی برداشتهشده است و کشور باثبات اقتصادی مواجه است و امید زیادی وجود دارد که کشور به سمت خروج از مشکلات گام بردارد.
ابتکار درعینحال تاکید کرد: البته کارهای انجامنشده زیادی باقیمانده است و نمیتوان گفت به اهداف اقتصاد مقاومتی دست پیداکردهایم.
دورههای کارآفرینی مشاغل سبز در گیلان
ابتکار افزود: محیطزیست باوجود کارکرد حاکمیتی در حوزه مشاغل سبز مانند حفاظت از عرصههای طبیعی و انرژیهای پاک ورود کرده است و امیدوارم بتوانیم دورههای کارآفرینی مشاغل سبز را در گیلان با همکاری استانداری برگزار کنیم.
معاون رئیسجمهور اضافه کرد: در دولت تدبیر و امید روابط و مناسبات تجاری ایران با دنیا بهبود پیداکرده است و تاکنون ۱۲ تفاهمنامه با دنیا امضاشده و برای انتقال تجربیات ۲۰۰ دوره و کارگاه مشورتی هم برگزارشده است.
این مقام ارشد دولت ادامه داد: هرچند بهبود شاخصهای تجاری و طرح تحول سلامت در زمره اولویتهای دولت بوده است اما .
در کنار این موارد محیطزیست هم یکی از مهمترین اولویتهای دولت روحانی است چراکه اگر محیطزیست سالم نداشته باشیم نمیتوانیم کشاورزی، شهر و درمجموع زندگی سالمی داشته باشیم.
سازمان محیطزیست برای حل آلودگی زرجوب و گوهر تلاش میکند
ابتکار با ذکر این نکته که افت شاخصهای محیطزیست زنگهای خطر را برای ایران به صدا درآورد گفت: به همین دلیل یکی از رویکردهای دولت احیای صندوق محیطزیست بود و آییننامه یک در هزار را ابلاغ کردیم.
معاون رییس جمهور افزود: بر هم خوردن تعادل موجود در طبیعت باعث آسیبهای جدی به زندگی تمام مردم میشود اما درباره مواردی مانند افزایش نرخ سرطان و ارتباط آن با عوامل محیطی باید دانشگاههای علوم پزشکی بررسیهای بیشتری انجام دهند.
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست ایران با ذکر این نکته که افزایش استفاده از سم و کود و رها شدن شیرابه و فاضلاب میتواند تبعات ناگواری برای طبیعت داشته باشد گفت: برای اولین بار طی سالهای گذشته درباره کمپوست حرکت خوبی را در مورد پسماند صورت دادیم درحالیکه روستاهای ما در بخش پسماند برنامهای نداشتند.
این مقام دولتی تاکید کرد: شیوه زندگی ما بهگونهای است که زباله زیاد تولید میشود و باید تفکیک از مبدا را اقتصادی کنیم.
طرح «پرچم آبی» برای شهرهای ساحلی
ابتکار آلودگی دو رودخانه گوهررود و زرجوب را جدی دانست و گفت ما در سازمان محیطزیست هم پیگیر این موضوع هستیم و حل این مشکل در کنار تالاب انزلی دارای اهمیت بسیار زیادی دارد.
معاون رئیسجمهور در ادامه از طرحی با عنوان «پرچم آبی» برای شهرهای ساحلی سخن گفت و توضیح داد: ساحلهای تمیز و خالی از پسماند و با آب سالم از سازمان محیطزیست نشان «پرچم آبی» دریافت خواهند کرد که میتواند برای جذب گردشگر موثر باشد.
معاون رییس جمهور در پایان ابراز امیدواری کرد:بخش های مختلف در ایران بتوانند در مسیر رسیدن به توسعه پایدار موفق عمل کنند.
ارسال دیدگاه