کناره گیری زاکانی از انتخابات ریاست مجلس و استقبال قالیباف

زاکانی در توییتی چند‌پهلو و غیر‌مستقیم نوشت: «ایجاد تحول و کارآمدسازی مجلس به نفع مردم، اهداف مهمی است که لزوما با ریاست مجلس به دست نمی‌آید. ضمن احترام به دعوت برخی همکاران، برای حفظ وحدت و انسجام نیروهای انقلاب در مجلس یازدهم، اجرای برنامه تحول را ان‌شاء‌الله در همکاری و هماهنگی با فرد‌فرد نمایندگان دنبال خواهم کرد». 

حرف تازه – ماراتن انتخاب رئیس مجلس در ایران هیچ وقت به اندازه مجلس یازدهم تا این حد نفس‌گیر و رقابتی نبوده است. طنز ماجرا این است که همه این رقابت درون یک جناح در حال انجام است. تا اینجای کار یک نفر از کاندیداهای نزدیک به جبهه پایداری به نفع دیگران کنار کشیده است. پیش‌تر اخبار حاکی از این بود که قرار شده رقابت اصلی بین حاجی‌بابایی و قالیباف باشد و زاکانی خودش را برای رقابت در هیئت‌رئیسه گرم کند. در‌این‌صورت اگر آقاتهرانی در دور رقابت‌ها باقی بماند، جبهه پایداری تنها با یک کارت برای ریاست مجلس بازی خواهد کرد. کناره گیری زاکانی از انتخابات ریاست مجلس البته غیرمستقیم و در فحوای یک توییت بیان شده که استقبال دیگران از‌جمله قالیباف را در پی داشته است. تا اینجای کار میرسلیم، قالیباف، حاجی‌بابایی، آقاتهرانی و سه مدیر احمدی‌نژادی هنوز در گود رقابت‌ها باقی مانده‌اند.

 در‌حالی‌که قالیباف قطعا قصد کناره‌گیری ندارد و بارها گفته اصلا برای ریاست بر پارلمان وارد مجلس شده. میرسلیم خودش را السابقون می‌داند و کنش‌های اخیرش هم حاکی از این است که قصد کنار‌رفتن ندارد؛ تا‌جایی‌که حزب مؤتلفه هم اعلام کرده شخص شاخص برای ریاست بر مجلس فقط میرسلیم است. با‌این‌حال تا اینجای کار شانس قالیباف از همه بیشتر است.

اختلاف در تیم احمدی‌نژاد

از آن سو بین سه مدیر احمدی‌نژادی هم بر سر اینکه کدام‌یک بیایند، اختلاف شدید وجود دارد. شمس‌الدین حسینی، وزیر اقتصاد احمدی‌نژاد، در‌حالی‌که می‌گوید از بین ما احمدی‌نژادی‌ها قطعا یک نفر می‌آید؛ ولی درباره خودش می‌گوید که آمدن من قطعی خواهد بود! او که از یک توافق بین این مدیران سابق خبر داده، گفته که: «بالغ بر ۵۰ نفر از مدیران دولت نهم و دهم بدون هرگونه سازماندهی و هماهنگی از قبل به مجلس یازدهم راه یافته‌اند. 

از‌آنجایی‌که این افراد دارای سوابق تجربی شناخته‌شده هستند و همچنین تعداد درخور‌توجهی از نمایندگان ادوار گذشته نیز در دولت‌های نهم و دهم کار کرده‌اند، یک ظرفیت جدید در مجلس به وجود آمده و ما در تلاش هستیم این ظرفیت را در مسیر خدمت به کشور به کار بگیریم و خوشبختانه اقبال به این تصمیم زیاد است»؛ اما فریدون عباسی وجود یک جمع موافق، هماهنگ یا فراکسیونی تحت لوای مدیران احمدی‌نژادی را رد کرده و گفته است: «آقای احمدی‌نژاد یک ایدئولوژی یا سبک نیست. ایشان یک نفر بود که در یک دوره‌ای از شورای نگهبان برای حضور در انتخابات تأییدیه گرفت و دو دوره مردم به او رأی دادند و اکنون دوره‌اش تمام شده است».

رئیس سابق سازمان انرژی اتمی در زمان احمدی‌نژاد که به‌شدت معترض برخی رفتارهای اصولگرایان است و مدعی است جماعتی از بیرون در حال مدیریت مجلس آتی هستند، به ایلنا گفته که در این توافق مورد ادعای شمس‌الدین حسینی حضور ندارد و قطعا برای رقابت ریاست مجلس خواهد آمد. او به ایلنا گفته است: «خودم به صورت مستقل داوطلب ریاست شدم؛ همچنین اولین نفری هم بودم که این مسئله را به صورت رسمی و علنی اعلام کردم. ما با تیم همکاران دولت آقای احمدی‌نژاد ارتباط داریم و دوست هستیم. حتی اطلاعات هم میان ما تبادل می‌شود؛ اما اینکه من به رأی آنها کنار بروم، این‌طور نیست. ممکن است آنها با همدیگر به توافق و اجماعی برسند؛ اما من قصد دارم به صورت مستقل شرکت کنم؛ یعنی خودم فکر می‌کنم که در صحنه هستم؛ چرا‌که بحث و دغدغه‌ من این است که یک تفکر جدید در کشور عرضه شود. معمولا کانال‌های این مناصب به سوی یک افراد خاص و احزاب خاص بسته شده و از این نظر دچار تکرار هستیم». 

اخبار حاکی از این است که بین نیکزاد و قالیباف هم گویا رایزنی‌هایی در جریان بوده است. برخی نمایندگان مانند نماینده گنبدکاووس هم از تماس‌ها و لابی‌ها و جلساتی گفته که به منظور جلب نظر آنها برگزار می‌شود: «ما نشست‌هایی را به صورت مجمع با آقای قالیباف و آقای حاجی‌بابایی و دیگر دوستان داشته‌ایم و حضورا خدمت آنها رسیده‌ایم و حضور فعالانه هم داریم؛ به‌ویژه در زمینه تعامل و تبادل افکار». 

محسن زنگنه، از دیگر نمایندگان مستقل مجلس یازدهم، نیز گفته: «تقریبا همه نمایندگان در جریان رایزنی‌ها برای انتخاب رئیس مجلس قرار دارند. البته بستگی هم دارد. برخی نمایندگان وزن و تأثیرگذاری بیشتری در استان‌شان یا طیف حزبی‌شان دارند، قطعا آنها بیشتر درگیر این قضایا -رایزنی‌ها برای ریاست مجلس، صندلی‌های هیئت‌رئیسه و ریاست کمیسیون‌ها- هستند». 

قالیباف در ایام اوج کرونا هم لابی‌های خود را ادامه می‌داد. تصاویری از او بدون رعایت فاصله اجتماعی در فروردین‌ماه در کنار نمایندگان شهرهای شمالی منتشر شده بود.

کناره گیری زاکانی از انتخابات ریاست مجلس ؛ واکنش ها و استقبال قالیباف

زاکانی در توییتی چند‌پهلو و غیر‌مستقیم نوشت: «ایجاد تحول و کارآمدسازی مجلس به نفع مردم، اهداف مهمی است که لزوما با ریاست مجلس به دست نمی‌آید.

 ضمن احترام به دعوت برخی همکاران، برای حفظ وحدت و انسجام نیروهای انقلاب در مجلس یازدهم، اجرای برنامه تحول را ان‌شاء‌الله در همکاری و هماهنگی با فرد‌فرد نمایندگان دنبال خواهم کرد». 

سیدنظام‌الدین موسوی، نماینده مردم تهران در مجلس یازدهم، در واکنش به این اظهارنظر نوشت: صریح و شفاف می‌گویم که با توجه به شناخت نزدیک و دیرینه‌ام از توانمندی‌های فکری و اجرائی و سلامت اعتقادی و مالی زاکانی، انتخاب بنده برای ریاست مجلس بود. 

حالا هم که با وجود شایستگی به خاطر حفظ وحدت جریان انقلاب از این عرصه کنار رفت، مطمئنم جزء ارکان مؤثر تحول در مجلس آینده خواهد بود.

محمدباقر قالیباف نیز به این توییت واکنش نشان داد و گفت: به لطف خدا این مجلس، مجلس کار، همکاری و برادری در حل مسائل مردم خواهد بود.

سیداحسان خاندوزی، دیگر راه‌یافته به مجلس یازدهم، نیز گفته است که مجلس قوی؛ بلکه ایران قوی، امروز بیش از گذشته، محتاج است به این طرز فکر و این تراز اخلاق.

در نهایت اینکه محمد مهاجری، فعال رسانه‌ای اصولگرا، در واکنش به اختلاف بین اصولگرایان بر سر کرسی ریاست مجلس یازدهم، در توییتی نوشته است: «پایداری‌چی‌ها و احمدی‌نژادی‌ها که متوجه شده‌اند نمی‌توانند جلوی لابی سنگین قالیباف را برای کسب کرسی رئیس مجلس یازدهم بگیرند، از الان تلاش می‌کنند نقش او را در حد مبصر کلاس تنزل دهند تا قدرت خودشان بیشتر شود. باز هم واقعه جنگ احد و دعوا بر سر تقسیم غنائم، برای ما اصولگراها تکرار شد».

منبع خبر: روزنامه شرق