سفرهای استانی قالیباف کلید ورود به انتخابات ۱۴۰۰ است؟

شمارش معکوس تا انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰، رکوردداری قالیباف در کاندیداتوری و عدم تعهد او به اصولگرایان برای کاندیدا نشدن در انتخابات پیش رو، بسیاری را با این سوال مواجه کرده که آیا سفرهای استانی قالیباف پیش زمینه انتخابات ۱۴۰۰ است؟

حرف تازه – «بسیار سفر باید تا …» یکی از رسانه ها گزارش خود درباره سفرهای استانی محمدباقر قالیباف به خوزستان را اینگونه به پایان رساند. معنای پایان ناقص جمله آن بود که محمدباقر قالیباف برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری باید سفرهای استانی بیشتری را بپیماید.  اما آیا واقعا سفرهای قالیباف پیش زمینه ای برای ورود به انتخابات ۱۴۰۰ است؟

سفرهای استانی آن هم در سطح رئیس مجلس چیز عجیب و غریبی نیست، کما اینکه علی لاریجانی هم در دوران ریاستش بر قوه مقننه بارها از این سفرها رفته بود و روسای قبل‌تر از لاریجانی هم در کارنامه خود سفر استانی داشته‌اند اما برداشت انتخاباتی از سفر به خوزستان محمدباقر قالیباف تنها به یک یا دو رسانه محدود نبوده و نیست. بلکه قریب به اتفاق رسانه ها و شبکه های اجتماعی چنین نگاهی دارند و شاید این نگاه بی‌ارتباط با سوابق قالیباف و زمزمه‌های زمان انتخابات هیات رئیسه درباره فیل قالیباف و هندوستان خیابان پاستور نباشد که سبب شده انتخاباتی بودن این سفرها بیشترین رنگ را در تحلیل ها داشته باشد.

سفرهای استانی آقای رئیس پیش زمینه انتخابات ۱۴۰۰ است؟

شمارش معکوس تا انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰، رکوردداری قالیباف در کاندیداتوری و رفتارهای او اکثریت را با این سوال مواجه کرده است که سفرهای استانی قالیباف ۹ ماه آینده چه تولدی خواهد داشت؟
در خود مجلس هم سفر قالیباف با برداشت های انتخاباتی رو به رو بوده است. حجت‌الاسلام حسین میرزایی، عضو کمیسیون اصل ۹۰ به خبرگزاری ایلنا گفته: «رئیس مجلس نباید با سفرهای استانی، سفرهای انتخاباتی ریاست جمهوری را کلید بزند. سفرهای استانی رئیس مجلس شورای اسلامی را حداقل از دو منظر می‌توان مورد بررسی قرار داد؛ نگاه اول این است که ایشان فقط برای حل مشکلات خوزستان به این استان سفر کردند و انگیزه دیگری ندارند که این کار قابل تقدیر و تشکر است. اما نگاه دوم این است که ایشان خدای ناکرده سفرهای انتخاباتی ریاست جمهوری را کلید زده باشند که جای تأسف دارد؛ چرا که مجلس اولویت‌های مهم‌تری دارد که از رئیس آن انتظار می‌رود به آن‌ها بپردازد. مشکلات معیشتی، ماجراهای بورس و بازگشایی مدارس از اولویت‌های امروز مجلس شورای اسلامی است. اگر ایشان قصد ورود به انتخابات ریاست جمهوری را داشته باشند، صدمات جبران ناپذیری به مجلس خواهند زد.»

نشستن بر جای محمود و …

بگذریم از اینکه آیا قالیباف واقعا می خواهد رکورداری خود در کاندیداتوری برای ریاست جمهوری را حفظ کند یا نه، اما تصور انتخاباتی از سفر استانی رییس مجلس یازدهم در حالی است که او هیچ گاه مبدع سفرهای استانی نبوده است. سفرهای استانی را معمولا به نام محمود احمدی نژاد ثبت می کنند در حالی که سفرهای استانی پیش از احمدی نژاد هم وجود داشت و رییس دولتهای نهم و دهم تنها آن را بر سر زبان ها انداخت.
با پایان دوره احمدی‌نژاد سفرهای استانی متوقف نشد. حسن روحانی به عنوان رییس قوه مجریه و علی لاریجانی رییس سابق مجلس نیز این سفرها را ادامه دادند. لاریجانی سال گذشته دو بار به مقصد اولین سفر قالیباف سفر کرده بود که اولین بار بعد از سیل خوزستان و دیگری در دهه فجر بود. اما بنا بر همان دلایلی که ذکر شد سفر قالیباف با حواشی انتخاباتی روبرو شد.
گویی رفتارهای قبلی قالیباف و میل زیاد او برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری امروز برای او به دردسر تبدیل شده حتی اگر قالیباف رویای ریاست جمهوری را پس زده باشد، خاصه اینک اصولگرایان در ماجرای انتخابات مجلس ۹۸ برای او شرط نامزد نشدن در انتخابات ۱۴۰۰ را گذاشته بودند و از او تعهد خواستند که این بار در ریاست جمهوری کاندیدا نشود اما او به سینه آنها دست رد زد.

تبلیغات بیش از حد برای یک سفر چهار روزه

انعکاس گسترده و تبلیغات گونه سفر چهار روزه قالیباف به خوزستان نیز از دیگر عوامل خوانش انتخاباتی از این سفر بود. سایت رسمی مجلس شورای اسلامی، به خاطر سفر قالیباف صفحه اول خود را تغییر داده بود و بنری با عنوان عجیب «نظارت میدانی رییس مجلس بر حوزه‌های انتخابیه نمایندگان استان خوزستان» را روی سایت گذاشته بود. برنامه تلویزیونی۲۰ و ۳۰ هم که یک برنامه جهت دار است سفر رییس مجلس را به صورت ویژه پوشش خبری داد. در حالی که با این سفر با کمترین تبلیغات شدنی بود.
از سوی دیگر تیم محمدباقر قالیباف سفر استانی او به خوزستان و احتمالا سفرهای استانی دیگر برای نظارت بر امور ارزیابی می کنند. بابک نگاهداری، مشاور و رئیس حوزه ریاست مجلس به ایسنا گفته: «سفرهای نظارتی ریاست مجلس، ‌در راستای انجام وظیفه نظارت بر اجرا،‌ عواید و فواید گوناگونی می‌تواند داشته باشد که حتما این فواید به مجلس در حل مشکلات مردم کمک شایانی خواهد نمود. او همچنین گفت:  یکی از انتظاراتی که مردم همواره از نمایندگان خود، به خصوص نمایندگان شهرهای کوچک، در مجالس مختلف داشته‌اند پیگیری و حل مشکلات آنها در دستگاه‌های اجرایی و اداری است.»
محسن پیرهادی، نماینده تهران و عضو هیات رئیسه هم درباره شائبه ‌انتخاباتی-‌تبلیغاتی‌بودن سفرهای استانی رئیس مجلس و احتمال کاندیداتوری قالیباف در ۱۴۰۰ روزنامه همشهری گفته: محمدباقر قالیباف یک مدیر عملگرا و میدانی است‌. برای عملگرایی نیاز دارد که در بازدیدهای میدانی مسائل را بشناسد تا برای حل آن به ایده‌ای اجرایی و عملی دست یابد. از طرفی هم یکی از وعده‌های انتخاباتی آقای قالیباف در شهر تهران رسیدگی به مشکلات مردم در حوزه‌های انتخابیه بود، در کنار انگیزه شخصی او برای ورود و رسیدگی بی‌واسطه به مشکلات مردم‌. مزید بر اینها اخیراً او در مقام رئیس مجلس مذاکراتی با نمایندگان داشت که برای پیگیری بهتر امور بهتر است به حوزه‌های انتخابیه سرکشی کند تا از نزدیک در جریان مشکلات و کاستی‌های نقاط مختلف کشور قرار گیرد.
پیرهادی می گوید: ما نمی‌توانیم به هر کنشی که از سوی یک مسئول یا چهره سیاسی صورت می‌گیرد، برچسب انتخاباتی بزنیم‌. نظارت یکی از بخش‌های اصلی ‌وظایف نمایندگی است‌. رئیس مجلس یا هر مسئولی که امکان حل مسئله‌ای را با حضور در منطقه‌ای دارد، باید در راستای انجام وظیفه به آن عمل کند و اگر از این امکان بهره نبرد، در ایفای وظایفش کوتاهی کرده است.

نگاه جامعه عوض نمی شود تا زمانی که …

از طرفی می توان اینگونه برداشت کرد که قالیباف در زمان ریاست مجلس هم می خواهد به سبک سابق اداره شهرداری تهران عمل کند، یعنی در میدان حاضر شود، پروژه افتتاح کند و ناظر مسایل اجرایی باشد. با وجود آنکه حضور او و محمود احمدی نژاد در شهرداری تهران به این مسئولیت وجهه ای سیاسی داد اما جایگاه ریاست مجلس بالاتر است و این قالیباف است که باید تغییر رویکرد دهد. اوست که اگر قصد نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری ندارد باید نوع رفتار و پالسی که از او به جامعه مخابره می شود را تغییر دهد و رسما اعلام کند دیگر به دنبال ریاست جمهوری نیست. در غیر اینصورت حتی ممکن است جایگاه ریاست مجلس را نیز از دست بدهد، آنچنان که حجت‌الاسلام حسین میرزایی، عضو کمیسیون اصل ۹۰ به خبرگزاری ایلنا گفته: «اگر آقای قالیباف کاندیدای انتخابات ۱۴۰۰ شود بعید است مجدداً به عنوان رئیس‌مجلس انتخاب شود.»
سفرهای استانی قالیباف کلید ورود به انتخابات ۱۴۰۰ است؟

سفرهای استانی قالیباف کلید ورود به انتخابات ۱۴۰۰ است؟

خبرآنلاین