سیاست خاورمیانه ای دولت جدید آلمان چگونه خواهد بود؟

بی ثباتی در منطقه خاورمیانه، پیامدهای مستقیمی برای آلمان دارد و در این رابطه، تروریسم، مهاجرت و حضور نظامی فزاینده روسیه در سوریه و لیبی از جمله چالش هایی هستند که برلین باید برای مواجهه با آنها چاره اندیشی کند.

به گزارش حرف تازه به نقل از قرن نو، اولاف شولتس، صدراعظم جدید و وزیر خارجه، آنالنا بربوک از حزب سبزها، با فهرست گسترده ای از اولویت ها روبرو هستند، اولویت هایی از جمله: بحران در اوکراین و قزاقستان، تنش بین بلاروس و لهستان، خطر شکاف بیشتر در اتحادیه اروپا و مواجهه ادامه دار با پیامدهای همه گیری ویروس کرونا. همه این موارد سبب شده تا تیم جدید سیاست خارجی دولت آلمان، فرصت کمتری برای تدوین راهبرد خود در خاورمیانه داشته باشد. اما تجربه تاریخی، شرایط منطقه ای و همچنین، مواضع اعضای جدید این تیم، خطوط کلی این سیاست را تا حدی روشن می کند.

سه پایه اصلی سیاست خارجی آلمان در منطقه همواره تعهد به امنیت اسرائیل، تثبیت عدم اشاعه در منطقه و حمایت از آزادی دریانوردی از طریق آبراه های منطقه بوده است، سه پایه ای که به نظر بدون تغییر خواهند ماند. افزون بر این سه پایه، دستور العمل دولت جدید تحت عنوان «اقدام محیط زیستی» بدون در نظر گرفتن خاورمیانه به عنوان یک نقطه تمرکز کانونی، منطقی نخواهد بود. در عین حال، بازیگران منطقه ای و بین المللی نیز خواهان ایفای نقش فعال تر آلمان در منطقه هستند.

سیاست خارجی دولت جدید آلمان، یک سیاست خارجی هنجار محور خواهد بود، سیاستی متمرکز بر حقوق بشر و سیاستی که به دنبال ترویج چند جانبه گرایی و دیپلماسی، به منظور مقابله با رژیم های اقتدار گرا و همچنین، ایجاد و محافظت از ثبات منطقه است. در این راستا، آلمان لحن انتقادی خود نبست به کشورهای منطقه را حفظ خواهد کرد و در این رابطه و در اولین گام، دولت جدید، تصمیم به سخت گیرانه تر کردن قوانین صادرات اسلحه گرفته است و اعلام کرده که تحریم صادرات تسلیحات وضع شده علیه عربستان در دوران مرکل، کماکان به قوت خود باقی خواهد ماند.

همچنین، دولت جدید بر این باور است که برلین باید در مکانیسم های دیپلماتیک موضوع محور منطقه ای و همچنین در مجامع همکاری منطقه ای، مشارکت بیشتری داشته باشد تا به هنگام تشدید بحران در منطقه ای که پیامدهای مهمی برای منافع آلمان دارد، ابزارهایی برای تأثیرگذاری در اختیار داشته باشد.

بنابراین، حداقل در ابتدا، تداوم، عنصر اصلی سیاست خاورمیانه ای دولت جدید آلمان خواهد بود. این سیاست شامل اولویت های ذیل می شود:

  • حمایت از موجودیت و امنیت اسرائیل و همزمان، حمایت از تشکیلات خودگردان فلسطین و راه حل دو دولتی.

  • ثبات منطقه و مهار موج مهاجرت و مقابله با تهدید تروریست (حمایت با اکراه از استفاده از نیروی نظامی در این نبرد)، نیروی محرکه مواجهه آلمان با بحران های سوریه و لیبی.

  • تاکید بر دیپلماسی به عنوان تنها راه حل برنامه هسته ای ایران.

منبع: اندیشکده بریتانیایی Rusi