کواکبیان:

نمی‌توانیم بیش از حد منتظر اروپایی‌ها بمانیم/ اگر امریکا به‌دنبال مذاکرات مجدد است، اشتباه می‌کند

حرف تازه – مصطفی کواکبیان عضو کمیسیون امنیت ملی درباره تصمیم‌گیری در خصوص برجام گفت: معتقدم نباید بیش از حد منتظر کشورهای اروپایی بمانیم و ظرف یکی، دو هفته تکلیف‌مان را مشخص کنیم. مصطفی کواکبیان عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی درباره حضور ایران در برجام می‌گوید:  اگر امریکایی‌ها فکر کردند […]

حرف تازه – مصطفی کواکبیان عضو کمیسیون امنیت ملی درباره تصمیم‌گیری در خصوص برجام گفت: معتقدم نباید بیش از حد منتظر کشورهای اروپایی بمانیم و ظرف یکی، دو هفته تکلیف‌مان را مشخص کنیم.

مصطفی کواکبیان عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی درباره حضور ایران در برجام می‌گوید:  اگر امریکایی‌ها فکر کردند که ما با این فشارها بار دیگر وارد مذاکره شده و تغییری در توافق ایجاد می‌کنیم، اشتباه کرده‌اند. ضمن آنکه این واقعیتی است که ما می‌توانیم با حق تحفظ به این کنوانسیون‌ها بپیوندیم و به عنوان مثال در بحث مبارزه با تروریسم قطعا ما گروه‌هایی همچون حزب‌الله و حماس را گروه تروریستی نمی‌دانیم.

در روزهای گذشته کلیات ۲ لایحه از لوایح سه‌گانه مربوط به مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم به تصویب مجلس رسید. آیا در شرایطی که امریکا از برجام خارج شده و این توافق در شرایط مساعدی نیست، آیا این لوایح می‌تواند به پیشبرد برنامه‌های بانکی ما کمک کند؟

نکته حائز اهمیت این است که این لوایح ارتباطی به برجام ندارد و صرفا مربوط به سیستم بانکی کشورمان است. اولین لایحه که همان لایحه موسوم به «پالرمو» بود که باوجود تصویب مجلس هم‌اکنون در شورای نگهبان درحال بررسی است و در هفته جاری نیز کلیات دو لایحه مربوط به پولشویی و تامین مالی تروریسم به تصویب رسید و لایحه اصلی که احتمالا هفته آینده در دستورکار صحن قرار می‌گیرد، مربوط به پیوستن به کنوانسیون مبارزه با تروریسم است.

از ابتدای هفته روزنامه کیهان تبلیغاتی منفی علیه این لوایح را کلید زد و در گزارش اصلی خود با مقایسه این لوایح به موضوع برجام، این‌طور نوشت که اگر نمایندگان این لوایح را تصویب کنند، مرتکب خیانت شده‌اند که البته کلیات دو لایحه به تصویب رسید. علت چه بود؟

این تفکر اشتباهی است. اتفاقا ما همچنان درمورد برجام هم فکر می‌کنیم که دستاوردهای خوبی داشته و می‌تواند دستاوردهای خوب دیگری نیز داشته باشد و ما هم نمی‌خواهیم از این توافق خارج شویم اما اگر آنها بخواهند شرط و شروطی جدید بگذارند، طبیعتا می‌گوییم ما نمی‌مانیم. بنابراین اگر امریکایی‌ها فکر کردند که ما با این فشارها بار دیگر وارد مذاکره شده و تغییری در توافق ایجاد می‌کنیم، اشتباه کرده‌اند. ضمن آنکه این واقعیتی است که ما می‌توانیم با حق تحفظ به این کنوانسیون‌ها بپیوندیم و به عنوان مثال در بحث مبارزه با تروریسم قطعا ما گروه‌هایی همچون حزب‌الله و حماس را گروه تروریستی نمی‌دانیم.

با این وجود این مصوبات چه کمکی به نظام بانکی ما می‌کند؟

این لوایح به‌نوعی به بحث FATF مربوط است که چندی پیش به این گروه توافق مالی پیوستیم و این لوایح کمک خواهد کرد که بتوانیم با کشورهای دیگر به‌خصوص با اتحادیه اروپا تعاملی بهتر داشته باشیم. FATF می‌گوید باید بحث پولشویی و همچنین تامین مالی تروریسم یا جرایم سازمان‌یافته را مشخص و شفاف کنیم. بنابر این معتقدم این لوایح نه استعماری است، نه ترکمانچای. هم‌اکنون ۱۸۸ کشور از ۱۹۳ کشور دنیا این قوانین را تصویب کرده و به رسمیت می‌شناسند و صرفا چند کشور خاص حاضر به پذیرش این اسناد بین‌المللی نیستند و طبیعتا ما جایی در کنار این کشورها نداریم.

نظرتان درباره تصمیم اخیر ترامپ درمورد خروج امریکا از برجام چیست؟

اگر قرار به تداوم تحریم‌ها باشد، بود و نبود امریکا فرقی ایجاد نخواهد کرد. همانطور که پیش‌تر هم گفته بودم ما پوسته برجام را نمی‌خواهیم. بنابراین برای ما رفع تحریم‌ها اهمیت دارد، نه حضور یا عدم حضور امریکا. با این حال توصیه ما به ترامپ این است که اگر با این اقدامات به‌دنبال این است که ما را دوباره به میز مذاکره مجدد بکشاند، حتما اشتباه می‌کند.

باوجود خروج امریکا از برجام، شاهد حمایت تمام‌عیار اتحادیه اروپا و دیگر طرفین توافق بودیم که نشان‌دهنده تغییر جایگاه بین‌المللی ایران است. آیا پیوستن به این کنوانسیون‌ها نیز می‌تواند در این راستا مثمرثمر باشد؟

مطمئنا! هم‌اکنون درحالی ادامه حضورمان در برجام را مشروط به تضامین اروپایی‌ها کرده‌ایم که اساسا اگر اتحادیه اروپا بخواهد با ما تعامل اقتصادی داشته باشد، باید این اسناد را تصویب کنیم.

آیا در شرایط فعلی و باتوجه به بازگشت تحریم‌های امریکا، می‌توان به دریافت این تضامین از کشورهای اروپایی خوشبین بود؟

شخصا به طورکلی انسان بدبینی نیستم اما به هر حال درمورد کشورهای اروپایی‌ها باید توجه داشته باشیم که آنها نیز در این مدت صرفا منتظر امریکایی‌ها بودند و در این مدت کار جدی صورت نگرفت. بنابراین معتقدم نباید بیش از حد منتظر کشورهای اروپایی بمانیم و ظرف یکی، دو هفته تکلیف‌مان را مشخص کنیم.

خانه ملت