یادداشتی از دکتر جواد تن زاده؛

راه اندازی خطوط BRT با الگوبرداری اشتباه از تهران

جواد تن زاده * – راه اندازی خطوط BRT یا اتوبوسهای تند رو در شهر رشت یک الگوبرداری اشتباه و غیرکارشناسی از شهر تهران بوده است. آیا سیستم اتوبوسهای خط ویژه که به اشتباه تحت عنوان BRT  در شهر رشت  تعریف شده است در مدیریت جدید شهرداری تهران، جمع آوری خواهند شد؟ از آنجا که حمل […]

جواد تن زاده * – راه اندازی خطوط BRT یا اتوبوسهای تند رو در شهر رشت یک الگوبرداری اشتباه و غیرکارشناسی از شهر تهران بوده است.

آیا سیستم اتوبوسهای خط ویژه که به اشتباه تحت عنوان BRT  در شهر رشت  تعریف شده است در مدیریت جدید شهرداری تهران، جمع آوری خواهند شد؟ از آنجا که حمل و نقل مبتنی بر حرکت ریلی، یک سیستم حمل و نقل عمومی پایدار و پایه ای محسوب می شود، لذا آیا واقعا طرح سیستم  اتوبوسهای تند رو برای شهر رشت  بعنوان یک سیستم حمل و نقل عمومی، مناسب بوده است؟

وآیا مکان یابی مسیرهای ویژه اتوبوسهای  تندرو در رشت، واقعا” براساس تحلیل و آنالیز مهندسی ترافیک انجام شده است؟!!

راه اندازی خطوط BRT یا اتوبوسهای تند رو در شهر رشت یک الگوبرداری اشتباه و غیرکارشناسی از شهر تهران بوده است و این در حالیست که  بسیاری از این خطوط در معابر شهر تهران نیز به دلیل عدم وجود کارآیی مناسب، نیاز به بازنگری و اصلاح دارند.

به عبارت  دیگر از آنجا که خطوط ویژه اتوبوس تحت عنوان اشتباه BRT به عنوان یک سیستم حمل و نقلی عمومی و بصورت ناقص و غیر کارشناسی  در بسیاری از کلان شهرها اجرا شده است لذا عدم توجه به عرضه تسهیلات حمل و نقلی و نیز تقاضای سفر در این کلان شهرها باعث گردیده که در شهر رشت نیز با انتخاب اشتباه این سیستم حمل و نقلی و صرف هزینه های  اجرا و راه اندازی آن ضمن حذف دسترسی ها و از بین رفتن منظر شهری با نصب المانهای فلزی مختلف و نیز کاهش ایمنی سطح معابر، نه تنها اینکه  تاثیری در کاهش تقاضای سفر و نیز کاهش تراکم ترافیک نداشته بلکه اثر معکوسی نیز بر افزایش تراکم شبکه معابر داشته است.

بنابراین توسعه حمل و نقل عمومی در شهر رشت با اولویت حمل و نقل ریلی  از مهمترین راهبردهای مدیریت تقاضای حمل و نقل می باشد زیرا با توجه به افزایش ضریب مالکیت خودرو به دلیل دسترسی راحت تر به خودروهای منطقه آزاد در هر خانواده و نیز تمایل انجام سفر با وسایل نقلیه شخصی در شهر رشت می توان نتیجه گرفت که نوع سیستم حمل و نقل عمومی انتخاب شده بصورت الگو برداری از سایر شهرهای کشور نمی تواند کپی برداری گردد. همچنین با توجه به کوتاه بودن مسافت سفر و عرض کم معابر و خیابانهای شهر به دلیل بافت سنتی و قدیمی آن و نیز شرایط آب و هوایی و مهمتر از همه شرایط فرهنگی و اجتماعی مردم شهر رشت، ضرورت بکارگیری یک سیستم حمل و نقل ریلی سبک(LRT) و یا تراموای شهری اجتناب ناپذیر می باشد.

* دکترای مهندسی حمل و نقل و  ترافیک و نیز عضو هیات علمی دانشگاه و جامعه فرهیختگان ترافیک کشور

انتشار بیانیه ها، نامه های سرگشاده و یادداشت های دریافتی الزاما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت آشنایی مخاطب با فضای روز جامعه منتشر می شود.