چرا اسرائیل و اصولگرایان نگران توافق ایران و آمریکا در وین هستند؟
سیگنالهای مثبتی از مذاکرات وین مخابره میشود، این موضوع باعث نگرانی دلواپسان داخلی و خارجی شده است؛ چرا جریان مخالف مذاکره با غرب، از احیای برجام نگران است. رویداد۲۴ در این گزارش به این سوال پاسخ میدهد.
حرف تازه – خبرهای رسیده از وین حاکی از روند به رو جلو و مثبت مذاکرات است. به نظر میرسد تیم مذاکره کننده ایرانی موفق شده راهی برای بازگشت آمریکا به برجام پیدا کند که طی آن دست کم تحریمهای غیر مرتبط با توافق هستهای لغو شوند. همین مساله نگرانی دلواپسان داخلی و خارجی را به دنبال داشته است. اما چرا اسرائیل و اصولگرایان نگران توافق ایران و آمریکا در وین هستند؟
دلواپسان خارجی درباره پیشرفت در مذاکرات وین چه میگویند؟
مقامات ارشد اطلاعات نظامی و موساد در اسرائیل در اولین جلسه کابینه در دو ماه اخیر گزارشی درباره مذاکرات وین ارائه کرده و اعلام کردند که این مذاکرات به بازگشت آمریکا به برجام منتهی خواهد شد.
بنا به اذعان رسانههای اسرائیلی و آمریکایی از جمله اکسیوس، دولت اسرائیل نگران بازگشت آمریکا به برجام است و سعی دارد دولت بایدن را برای ادامه فشارها به تهران قانع کند.
یک منبع آگاه به اورشلیم پست گفته در جلسه دولت اسرائیل گفته شده آمریکاییها به هر قیمتی میخواهند به یک توافق با ایران برسند و ایران هم این واقعیت را میداند.
مقامات اطلاعاتی اسرائیل در نشست کابینه درباره وضعیت برنامه هستهای ایران نیز توضیحاتی ارائه کردهاند. یکی از مقامات اسرائیلی که در نشست کابینه حضور داشته گفته ما خیلی خوشبین نیستیم. اگر در هفتههای آتی آمریکا و دیگر قدرتهای بزرگ جهان توافق با ایران امضا کنند نباید مایه تعجب ما باشد.
جیک سولیوان مشاور امنیت ملی بایدن روز یکشنبه به فاکس نیوز گفته مذاکرات وین سازنده بوده و تلاشهای جدی برای بازگشت به تعهدات در برجام انجام گرفته است.
سولیوان گفته آمریکا قرار نیست تا زمانی که از بازگشت کامل ایران به تعهدات برجامیاش اطمینان حاصل کند هیچ تحریمی را لغو کند.
مقامات اسرائیلی به رسانه اکسیوس آمریکا خبر دادهاند که در هفتههای آتی قرار است میر بن شبت مشاور امنیت ملی اسرائیل و آویو کوچاری وزیر جنگ این کشور به همراه تمیر هیمن رییس اطلاعات ارتش و یوسی کوهن رییس موساد سفری به واشنگتن داشته باشند و درباره موضوع بازگشت به برجام و رابطه با ایران با طرفهای آمریکایی مذاکره کنند.
نشریه اسرائیلی یشیوا ورلد در یادداشتی نوشته آمریکا درخواست ایران برای جبران خسارتهای اقتصادی ناشی از تحریمهای ترامپ را قبول کرده است.
این رسانه گفته مقامات اسرائیلی گفتهاند وعده آمریکا برای دستیابی به یک توافق قویتر از برجام در آینده واقع بینانه نبوده است.
یک مقام اسرائیلی به این رسانه گفته شاید آمریکاییها بخواهند باور کنند که به توافق بهتری دست پیدا کردهاند، اما در واقع آنها دارند به توافق اصلی که اهرمهای فشار به ایران را از آنها میگیرد برمیگرند. وعده آنها برای امضای یک توافق بهتر یا دروغ بوده یا وانمود کردند که ساده لوحند.
الی کوهن وزیر اطلاعات اسرائیل گفته تمایل آمریکا برای بازگشت به برجام با همه ارزیابیهای اطلاعاتی و تجارب گذشته بر اساس دروغهای سیستماتیک ایران در مورد اهدافش برای دستیابی به بمب مغایر است.
او گفته اسرائیل همچنان به تلاشهایش برای عدم دستیابی ایران به بمب اتم از هر راهی که بتواند ادامه میدهد.
نشریه اسرائیلی هاآرتص در گزارشی به نتانیاهو تاخته و گفته نتانیاهو تازه بیدار شده و فهمیده اسرائیل تنها تماشاچی مذاکرات هستهای ایران است.
در یادداشت این رسانه آمده: اسرائیل در بین تحرکات دیپلماتیک برای بازگشت به برجام و تلاش ایران برای سفت و محکم کردن یک توافق قبل از انتخابات ماه خرداد گیر کرده است.
دلواپسان داخلی درباره توافق با آمریکا چه میگویند؟
انتخابات ریاست جمهوری ایران هم برای دلواپسان خارجی و هم داخلی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
سیدمحسن دهنوی، نماینده اصولگرلی مجلس در توییتر خود به این مساله اشاره کرده و گفته: مذاکرات وین ترس ندارد، اما معامله به هر قیمت، نگرانکننده است.
روزنامه کیهان به مدیر مسئولی حسین شریعتمداری نیز از ابتدای مذاکرات وین نگرانی خود را از تاثیر نتیجه این گفتگوها بر انتخابات ریاست جمهوری پنهان نکرده است.
روز گذشته نیز برای چندین بار در هفتههای اخیر این روزنامه در سرمقالهای بر ترک مذاکرات وین تاکید کرد و نوشت: دو ماه دیگر، زمان انتخابات در ایران است. غرب نه میخواهد از اخلاق مستکبرانه کوتاه بیاید و حق ملت ایران را به او بدهد و نه میخواهد مردم ایران به این نتیجه برسند که چاره خروج از گرفتاری هشت ساله، تغییر رویکرد دولت است. پس چه باید کرد؟ نخست اینکه باب مذاکره را گشوده نگه داشت… برای غرب بسیار مهم است؛ و برای اینکه این میز برقرار بماند، باید طرفی که به این بازی یکطرفه و نامتوازن تن داده، در قدرت بماند.
کیهان پیش از این بعد از وقوع حادثه نطنز از دولت خواسته بود در جواب اقدام اسرائیل از مذاکرات وین خارج شود تا اسرائیل را مجازات کند!
پیش از این محسن رضایی مواضع این جریان را در یک مصاحبه با فایننشیال تایمز به وضوح علنی کرده بود. او گفته بود: ایران آمادهی از سر گرفتن مذاکرات بر سر برجام با آمریکا و سایر قدرتهای اروپای است، البته مشروط به اینکه آنها «سیگنال مشخصی» ارسال کنند که تحریمها در عرض یک سال لغو میشود.
فهم سیگنال محسن رضایی زمانی سادهتر میشود که به اظهار نظر قبلی محمدجواد ظریف درباره گرا دادن برخی جریانها به آمریکا رجوع کنید.
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران گفته بود برخی دوستان ما به آمریکا گرا میدهند که با ما بهتر میتوانید کار کنید… گفتهاند اینها در قدرت نمیمانند و قدرت اینها چند روزه است.
در روزهای اخیر هشتگی با عنوان «مذاکرات فرسایشی نباشد» در شبکههای اجتماعی به ویژه توییتر به راه افتاده و کاربرانی که از این هشتگ استفاده کردهاند مدعیاند یک ماه مذاکره مدت زمان زیادی بوده و مذاکرات فرسایشی شده است!
البته نگرانی این جریان بی مورد هم نیست. در صورت به ثمر نشستن مذاکرات وین و لغو همه تحریمهای وضغ شده در زمان ترامپ، دولت میتواند ظرف مدت کوتاهی بازار ارز را با بازگشت پولهای بلوکه شده به کشور به سامان برگرداند و هر تغییری در کوتاه مدت این پیام را به رای دهندگان خواهد داد که جریانی که ثابت کرده قدرت مذاکره با جهان را دارد قطعا از توان بالاتری برای مدیریت کشور برخوردار است.
ارسال دیدگاه