یادداشتی از سحر اخوان؛

راهکارهای شهر شاد/ راهکار اول: رنگ های بیشتر

سحر اخوان* – محله ها و مناطق حاشیه شهر که از لحاظ بصری تنوع چندانی نیز ندارند هم فرصت های خوبی برای تجربه خلق فعالیت های هنری هستند. رنگ ها به شهر جان می دهند، هر کجای دنیا که باشید از این که صبح وقتی منزل تان را برای رسیدن به محل کار ترک می […]

سحر اخوان* – محله ها و مناطق حاشیه شهر که از لحاظ بصری تنوع چندانی نیز ندارند هم فرصت های خوبی برای تجربه خلق فعالیت های هنری هستند.

رنگ ها به شهر جان می دهند، هر کجای دنیا که باشید از این که صبح وقتی منزل تان را برای رسیدن به محل کار ترک می کنید، اگر شاهد بازی رنگ ها و نور باشید مطمئنا لذت خواهید برد و همین شادمانی ها و لذت های کوچک در فضای شهری است که می تواند به شهروندان روحیه و اراده شروع یک روز زیبا را دهد. علاوه بر کارهایی که شهرداری ها به عنوان مدیریت اصلی شهر بر اساس برنامه های از پیش تدوین شده انجام می دهند، گاهی یک شهروند علاقه مند و خلاق به صورت فردی یا در قالب گروه هنری نیز می تواند بنا به نیاز روز، کمبود ها و امکانات موجود به آفرینش هنری در شهر بپردازد و نقشی در زیباسازی شهر داشته باشد.

یکی از کارهایی که از دست خیلی از ما به عنوان شهروندان معمولی اما مسئول بر می آید ایجاد فضاهای رنگی در معابر و گذرگاه هاست. به عنوان مثال در این جا به خطوط عابر پیاده اشاره می کنیم. خطوط سفیدی که شاید مردم کمتر به آن توجه کنند. اما خطوط عابرپیاده متفاوت با طرح ها و رنگ های مختلف می تواند به شاد شدن شهر کمک کند، اگرچه نباید فراموش کرد که اصول و ضابطه های شهری، مباحث کلی زیباسازی شهری و قوانین و مقررات را نباید زیرپا گذاشت اما می توان برای ایجاد تنوع، زیبایی های بصری و حتی جلب توجه افراد به گذرگاه ها با همکاری و هماهنگی نهادهای مربوط به صورت فردی یا گروهی اقدام به اجرای پروژه های هنری در گذرگاه ها کرد. مخصوصا این کار را می توانید جلوی درب مدارس و مهدکودک ها، پارک ها و بیمارستان ها انجام دهید.

(پیاده راه جلوی مدرسه)

همچنین فضای چهارراه ها، نقاط مکث شهری، ایستگاه های اتوبوس و تاکسی از دیگر مناطقی است که می توان پروژه هایی این چنینی را در آن اجرا کرد. حتی تجربه نشان داده است که این گذرگاه های رنگی می تواند تا حد زیادی توجه رانندگان را به رعایت حقوق عابران پیاده جلب کند و تا حدودی خطرات ناشی از تصادفات رانندگی با عابر پیاده را کاهش دهد.

(خط عابر پیاده در مادرید)

محله ها و مناطق حاشیه شهر که از لحاظ بصری تنوع چندانی نیز ندارند هم فرصت های خوبی برای تجربه خلق این فعالیت های هنری هستند.

اگر بخواهید که اطلاعات بیشتری از این نوع پروژه ها داشته باشید و تجربه های ایرانی و غیر ایرانی آن را ببینید با یک سرچ ساده در موتورهای جستجوگر می توانید تجربه های حرفه ای و نیمه حرفه ای گروه های هنری را در سراسر جهان ببینید.

در مورد انجام این نوع پروژه ها توجه به دو نکته ضروری است، نکته اول اینکه تمامی اقدامات باید با همکاری سازمان های مربوطه انجام شود تا از لحاظ قانونی و در حین انجام پروژه مشکلی ایجاد نشود و دوم این که نوع رنگ و کیفیت طرح اجرایی باید متناسب با شرایط آب و هوایی آن شهر باشد تا زود خراب و مخدوش نشود که این خود می تواند باعث ایجاد تصاویر ناخوشایند در سطح شهر شود.

 

(پروژه گذرگاه با طرح درخت در مادرید )

 

(عابر پیاده در سیاتل)

یادمان باشد که ما در شهرهای مان برای شاد بودن نیاز به رنگ های بیشتری داریم.

*دانشجوی دکتری مدیریت و برنامه ریزی فرهنگی