معمای انتخاب شهردار تهران پیچیده تر شد

حرف تازه – پس از استعفای نجفی از شهرداری تهران، هنوز این ارگان شهری مدیر ندارد و شورای شهر همچنان در حال انتخاب از بین گزینه‌های مطرح‌شده است؛ در این بین برخی به دنبال نقل‌مکان‌کردن «محسن هاشمی» از شورای شهر به رأس شهرداری تهران بودند که تا امروز به در بسته خورده‌اند؛ مهم‌ترین استدلال مخالفان […]

حرف تازه – پس از استعفای نجفی از شهرداری تهران، هنوز این ارگان شهری مدیر ندارد و شورای شهر همچنان در حال انتخاب از بین گزینه‌های مطرح‌شده است؛ در این بین برخی به دنبال نقل‌مکان‌کردن «محسن هاشمی» از شورای شهر به رأس شهرداری تهران بودند که تا امروز به در بسته خورده‌اند؛ مهم‌ترین استدلال مخالفان هم همان میثاق‌نامه‌ای بود که اعضای لیست امید پیش از ورود به لیست آن را امضا کرده‌اند؛ اما حامیان شهردارشدن هاشمی حزب متبوع خودش بودند؛ یعنی حزب کارگزاران.

اما «محمدرضا عارف» رئیس مجمع امید تهران که از ۲۱ نماینده شورای شهر و ۳۰ نماینده تهران در مجلس تشکیل شده، نسبت به سهم‌خواهی اعضای شورای شهر هشدار داده؛ او روز پنجشنبه در مراسم گرامیداشت هفته معلم، گفته «اگر اعضای شورای شهر به دنبال سهم‌خواهی باشند، تجربه ضربه به گفتمان اصلاحات تکرار می‌شود». مدتی پیش بود که «غلامحسین کرباسچی» دبیرکل حزب کارگزاران گفت «میثاق‌نامه وحی منزل نیست»، حالا در جدیدترین اظهارنظر اعضای این حزب، «محمد عطریانفر» گفته «آقایان شعری سرودند که در آن مانده‌اند؛ منظورم همان است که می‌گویند ما پیمان بسته‌ایم که کسی از شورا نرود؟!». منظور عطریانفر از «شعر» همان میثاق‌نامه‌ معروف است! هرچند او در نشست بررسی عملکرد شورای پنجم در انتخاب شهردار تهران که توسط حزب کارگزاران برگزار شده، گفته «محسن هاشمی» گزینه اولش برای شهرداری تهران نیست اما میثاق‌نامه‌ای که باعث ماندگاری هاشمی در شورای شهر شده را شعر تلقی کرده است. این عضو حزب کارگزاران گفته «شورای شهر ۲۰ سال است که آغاز شده و نمی‌توان به عقب برگشت؛ سؤال این است که راه‌حل اکنون چیست؟»؛ به گزارش «ایلنا» او در پاسخ به این سؤالی که مطرح کرد، گفت: «باور من این است که وقتی یک گروه سیاسی آمده و شورایی را تشکیل داده و به قول «توسلی» نیروهای نیابتی ما در شورا مستقر می‌شوند و می‌خواهند برای ما تصمیم بگیرند که از وجاهت کافی برخوردار نیستند، ما هم باید با گردن‌کلفتی و اقتدار ایستاده و آدمی را که به درد مدیریت شهری می‌خورد، برای شهرداری انتخاب کنیم که به نیروهای سیاسی حکم کند که همین فرد باید شهر را اداره کند والا تبدیل به بازی لگوی بچگانه می‌شود». عطریانفر در ادامه سعی کرده به قول معروف یکی به میخ بزند و یکی به نعل: «بعضی از بازی‌ها در شورا شبیه لگوبازی بچه‌هاست؛ من هیچ دفاعی از محسن هاشمی نمی‌کنم و گزینه اول من برای شهرداری تهران نبودند و اما آقایان شعری سرودند که در آن مانده‌اند؛ منظورم همان است که می‌گویند ما پیمان بسته‌ایم که کسی از شورا نرود؟!». میثاق‌نامه چه «شعر» باشد چه هر چیز دیگر، توسط اعضای شورای شهر تهران امضا شده است و عدم پایبندی به آن می‌تواند همان سرنوشتی را رقم بزند که «عارف» نسبت به آن هشدار داده. به گزارش «امیدنامه» عارف گفته «ما دستاوردهای ارزشمندی در انتخابات‌های اخیر به‌ویژه در انتخابات شوراهای شهر و روستا داشتیم. اما در مقطع فعلی نگرانیم. اعضای شوراهای شهر و روستا به‌ویژه در کلان‌شهرها توجه کنند که رمز پیروزی ما وحدت بود. نباید اعضای شوراها به دنبال سهم‌خواهی باشند چراکه سهم‌خواهی تجربه ضربه به گفتمان اصلاحات را تکرار می‌کند». عطریانفر هم در زمینه انتخاب شهردار تهران باز تأکید کرد که محسن هاشمی تنها گزینه نیست ولی درعین‌حال گفت: «من نمی‌خواهم بگویم محسن هاشمی اولین، بهترین و آخرین گزینه است اما برای برون‌رفت از این آسیب هیچ راهی نداریم جز آنکه با اقتدار وارد شویم و از آقای خاتمی به‌عنوان صمیمی‌ترین دوست خود توقع دارم که در این زمینه دخالت جدی‌تری کند و از سر مصلحت‌سنجی جامعه مناسب‌ترین گزینه را معرفی کند».
متخصص‌ها حذف شده‌اند
البته این سخنان دوپهلوی عضو کارگزاران در شرایطی مطرح می‌شود که شورای شهر هفته گذشته از بین هفت گزینه شهرداری تهران، با رأی‌گیری به دو گزینه رسید و نامی از «محسن هاشمی» دیده نمی‌شود، مگر اینکه اتفاقات جور دیگری رقم بخورد! اما دو گزینه‌ای که شورای شهر به آنها رسیده، «محمدعلی افشانی» استاندار سابق فارس و «سمیع‌الله حسینی‌مکارم» سرپرست فعلی شهرداری تهران و معاون مالی شهرداری در زمان نجفی هستند. «محمد توسلی» نخستین شهردار تهران پس از انقلاب اسلامی درباره این دو گزینه در نشست مذکور گفته «متخصص‌ها حذف شده و دو نفر مانده‌اند. یکی سابقه وزارت کشور دارد یعنی همه‌چیز را روتین اداره می‌کند. یکی هم کارمند سابق شهرداری است یعنی ادامه وضع موجود و احتمال تغییر کمتر است. احتمالا آقای افشانی هم مدیریت اتوبوسی داشته باشند و همه مدیران را تغییر داده و فقط وقت تلف می‌شود». حالا فارغ از اینکه چه کسی به‌عنوان شهردار تهران انتخاب می‌شود، نکته اصلی زیرپانگذاشتن میثاق‌نامه‌ای است که به قول «قاسم میرزایی‌نیکو»، «عدم تعهد یک عضو خاص به میثاق‌نامه راه را برای عهدشکنی همه اعضا باز می‌کند». اما شاید حزب کارگزاران اعتقادی به میثاق‌نامه نداشته باشد و آن را «شعر» بداند یا «وحی منزل نداند»، اما عدم پایبندی به آن می‌تواند منجر به تأثیر منفی برای اصلاح‌طلبان در انتخابات آینده چه در مجلس و چه در شورای شهر شود؛ چراکه مردم به نمایندگان مجلس و شورای شهر برای شهردارشدن رأی نداده‌اند.
منبع : روزنامه شرق