چرا نباید حاج محمدی به سرنوشت نصرتی دچار شود؟

پس از تقابل های طیفی شورانشینان که زمینه ساز ناکامی دو تن از اعضا در مسیر شهردار شدن و عدم توفیق رئیس شورا در مسیر استعفا و حضور در انتخابات مجلس شد و در نهایت 10 ماه و 22 روز بلاتکلیفی را در پی داشت حالا برای این سوال پاسخ روشنی داریم.

اختصاصی حرف تازه – پس از ۱۰ ماه و ۲۲ روز بلاتکلیفی، سرانجام حکم ناصر حاج محمدی به عنوان شهردار جدید رشت توسط وزیر کشور امضا شد تا رشت هم صاحب شهردار شود.

اختلافات و تقابل های طیفی در شورای پنجم رشت، که شورایی تمام رشتی به شمار می رود، آنچنان شدید و عمیق است که باید عکس های ۱۱ نفره روزهای اول شورا را به دست فراموشی سپرد. از آن روز که جلال الدین محمد شکریه با شورا خداحافظی کرد و بهراد ذاکری جانشین او شد تا امروز، اعضای شورا حتی حاضر نشده اند یک بار دیگر عکس ۱۱ نفره ای در کنار یکدیگر بیندازند. آنچنان کدورت ها در دل اعضا ریشه دوانده که دیگر حتی برای حفظ ظاهر هم حاضر به ثبت عکس یادگاری ۱۱ نفره نیستند.

همین اختلافات و تقابل های طیفی زمینه ساز ناکامی دو تن از اعضای شورا در مسیر شهردار شدن و عدم توفیق رئیس شورا در مسیر استعفا و حضور در انتخابات مجلس شد. همین تقابل ها رشت را نزدیک به ۱۱ ماه بلاتکلیف گذاشت و باعث شد بسیاری از چهره ها از جمله علی بهارمست سرپرست شهرداری رشت و بسیاری از نخبگان این شهر حتی حاضر به آزمودن بخت خود برای شهردار شدن نباشند و ترجیح بدهند خود را وارد بازی های خطرناک شورانشینان نکنند.

حالا اگر این سوال در ذهنمان شکل بگیرد که چرا حاج محمدی نباید به سرنوشت نصرتی دچار شود پاسخ های روشنی داریم. 

۱٫اگر حاج محمدی نیز همچون مسعود نصرتی در کمتر از یک سال استعفا دهد با عملکردی که از شورای پنجم دیده ایم به احتمال فراوان تا پایان این دوره، دیگر شاهد حضور شهردار دیگری نخواهیم بود و مابقی مسیر با سرپرست طی خواهد شد. اما شاید او هم همچون نصرتی مسئولیت دیگری بگیرد و به زندگی خود با آرامش بیشتری ادامه دهد. در مقابل این شهر رشت است که بیش از پیش آسیب خواهد دید.

۲٫اگر حاج محمدی استعفا دهد تقابل و بی ثباتی در راس مدیریت شهری بارزترین ویژگی شورای پنجم خواهد بود و اگر شهردار جدیدی هم مسئولیت را بر عهده بگیرد دیگر زمان زیادی برای پیاده کردن تفکرات خود در جهت ایجاد تحولات مثبت و توسعه محور نخواهد داشت و تا با راهروهای شهرداری و سازمانهای تابعه و اسامی مدیران و کوچه و خیابان های شهر آشنا شود دوره پنجم به پایان رسیده است.

۳٫اگر حاج محمدی استعفا دهد دیگر نه تنها چهره های بومی بلکه بسیاری از چهره های غیربومی نیز حاضر به پذیرش مسئولیت شهرداری رشت نخواهند بود و وقتی بزرگان و مدیران مجرب عطای شهردار شدن در رشت را به لقایش ببخشند به ناچار باید به گزینه هایی با کارنامه های به مراتب ضعیف تر رای اعتماد دهیم.

۴٫اگر حاج محمدی استعفا دهد رشت می ماند و بدهی چند صد میلیاردی و خیابان های چاله چوله و رودخانه های آلوده و عقب ماندگی های بی شمار و تنها سوژه شعارهای کاندیداهای دوره ششم شورا تامین خواهد شد؛ نه اینکه با حضور حاج محمدی معجزه ای در دو سال آینده رخ دهد و تمامی مشکلات رفع شود اما باید بپذیریم وظیفه سرپرست حفظ وضع موجود و انتقال آن به شهردار بعدی است و هیچ سرپرستی نمی تواند شهر را به کارگاه عمرانی تبدیل کند و تعهدات متعددی برای شهرداری ایجاد کند اما می توان به شهردار فرصت داد و او را به مسیر درست هدایت کرد. او انتخاب اول شورای پنجم نیست که فرصت جبران باقی مانده باشد. رفتن او به معنای کوبیدن مهر مردودی بر کارنامه شورای پنجم خواهد بود. هرچند حضور او تا روز آخر نیز شاید نتواند منجر به کسب نمره قبولی برای پارلمان محلی رشت باشد.

۵٫حاج محمدی لقب شصت و نهمین شهردار رشت را با خود یدک می کشد. شاید این عدد به تنهایی نشان دهنده بی ثباتی در راس مدیریت شهری رشت است. بیش از بسیاری از کلانشهرها و مراکز استان ها در این شهر تغییر و تحولات صورت گرفته که نتیجه آن جز عقب ماندگی رشت در بسیاری از شاخصه ها نبوده است. اگر حاج محمدی نیز نتوانست در راس شهرداری رشت موفق باشد یقین بدانید ایراد کار از جای دیگر است. کاسه کوزه را سر شهردار غیر بومی خود نشکنیم و بدانیم خودمان همگی در وضعیت امروز رشت بیش از او سهم داشته ایم و مقصریم.

بپذیریم که مسئولیت ناکامی رشت در حوزه های مختلف تنها با شهردار نیست. شورانشینان، نمایندگان مجلس، گیلانی های صاحب منصب، شهروندان و بسیاری افراد دیگر هریک به سهم خود باید در راستای توسعه رشت گام بردارند. شاید بهتر است حالا که انصافا از شورا شانس نیاورده ایم به شهردار رشت فرصت کار بدهیم و او را در مسیر سختی که با وجود شورانشینان پیش رو دارد بیش از شهرداران قبل درک کنیم. شاید هم بد نباشد به کنایه های صریح استاندار در مراسم معارفه شهردار دقت بیشتری داشته باشیم تا از بسیاری ابهامات در حوزه مدیریت شهری رمزگشایی شود.