رمز و رازهای درمان افسردگی

بدون تردید، یکی از اختلالات روانی شایع و رایج که بسیاری از افراد ممکن است در برهه ای از زمان، آن را تجربه نمایند، افسردگی می باشد. از سوی دیگر، به منظور رهایی یافتن و پی گرفتن روند عادی و معمولی زندگی و برخورداری از سلامت روان، درمان افسردگی اهمیت و ضرورت پیدا می کند.

حرف تازه – بدون تردید، یکی از اختلالات روانی شایع و رایج که بسیاری از افراد ممکن است در برهه ای از زمان، آن را تجربه نمایند، افسردگی می باشد. از سوی دیگر، به منظور رهایی یافتن و پی گرفتن روند عادی و معمولی زندگی و برخورداری از سلامت روان، درمان افسردگی اهمیت و ضرورت پیدا می کند.

به طور کلی، هنگامی که فرد شوق و اشتیاق برای انجام کاری نداشته، زندگی خود را بی میل و بی هدف پنداشته و علاقه ای به حضور در جمع نشان نمی دهد، در صورت ادامه این روند، می تواند مؤید ابتلا به اختلال افسردگی باشد. شایان ذکر است که اولین و مهمترین گام در جهت درمان افسردگی، ریشه یابی و مدد جستن از یک مشاور و دکتر روانشناس باتجربه و حاذق به شمار می رود.

برای گسترش و توسعه اطلاعات و آگاهی خود در مورد اختلال افسردگی، یافتن علت و ریشه ابتلا به این بیماری، از درجه اهمیت و ارزش بسیار بالایی برخوردار می باشد. از سوی دیگر، یکی از مؤلفه های مهم و حائز اهمیت در درمان افسردگی، شدت، حدت و میزان پیشرفت این اختلال به شمار می رود. ضمناً از آنجایی که علت بروز این اختلال در افراد گوناگون متفاوت می باشد، روش های درمان افسردگی نیز متفاوت و متنوع در نظر گرفته می شود. ناگفته نماند که برای بهبود و کاهش علائم افسردگی، روش و درمان کلی در دسترس افراد قرار ندارد. همچنین در برخی مواقع فرآیند درمان اختلال افسردگی، به یک پروسه طولانی و زمانبر مبدل می شود. در این شرایط، تلاش، حوصله، صبر بیمار و متعهد بودن به مراحل درمان، بسیار تاثیرگذار تلقی می گردد.

نگاهی به شیوه های رایج برای درمان افسردگی

امروزه روش ها و شیوه های متنوع و مختلفی برای درمان افسردگی مورد استفاده قرار می گیرد. بر این اساس، دارو درمانی، روان درمانی بین فردی و رفتار درمانی شناختی، از جمله روش های رایج و متداول در این زمینه محسوب می شوند. لازم به ذکر است که در مواقع بروز افسردگی های شدید و بنا بر تشخیص دکتر روانشناس ، ممکن است تلفیقی از همه روش ها، در جهت بهبود بیمار و به حداقل رساندن علائم اختلال مورد استفاده واقع شود. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که در روش های درمان افسردگی، مشاور و دکتر روانشناس، روش های کاهش افکار و احساسات منفی را به افراد مبتلا به این اختلال آموزش می دهند.

ذکر این نکته ضروری به نظر می رسد که افسردگی، موجی از غم و اندوه را در وجود فرد سرازیر می سازد. مضاف بر این، تداوم این احساس در نهان فرد، سبب مختل شدن روند زندگی، کاهش عملکرد در تحصیل و کار، از بین رفتن علایق و کاهش انگیزه می گردد. به همین جهت، شناخت به موقع علائم و نشانه های این اختلال، در درمان افسردگی و بهبود یافتن فرد مبتلا، کمک شایانی می نماید. فراموش نشود که اگرچه افسردگی از جمله بیماری های بسیار مخرب به حساب می آید، اما در صورت تشخیص به موقع و انجام مداخلات درمانی در اسرع وقت، این اختلال قابل درمان می باشد.

بررسی روش های درمان افسردگی

بطور کلی، یکی از روش های درمان افسردگی، دارو درمانی محسوب می شود. در این روش درمان و متناسب با شدت نشانه ها و علائم، تجویز داروهایی نظیر داروهای ضد روان پریشی، تثبیت کننده های خلقی و داروهای ضد افسردگی در دستور کار قرار می گیرد. درمان شناختی رفتاری، از دیگر روش های کاربردی و راهگشا برای درمان افسردگی به شمار می آید. این روش درمان، مبتنی بر ایجاد تغییر در رفتار و افکار افراد مبتلا به این اختلال می باشد. بر این اساس، مهم ترین بخش این شیوه درمان، بر روی تغییر دادن نگرش و فکر افراد افسرده تاکید دارد. درمان تحریک مغزی مانند تحریک مغناطیسی جمجمه ای تکرار شونده، درمان الکترو شوک، نور درمانی، تغذیه درمانی، مراقبه، طب سوزنی، استراتژی های خود مدیریتی نظیر تفکر خلاقانه، خودآگاهی و رویکردهای ذهن، جسم و روح همچون مدیتیشن، در کنار ورزش، از دیگر روش های درمان افسردگی قلمداد می گردند.

نقش روانشناس در درمان افسردگی

از آنجایی که اختلال افسردگی در زمره اختلالات شایع جامعه کنونی انسان به شمار می آید، مراجعه به روانشناس، برای درمان افسردگی، یک گزینه کارآمد و مفید تلقی می شود. بر این اساس، مراجعه و صحبت با دکتر روانشناس، علاوه بر افزایش آگاهی و اطلاعات فرد نسبت به اختلال افسردگی و احساسات خود، سبب علت یابی و ریشه یابی دلایل ابتلا به این بیماری می گردد. از سوی دیگر، آگاهی یافتن از روش های درمان افسردگی، نقش بسزایی در بهبودی کامل فرد در مدت زمان کمی ایفا می نماید.

لازم به ذکر است که افراد افسرده از نگرشی سیاه و مبهم در مورد مسائل زندگی برخوردار می باشند. روانشناس و مشاور برای از بین بردن این دیدگاه غیر منطقی و غیر واقع به افراد مبتلا کمک بسیاری می کند. شایان ذکر است که مشاوره ها و راهنمایی های کاربردی مشاوران تنها به مسئله درمان و بهبود افسردگی محدود و محصور نمی شود، بلکه در موضوع مشاوره پیش از ازدواج نیز، روانشناسان نقش پر رنگ و برجسته ای بر عهده دارند. بر این اساس، با استفاده از خدمات مشاوره پیش از ازدواج و در پرتو راهنمایی و کمک مشاور می توان از زوایای پنهان و مستتر طرف مقابل، به آگاهی و شناخت مناسب و لازم دست پیدا نمود.