توافق تاریخی دو کره از خلع سلاح اتمی تا میزبانی مشترک المپیک؛

رهبر کره شمالی: به بمب اتمی دست یافتیم اما از اقتصاد دنیا عقب هستیم

‘کیم جونگ اون’ رهبر کره شمالی و ‘مون جائه این’ رییس جمهوری کره جنوبی روز چهارشنبه در پایان دور دوم مذاکرات خود در پیوانگ یانگ، بیانیه اجلاس سران که بر اساس توافقات طرفین صورت گرفته است را امضا کردند.

حرف تازه – «از اقتصاد دنیا عقب هستیم»رهبر کره شمالی این مطلب را به دنبال برگزاری سومین دیدار سران با مون جائیه این رییس جمهوری کره جنوبی در پیونگ یانگ عنوان کرد.

رسانه های کره ای و منطقه این اظهار نظر رهبر کره شمالی را تعجب برانگیز و البته قابل تامل توصیف کرده و نوشته اند که این گفته ها نشانی از تلاش وی برای پیشبرد فرایند رشد اقتصادی و کمک گرفتن از کره جنوبی برای تحقق این هدف است.

کیم حتی تصریح کرد: کشورش توانسته است به بمب های اتمی دست یابد اما در زمینه اقتصادی عقب مانده است و درمقایسه با کشورهای توسعه یافته، کره شمالی کمبودهای زیادی دارد.

او به رییس جمهوری کره جنوبی گفت: حتما از کشورهای زیادی بازدید کرده است و اگر اقتصاد آنها را بخواهد با اقتصاد کره شمالی مقایسه کند، متوجه این عقب ماندگی می شود.

رهبر کره شمالی افزود: از اینکه در جریان نشست دوم سران در مرز کره شمالی نتوانسته است آنچنانکه باید و شاید از رییس جمهوری کره جنوبی استقبال کند متاسف است، اما تلاش زیادی شده است تا دیدار سوم در پیونگ یانگ جبران شود.

وی در بخش دیگری از سخنانش ضمن ابراز امیدواری نسبت به پیشرفت در مذاکرات خلع سلاح با آمریکا افزود: رییس جمهوری کره جنوبی به آغاز مذاکرات تاریخی کره شمالی وآمریکا کمک زیادی کرده است و به خاطر این دیدار، شرایط منطقه‌ای ثبات یافته است اما نتایج بیشتری مورد انتظار است.

خبرگزاری یونهاپ از کره جنوبی گزارش کرده است که بر زبان راندن این سخنان از رهبر کشوری که توتالیتر محسوب می شود آنهم به این شکل و البته صریح جای شگفتی دارد.

رهبران دو کره روز سه شنبه برای سومین بار در سال جاری میلادی در پیونگ یانگ و در مقر مرکزی حزب حاکم کار کره شمالی درباره خلع سلاح هسته ای، روابط دو کره و مناسبات آمریکا و کره شمالی به طور مشروح گفت و گو کردند.

دو کره برای اولین بار برنامه خلع سلاح اتمی را مشخص کردند

رهبران دو کره برای اولین بار و به طور مشخص گام هایی را که باید برای خلع سلاح هسته ای برداشته شود، تعیین و تدوین کردند.

این موضوع بخشی از بیانیه و توافقنامه ای است که امروز چهارشنبه ‘کیم جونگ اون’ رهبر کره شمالی و ‘مون جائه این’ رییس جمهوری کره جنوبی در پیونگ یانگ امضا کردند.
‘مون جائه این ‘ رییس جمهوری کره جنوبی در کنفرانس مطبوعاتی بعد از دومین دور مذاکرات خود با ‘کیم جونگ اون’ رهبر کره شمالی در پیونگ یانگ گفت که خلع سلاح هسته ای شبه جزیره کره دیگر دور از دسترس و طولانی مدت نیست.
وی تاکید کرد که دو رهبر موافقت کرده اند هر موانعی که باعث اختلاف و مناقشه در شبه جزیره کره می شود ، برداشته شود.
مون جائه این تاکید کرد که طرح های مربوط به مجتمع صنعتی کایه سونگ در مرز دو کشور و منطقه گردشگری کامکانگ نیز زمانی که شرایط مهیا شود ، به اجرا گذاشته خواهد شد.
دو طرف به این توافق رسیده اند که کار بر روی اجرای طرح های راهسازی و احداث خطوط ریلی مرزی که دو کره را به هم مرتبط می کند پیش از پایان سال جاری میلادی شروع شود.رییس جمهوری کره جنوبی همچنین تاکید کرد: کره شمالی پذیرفته است که برای همیشه سایت و پد آزمایش و پرتاب موشکی بالستیک دونگ چانگ – ری را تعطیل کند.
وی در بخش دیگری از اظهارات خود گفت که دو کره موافقت کرده اند در زودترین زمان ممکن مراکز و تاسیساتی دایمی برای برگزاری دیدارهای خانواده های جدا شده از جنگ دو کره در سال ۱۹۵۳ میلادی ایجاد شود.
رهبر کره شمالی نیز در این کنفرانس خبری اعلام کرد در آینده نزدیک به کره جنوبی سفر خواهد کرد.
او تصریح کرد با مون قرار گذاشته ایم فرایند خلع سلاح شبه جزیره را با هدف عاری سازی منطقه از هرگونه تسلیحات هسته ای به پیش ببریم.
اون همچنین تصریح کرد که نشست سران دو کره در پیونگ یانگ باعث صلح و ارامش در شبه جزیره خواهد شد.
رهبر کره شمالی افزود: پیونگ یانگ به دنبال تقویت روابط بین کره ای است.
همچنین امروز در حاشیه امضای بیانیه سران، وزیران دفاع دو کشور نیز اسنادی را امضا کردند که بر اساس آن از هرگونه حادثه میان دو کشور جلوگیری شده و تنش ها میان آنها کاهش یابد.
این بخشی از تلاش های سران دو کره برای پایان دادن به هرگونه رابطه خصمانه پس از اولین دیدار سران در ماه آوریل امسال است.
رییس جمهوری کره جنوبی روز سه شنبه برای سومین دیدار رسمی با رهبر کره شمالی وارد پیونگ یانگ شد و فردا پنجشنبه این کشور را ترک می کند.

یورونیوز هم نوشت: سفر مون جائه-این به کرۀ شمالی با هدف بهبود روابط دو همسایه و شکست بن‌بستی انجام شد که در مذاکرات واشنگتن و پیونگ‌یانگ روی داده بود.

رهبران دو کره بامداد چهارشنبه در پایان گفتگوهای خود با امضای بیانیه‌ای مشترک، بر تقویت روابط دو کره و تبدیل کردن شبه جزیرۀ کره به «سرزمین صلح بدون سلاح هسته‌ای و تهدید هسته‌ای» تاکید کردند.

کیم جونگ-اون اعلام کرد که در آیندۀ نزدیک به سئول، پایتخت کرۀ جنوبی سفر خواهد کرد. آقای مون نیز افزود که این سفر احتمالا در سال جاری میلادی برگزار خواهد شد مگر اینکه به دلیل «شرایط خاصی» به تاخیر بیفتد.

مون جائه-این همچنین اعلام کرد که پیونگ‌یانگ موافقت کرده است تا «برای همیشه» سایتهای آزمایش‌های هسته‌ای و موشکی خود را ببندد و به بازرسان بین‌المللی اجازه دهد تا بر این روند نظارت داشته باشند. او افزود کرۀ شمالی آماده است تا در صورت مشاهدۀ رفتاری مناسب از سوی آمریکا، قدم‌های بیشتری در راستای غیرهسته‌ای کردن این کشور بردارد و از جمله اقدام به بستن راکتور هسته‌ای یونگ‌بیون کند.

دو رهبر همچنین توافق کردند تا برای غیرنظامی کردن مرز مشترک میان دو کره، شماری از پست‌های بازرسی خود در مناطق مرزی را تعطیل و این منطقه را از تجهیزات نظامی تخلیه کنند.

دو رهبر اعلام کردند که قصد دارند در بازیهای المپیک سال ۲۰۲۰ توکیو بطور مشترک شرکت کنند و برای میزبانی المپیک سال ۲۰۳۲ میلادی نیز بطور مشترک اقدام کنند؛ ایده میزبانی مشترک المپیک ۲۰۳۲ هفتۀ گذشته از سوی وزیر ورزش کرۀ جنوبی مطرح شده بود.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در اولین واکنش‌ها به دیدار دو رهبر کره و توافقات مشترک آنها در دو پیام توییتری از تصمیم کیم جونگ-اون برای غیرهسته‌ای کردن شبه جزیرۀ کره استقبال و از این اقدام به عنوان رفتاری قهرمانانه یاد کرد. او همچنین ایده میزبانی مشترک بازیهای المپیک سال ۲۰۳۲ میلادی توسط دو کره را خیلی هیجان‌انگیز توصیف کرد.