نگهداری قناری در خانه
اگر شما قصد خرید و نگهداری قناری در منزل را دارید باید اصول و نکات مراقبتی از این پرندگان را کاملا بدانید تا آسیبی به قناری های زیبا و خوش رنگ نرسانید.
به گزارش حرف تازه ، قناری ها پرندگان زیبا ، با رنگ های روشن از جزیره قناری می باشند . مراقبت از آن ها راحت و ساده است . طول زندگی آن ها بین ۱۰ تا ۱۵ سال می باشد و گاهی اوقات تا ۲۰ سال نیز زندگی می کنند . در نتیجه وابستگی زیادی بین فرد و این پرنده ایجاد می شود که در این قسمت در مورد مراقبت از آن به شما توضیح خواهیم داد.
نکات نگهداری قناری در خانه
۱. انتخاب قناری خانگی
- هنگام انتخاب یک قناری خانگی عوامل مختلفی را در نظر بگیرید . افرادی که صرف نظر از رنگ و نژاد قناری به صدای قناری علاقه مند هستند باید یک پرنده نر را انتخاب کنند.
- برای اینکه بدانید پرنده سالم است ، پرنده باید پر های صاف، نرم و شفاف و چشمانی نافذ، آگاه داشته باشد و بانشاط و پرتحرک باشد.
- قناری های نر اگر در دوره پرریزی نباشند، صدای دلنشین تری نسبت به ماده ها دارند.
- اگر دو قناری را در قفس مجزا در یک اتاق، قرار دهید ، آنها با هم رقابت می کنند و به خواندن تشویق می شوند.
- یک قناری سالم اطراف مقعد و دم آن باید تمیز باشد و آثاری از فضله روی آن نباشد.
۲. قفس قناری
یک قفس بزرگ بخرید : قناری ها مایلند که از بخش جانبی پرواز کنند و در نتیجه باید فضای بزرگی را برای آن ها در نظر بگیرید . این قفس باید از نظر ارتفاع بلند باشد و حدود ۱۶ الی ۳۰ سانت پهنا داشته باشد و هرچقدر که قفس بزرگ تر باشد ، قناری بهتر از قبل رشد خواهد داشت.
۳. محل نگهداری قفس
قفس باید از نور کافی برخوردار باشد :همچنین نباید آن را به در و پنجره نزدیک کنید زیرا نور مستقیم خورشید برای این پرندگان آزار دهنده است . فضا نباید بیش از حد گرم باشد و باید آن ها را به یک دیوار نزدیک کنید تا حس امنیت در آن ها ایجاد شود.
- می توانید قفس را از جایی آویزان کنید یا این که آن را روی یک بلندی قرار دهید.
- قفس قناری در برابر پنجره نگذارید تا تابش مستقیم نور خورشید باعث افزایش دما و آسیب به پرنده نشود.
- در هنگام شب، اگر خانه شلوغ است و چراغ ها روشن است، روی قفس را با حوله یا پارچه ای بپوشانید.
۴. زیر قفس یک نشمین گاه بلند قرار دهید :
این نشمین گاه ها ارتفاع های مختلفی دارند اما برای قناری باید ارتفاع بلندی داشته باشند زیرا قناری ها افقی پرواز می کنند. مراقب باشید که این نشیمن گاه ها در اطراف قفس قرار نگیرند و پرنده را محدود نکنند.
۵. قفس را به طور منظم تمیز کنید :
زیر قفس را روزنامه بیاندازید . هر روز باید کاغذ زیر قفس را بردارید و ظرف آب و غذای قناری را بشویید . یک بار در هفته قفس را با آب و صابون و ماده ضد عفونی کننده تمیز کنید و از سفید کننده ها اجتناب کنید زیرا یک قفس کثیف می تواند قناری را مستعد بیماری ها و مشکلات مختلف کند.
غذا دادن به قناری
۱. به او به طور منظم آب بدهید :
قناری ها بعد از ۲۴ ساعت زندگی بدون آب می میرند . باید از یک ظرف آب بزرگ برای این پرندگان در قفس قرار دهید و به طور منظم آن را پر کنید.
۲. قناری ها را با پلت یا غذاهای آماده مخصوص پرندگان و حیوانات خانگی تغذیه کنید :
پلت ها از دانه ها مناسب تر می باشند زیرا از پروتئین و ویتامین بیشتری برخوردار هستند . اگر دیدید که قناری شما از خوردن این پلت ها خودداری می کند ، می توانید از یک منبع تغذیه ای دیگر برای آن ها استفاده کنید و پلت را کم کم به آن وارد کنید اما مراقب باشید که این تغییر به یکباره و ناگهانی نباشد . می توانید این تغییر را در طول ۴ الی ۸ هفته ایجاد کنید.
۳. به قناری خود میوه و سبزیجات بدهید .
تقریبا ۲۰ الی ۲۵ درصد رژیم روزانه قناری باید شامل سبزیجات و میوه ها باشد . تمام این مواد را با دقت تمام بشویید . میوه و سبزیجات را به قطعات کوچک خرد کنید. البته مراقب نوع میوه و سبزیجات مصرفی باشید.
آووکادو برای قناری سمی و مضر است و کلم مواد مغذی کافی را ندارد.
میوه ها و سبزیجات مناسب برای قناری شامل سیب ، زردآلود ، موز، بلوبری ، بروکلی، ریشه چغندر، هویج ، سر هویج ، نارگیل ، ذرت ، خرما ، انجیر، انگور ، کیوی ، ملون، نارنگی، پرتقال، پاپایا ، هلو، گلابی، فلفل، آلو، انار، سیب زمینی شیرین ، کدو تنبل ، اسفناج ، توت فرنگی و گوجه فرنگی می باشد.
۴. به قناری خود پروتئین بدهید :
اگر رژیم غذایی قناری شما دارای پروتئین کافی نیست ، باید از مکمل ها برای آن استفاده کنید . یک عدد تخم مرغ را به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه جوشانده و بعد از خنک شدن، آن را خرد کنید و دوبار در هفته به قناری بدهید . تخم مرغ ها به سرعت فاسد می شوند. هر تخم مرغ را بعد از ۴ الی ۵ ساعت از قفس بردارید.
۵. از دانه های مخصوص پرندگان برای تغذیه قناری استفاده کنید :
این دانه ها غذای مورد علاقه قناری ها هستند . حداقل یک قاشق چای خوری از این دانه ها در طول روز به پرنده خود بدهید و مراقب باشید که قناری در خوردن زیادده روی نکند.
می توانید این غذاها را به قناری بدهید :
- دانه های روغنی و غلات
- دانه ساده و شلغم قرمز
- شاهدانه
- بذر کتان
- تخم مرغ آب پز رنده شده به همراه پوسته
شاد و سالم نگه داشتن قناری
۱. قناریتان را سرگرم کنید :
یک اسباب بازی برای او بخرید و او را سرگرم کنید. قناری ها بیش از هر پرنده دیگری به بازی با اسباب بازی ها نیاز دارند . گاهی اوقات یک اسباب بازی هم برای آنها کفایت می کند. قناری ها عاشق چرخ زدن روی یک سطح مرطوب هستند . می توانید چند عدد برگ پهن مرطوب را زیر آن ها قرار دهید.
۲. قناری خود را حمام کنید :
قناری باید خودش را حمام کند . شما باید نقش مراقبتی داشته باشید و یک تشت آب کم عمق و ولرم برای او تهیه کنید . تشت های پلاستیکی بهترین گزینه هستند که باید روزانه آن را تمیز کنید.
۳. ناخن های قناری را بگیرید :
ناخن های قناری حداقل باید دوبار در سال گرفته شود . مراقب باشید که یک رگ زیر ناخن های قناری قرار دارد که نباید با ناخن گیر برخورد داشته باشد . مراقب باشید که خونریزی نکند . اگر این اتفاق افتاد، حتما به دامپزشک مراجعه کنید . طریقه صحیح ناخن گرفتن را نیز از پزشک بیاموزید.
۴. شب ها روی قفس قناری را بپوشانید :
قناری ها ترجیح می دهند که در تاریکی بخوابند . اگر نور و صدای زیادی در خانه وجود دارد ، با یک حوله یا پتو روی قفس را شب تا صبح پوشش دهید تا قناری زودتر خوابش ببرد.
تولید مثل قناری ها در منزل
برای تولید مثل و پرورش قناری در منزل دستگاه های جوجه کشی خانگی تهیه کنید. در هر دوره قناری های ماده روزانه یک تخم و و در کل چهار تخم می گذارند. برای جوجه شدن همزمان تخم ها:
- سه تخم را نخست از قفس بردارید و درون یک قوطی کبریت که تکه هایی از پارچه پشمی گذاشته اید، قرار دهید.
- به جای تخم های اصلی ، سه تخم مصنوعی در لانه قناری قرار دهید.
- روز چهارم پس از اینکه قناری آخرین تخم خود را گذاشت، تخم های اصلی را سرجای خود بگذارید.
- اکنون قناری ماده روی تخم ها می خوابد .با این روش همه جوجه ها باهم از تخم خارج می شوند و احتمال دارد که زنده بمانند.
- پیش از تخمگذاری پرنده ماده ، قناری نر را از قفس خارج کنید تا قناری ماده به تنهایی جوجه هایش را بزرگ کند.
- جوجه قناری ها پس از ۱۳ روز از تخم خارج می شوند و بعد از گذشت یک هفته می توانند از والدین خود مستقل شوند.
- برای جوجه ها باید غذای مخصوص تهیه کنید تا جوجه ها کم کم به خوردن دانه های سخت تر عادت کند.
بیماری های قناری
قناری ها کمی حساس هستند اما در شرایط ایده ال تا ۲۰ سال عمر می کنند. علائم بیماری ها به سرعت در آن ها پدیدار می شود که باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید. اگر اشتهای قناری شما کم شده و یا وزنش به سرعت کاهش پیدا می کند، حتما مراقبت از او را افزایش دهید .
اسهال قناری:
قناری ها معمولا به علت خوردن آب یا غذای فاسد و عفونت روده دچار اسهال می شوند. برای پیشگیری از این بیماری دقت کنید که دانه های پرنده کپک نزده باشد و آب پرنده را تعوض کنید.
بیماری درد چشم :
برخی از قناری ها دچار زخم چشم، پلک چسبیده می شوند و در اطراف چشمشان قی یا مایع وجود دارد . برای درمان این بیماری با پماد استید بوریک چشم قناری را شستشو داده و درون چشم پرنده محلول ۱۰% آرژیرول بریزید.
بیماری چاقی:
اگر روی شکم قناریتان توده چربی زرد رنگ می بینید ، قفس پرنده را تعویض و پرنده را به یک قفس بزرگتر انتقال دهید و غذاهای پرچرب را از رژیم پرنده حذف کنید و در این دوران دانه کتان به پرنده بدهید.
اگر قناری بیش از حد پرهای خود را باد کرده بود، یعنی اینکه سردش است ، اگر بال های خود را از بدن فاصله داده بود ، یعنی این که بیش از حد گرمش شده است . دمای مناسب برای قناری بین ۶۰ تا ۷۰ درجه فارنهایت یا ۲۰ تا ۳۰ درجه سانتیگراد است.
در صورت مشاهده علائم زیر هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کنید :
- حرکت و تحرک نسبت به همیشه کم شده است.
- دیگر آواز نمی خواند.
- نگاه او غمگین است.
- غذا نمی خورد.
- اطراف چشمش ترشح و التهاب دارد.
- نفس هایش سنگین تر از حالت طبیعی است.
منبع: نمناک
ارسال دیدگاه