هشت اقدام مهم شهرداری رشت در مدیریت پسماند/ روزهای خوش در انتظار سراوان
حتما شما نیز متوجه تمرکز مدیران شهری بر مساله سراوان شده اید. در این مطلب به هشت اقدام مهم شهرداری رشت در مدیریت پسماند به طور اجمالی خواهیم پرداخت.
اختصاصی حرف تازه – حتما شما نیز با پیگیری اخبار مرتبط با مدیریت شهری رشت متوجه تمرکز مدیران شهری بر مساله پسماند و سراوان شده اید. در این مطلب به هشت اقدام مهم شهرداری رشت در مدیریت پسماند به طور اجمالی خواهیم پرداخت.
در سالهای اخیر حتما در خصوص بحران زباله در گیلان شنیده اید. از مشکلات جمع آوری زباله ها در سطح شهر تا معضل دفن غیر اصولی زباله ها در جنگل های سراوان و موارد پرشمار دیگر همه و همه سبب شد تا مدیریت پسماند در گیلان نمره قابل قبولی نگرفته باشد و سلامت مردم و محیط زیست به خطر بیفتد. اما در یک سال اخیر و به ویژه در چند ماه گذشته توجه مدیران شهری به طور ویژه ای معطوف به مساله پسماند شده است. شهردار رشت بیشترین تمرکز را در این زمینه داشته است و سازمان مربوطه نیز با تمام توان و ظرفیت موجود مشغول فعالیت است.
هرچند به طور کلی دفن زباله در قلب جنگل های هیرکانی از گذشته اقدامی اشتباه بود اما حالا می توان با درنظر گرفتن تمهیداتی، خسارات محیط زیستی را به حداقل میزان ممکن رساند و مانع از بروز فاجعه برای این میراث گرانبهای طبیعی شد.
در این راستا هشت اقدام جالب توجه در حوزه مدیریت پسماند صورت گرفته است که مروری به آن موارد خواهیم داشت:
۱-ساخت تصفیه خانه شیرابه سراوان
هرچند برخی منتقدین ظرفیت این تصفیه خانه را کمتر از شیرابه های موجود می دانند اما نکته مهم این است از زمانی که تصمیم به راه اندازی این تصفیه خانه گرفته شد با عزمی جدی مسائل مربوطه پیگیری شد و حالا تا یک یا دو هفته آینده این تصفیه خانه به بهره برداری می رسد. با احداث این تصفیه خانه شیرابه زباله وارد تصفیه خانه شده و پس از تصفیه وارد رودخانه می شود.
حتما به خاطر دارید پیش از این جانمایی اشتباه تصفیه خانه سبب شد با رانش زباله ها، تصفیه خانه قبلی به کلی تخریب شود و خسارت مادی قابل توجهی را نیز به شهرداری رشت تحمیل کند.
۲-رفع موانع حقوقی احداث زباله سوز
زمینی که برای احداث زباله سوز در نظر گرفته شده بود مدعی داشت و پیگیری های مجموعه مدیریت شهری رشت سبب شد با حکم دادستانی این مشکل رفع شود و عملیات ساختمانی زباله سوز آغاز گردد.
زباله سوز از سالها قبل در رشت مطرح بود اما هرگز مثل امروز راه اندازی آن با جدیت دنبال نشد و هربار به بهانه ای احداث آن به تعویق افتاد؛ بهانه ها و بی تفاوتی ها سبب شد به جای راه اندازی زباله سوز با دلار ۳ یا ۴ هزار تومانی،حالا شهرداری رشت متحمل هزینه سنگین احداث آن با دلار ۱۷ تا ۱۸ هزار تومانی شود.
شهرداری برای احداث زباله سوز بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که در مرحله نخست ۱۵ میلیارد تومان تامین اعتبار شد. تاکنون تجهیرات زباله سوز به مبلغ ۷ میلیارد تومان خریداری شده است و به نظر می رسد اگر با همین جدیت دنبال شود طی دو سال آینده به بهره برداری برسد.
۳- افزایش ظرفیت کارخانه کودآلی
افزایش ظرفیت کارخانه کودآلی از دیگر مواردی است که می تواند به ساماندهی پسماند و دفنگاه زباله در سراوان کمک شایان توجهی نماید. ماشین آلات فرسوده و ۲۴ ساله این کارخانه جوابگو نبود. خط یک با ظرفیت ۳۰۰ تن زباله اصلاح شد و با راه اندازی خط دو، ظرفیت به ۵۰۰ تن در روز افزایش پیدا خواهد کرد. قرارداد خطوط سه و چهار کارخانه کود آلی نیز چندی پیش به مناقصه گذاشته شد.
هرچند این مناقصه حواشی فراوانی را به همراه داشت و این حواشی تا طرح سوال از سوی شورا پیش رفت اما سرانجام اعضای شورا از پاسخ های ناصر حاج محمدی به عنوان شهردار قانع شدند و تا کنون دستگاه های نظارتی نیز مشکل اساسی در این مساله اعلام نکرده اند.
بنابراین افزایش ظرفیت کارخانه کود آلی را باید یکی دیگر از اقداماتی دانست که فارغ از این حواشی، اجرای آن از لحاظ زیست محیطی گامی مثبت تلقی می گردد.
۴-ایجاد دیوار محافظتی به منظور جلوگیری از رانش کوه زباله
متاسفانه دفن زباله طی سالهای متوالی منجر به ایجاد کوهی از زباله شده است و حالا برای جلوگیری از رانش این کوه زباله و تبعات محیط زیستی آن ضروری است تا دیوار محافظتی احداث شود.
براورد می شود حدود ۳۵ میلیارد تومان برای احداث این دیوار محافظتی نیاز باشد که با جذب اعتبارات لازم و تکمیل این پروژه اقدام موثری در این زمینه صورت خواهد گرفت.
۵-جمع آوری و خرید پسماند خشک از شهروندان رشت
از جمله اقدامات جالب توجه شهرداری رشت در زمینه مدیریت پسماند می توان به جمع آوری و خرید پسماند خشک از شهروندان اشاره کرد. برای این منظور از طریق اپلیکیشن موبایل و کیو آر کد، هر کیلوگرم زباله خشک به قیمت ۷۵۰ تومان از شهروندان خریداری می شود و در کیف پول الکترونیک آنها شارژ معادل آن صورت میگیرد تا شهروندان بتوانند از فروشگاه های شهر با آن شارژ خرید نمایند. یک سطل زباله جمع آوری زباله خشک نیز در اختیار شهروندان قرار می گیرد.
۶-سمپاشی و شن ریزی روزانه سراوان
بر خلاف سالهای گذشته همه روزه از ساعت ۸ صبح تا ۲ ظهر سمپاشی و شن ریزی دفنگاه زباله سراوان در دستور کار سازمان مدیریت پسماند شهرداری رشت قرار گرفته است. موضوعی که سبب کاهش بوی نامطبوع زباله نسبت به سالهای گذشته و همچنین کاهش هجوم مگس و سایر حشرات به این نواحی شده است.
۷-طرح پاکسازی روزانه محلات
ارسال دیدگاه