با رویکردی عملگرایانه و خدمت رسان؛

مروری بر اقدامات و دستاوردهای کمیسیون بهداشت شورای رشت در سال اول

عملکرد کمیسیون بهداشت در یک سال اخیر را میتوان به دو حوزه بهداشت و خدمات شهری تقسیم کرد.

حرف تازه – بر هیچکس پوشیده نیست که در دهه اخیر مهمترین چالش در سرتاسر جهان مسائل زیست محیطی و چالش های مربوط به این حوزه میباشد.

امروز کشورهای توسعه یافته با درک اهمیت این موضوع و چشم انداز پیش رو در این زمینه با تغییر بسیاری از سیاست های کلان خود و تخصیص بودجه های چند میلیاردی از مدتها پیش در حال اجرای برنامه های خود در این باره میباشند.متاسفانه این روند در بسیاری از کشورهای توسعه یافته یا در دستور کار قرار ندارد و یا به هر دلیلی منفعل مانده است.

متاسفانه بخش اعظمی از منطقه خاورمیانه و فلات ایران با توجه به توپوگرافی برخی نواحی خود جزو نقاطی محسوب میشنود که خیلی زودتر از انتظار چالش های موجود در آن مبدل به بحران خواهد شد لیکن هنوز برنامه ای راهبردی،عملیاتی و اجرایی از مسئولین و متولیان در این حوزه ارائه نگردیده است!

با شروع به کار پارلمان های محلی در شهرهای کشور از دو دهه گذشته بسیاری از مسائل به صورت محلی بررسی و چاره اندیشی میشود که این امر در مسائلی بزرگ همچون محیط زیست نیز صدق میکند که اعمال این دیدگاه محاسن و معایب خود را در پی دارد.

نبود دانش کافی و افرادی با سطح تخصص متناسب با مشکل موجود و عدم کفایت میزان بودجه های محلی تخصیص یافته را میتوان جزو برجسته ترین معایب این موضوع و تسریع در انجام مصوبات کاهش بروکراسی و شناخت مناسب از اقلیم و فرهنگ بومی منطقه را میتوان به عنوان محاسن این موضوع معرفی کرد.

بررسی عملکرد “فاطمه شیرزاد” رییس کمیسیون بهداشت،محیط زیست و خدمات شهری دوره پنجم شورای شهر رشت، با تجربه نمایندگی در دوره چهارم به وضوح نشان دهنده نقش مثبت مدیریت در حل معضلات موجود با حداقل امکانات و منابع مالی میباشد.

تنها بانوی حاضر در مدیریت شهری که همواره اصلی ترین دغدغه خود را لزوم توجه به بهداشت عمومی از طریق احیای محیط زیست شهری و ارائه خدمات عمومی مناسب در راستای ارتقای سطح سلامت زندگی شهروندان میدانست در یک سال حضور خود در راس کمیسیون بهداشت شورای شهر موفق به ایجاد افقی جدید در مدیریت حوزه ایمنی،بهداشت و سلامت شهری شد.

یقینا در این سالها همواره معضل رودخانه ها،ساماندهی دفن زباله ها در سراوان و تجهیز ایمنی شهری علی الخصوص در حوزه آتش نشانی جزو دغدغه ها و مطالبات اصلی شهروندان محسوب میشد که مدیریت شهری هیچ گاه موفق به ارائه پاسخی مناسب در این مورد به افکار عمومی نبود لیکن حضور پای کار مهندس شیرزاد و قاطعیت وی در برخورد با مسائل اتفاقات خوب و قابل توجهی را البته این بار فارغ از شعارزدگی و در عمل برای رشت و رشتنوان رقم زد.

تبدیل موضوع رودخانه ها از تیتر خبری به موضوعی بر روی میز معاونت رییس جمهور و مجمع نمایندگان استان و شروع اقدامات علمی و عملی در حوزه رودخانه ها از جمله زباله گیر،احیای کناره های رودخانه ها و ایجاد فضای سبز شهری در حاشیه زرجوب و گوهر رود و آزادسازی حریم رودخانه از اقداماتی محسوب میشود که پس از دهه ها قول و وعده با پیگیری های جدی و صراحت لهجه منحصر به بانوی شورای شهر رشت امکان پذیر شد که گام اول در زمینه رویای رودخانه های پاک شهری محسوب میشود که میتوان آن را بستر سلامت شهری نیز نامید.

عملکرد کمیسیون بهداشت در یک سال اخیر را میتوان به دو حوزه بهداشت و خدمات شهری تقسیم کرد.

در حوزه بهداشت و محیط زیست اقداماتی همچون:

-بازنگری و ارائه طرح جامع پسماند به صورت کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت
-تعویض مخازن جمع آوری زباله به منظور کاهش تصادفات جاده ای پاکبانان
-پیگیری جذب اعتبارات دولتی در خصوص زباله سوز
-ارائه بسته های تشویقی به شهروندان در قبال تحویل زباله های تفکیک شده
-تصویب پرداخت خسارت به اراضی صدمه دیده از شیرابه زباله سراوان
-الزام شهرداری به بهسازی لندفیل سراوان،ساخت تصفیه خانه و مدیریت شیرابه بر اساس نیازهای میدانی
-الزام شهرداری به آموزش های زیست محیطی و فرهنگ شهروندی در سرای محلات
-ارائه طرح های سرمایه گذاری جهت تالاب عینک و رودخانه های زرجوب و گوهر رود

را میتوان به عنوان اقدامات شاخص این کمیسیون در یک سال اول خود در شورای پنجم نام برد و در حوزه مدیریت خدمات شهری:

-برنامه ریزی برای احداث سامانکده و گرمخانه های جدید با توجه به نیاز ش
-احداث و تجهیز ایستگاههای آتش نشانی در سطح شهر و نقاط مورد نیاز
-زمینه سازی جهت ایجاد پارکینگ و بازارچه در بافت مرکزی شهر جهت رفاه حال شهروندان و ساماندهی دست فروشان
-الزام شهرداری به هماهنگی با اصناف جهت ایجاد بازارچه دام و طیور زیر نظر دامپزشکی
-حمایت از سازمانهای مردم نهاد از حضور در فعالیتهای شهرداری
-الزام سازمان سیما و منظر به طراحی و اجرای تندیس ها و المان هایی برگرفته از فرهنگ،آداب و رسوم رشت
-توجه به کارکنان آرامستان ها و افزایش خدمات رفاهی و بهداشتی و ایجاد درمانگاه برای این مجموعه
-پیگیری مطالبات پاکبانان و کارگران فضای سبز
-بررسی و بازدید میدانی مکرر از سطح شهر با هدف شناسایی مشکلات و ارتباط متقابل با شهروندان
-پیگیری مکرر جهت مناسب سازی شهری جهت رفاه حال شهروندان کم توان و ساخت درمانگاه هموفیلی
-تشکیل ستاد تخصصی آذین بندی و فضا سازی محیط شهری
-توجه ویژه به نوسازی ناوگان آتش نشانی و تجهیز این رکن اصلی ایمنی شهر به ادوات روز دنیا
-قانونمند ساختن بیمه آتش سوزی اماکن در شهر رشت همانند اصناف کشور
-بخشودگی عوارض شهرداری در ازای مناسب سازی نمای ساختمان ها
-پیگیری جهت تسریع اجرای یادمان شهدای گمنان در بوستان ملت شهر رشت

از اقدامات صورت گرفته در برهه یک ساله ریاست “فاطمه شیرزاد” کمیسیون بهداشت، محیط زیست و خدمات شهری محسوب میشود.

به طور کلی میتوان گفت اصلی ترین دستاورد شیرزاد به عنوان تنها بانوی عضو شورای شهر جلب توجه مدیریت کلان استان گیلان و شهر رشت به اهمیت توجه به محیط زیست شهری و خروج این مهم از سایه حاشیه به منظر توجه میباشد.

فاطمه شیرزاد به عنوان تنها بانوی شورای اسلامی شهر رشت اثبات کرد زنان مسلمان و معتقد می توانند در جایگاههای مدیریتی در راستای رفع مشکلات و نواقص موجود با صلابت و پیگیری های مداوم هم سنگ مردان کارگشا و تاثیرگذار باشند و اعتماد به بانوان قطعا مایه خیر و منشا امید در جامعه اسلامی خواهد شد.

باید به یاد داشته باشیم همه ارکان نظام جمهوری اسلامی در راستای حفظ این نظام تلاش می کنند و حفظ مطلوب انقلاب اسلامی در گرو داشتن ایرانی آباد میباشد و امروز تهدیدات محیط زیستی بزرگترین خطر خاموش در کمین این کشور میباشد که با توجه و احساس مسئولین محلی و کشوری میتوان مانع از ایراد لطمات جبران ناپذیر به کشور شد.