رئیس‌جمهور قزاقستان: فردا تصمیم تاریخی مهمی درباره دریای کاسپین گرفته خواهد شد

رئیس جمهور قزاقستان اعلام کرد، همه مسائل مربوط به همکاری‌های کشورهای ساحلی دریای خزر در عرصه‌های مختلف حل و فصل شده و انتظار می‌رود فردا در نشست سران “آکتائو” تصمیم تاریخی مهمی اتخاذ شود.

حرف تازه – “نورسلطان نظربایف” رئیس جمهوری قزاقستان اعلام کرد که تمامی مسائل مربوط به همکاری‌های کشورهای ساحلی دریای کاسپین مورد توافق قرار گرفته و فردا تصمیم تاریخی در این باره اتخاذ خواهد شد.

نظربایف امروز گفت: «طی ۲۰ سال گذشته ما مذاکرات بسیاری انجام دادیم که اصلا آسان نبودند و بالاخره مواضع خود را مورد توافق قرار دادیم تا همه مسائل مربوط به همکاری‌های کشورهای ساحلی در زمینه دریای کاسپین حل و فصل شوند. این مسائل شامل حمل و نقل دریایی، منابع دریای کاسپین، حفاظت از منابع بیولوژیکی این دریا، روابط تجاری و همکاری‌های کشورهای ما می‌شود. من معتقدم که همه مسائل مورد توافق همه طرفین قرار گرفته و انتظار دارم که فردا تصمیم تاریخی بزرگی گرفته شود. این مسئله اهمیت بسیار زیادی برای همه کشورهای حاشیه دریای کاسپین خواهد داشت.»

روسای جمهوری کشورهای ایران، روسیه، آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان، فردا (یکشنبه ( ۱۲ آگوست/ ۲۱ مرداد ماه) در بندر آکتائو (قزاقستان) دیدار خواهند کرد تا نتیجه مذاکرات چندین ساله درباره تعیین وضعیت حقوقی دریای کاسپین را نهایی کنند.

بخش هایى از اظهارات دکتر ظریف در اجلاس وزرای امور خارجه کشورهای ساحلی دریای کاسپین

– در سایه اراده مثبت رهبران کشورهای ساحلی و فضای دوستانه و سازنده حاکم بر این نشست ها، در آستانه امضای کنوانسیون رژیم حقوقی و ۶ موافقتنامه و پروتکل دیگر و همچنین صدور بیانیه اجلاس سران هستیم.
– ۲۱ روز قبل هم، پروتکل اثرات فرامرزی زیست محیطی ( EIA) امضا شد. این رویدادها مجموعا نوید بخش آینده بسیار روشن برای ملت ها و دولت های ما به شمار می رود.
– امضاء کنوانسیون رژیم حقوقی گام بسیار مهم و حائز اهمیتی است که برداشته می‌شود و به مذاکرات ۲۱ ساله در این‌خصوص خاتمه می بخشد. امضای این کنوانسیون پایان همه مذاکرات و اقدامات در خزر نیست و در واقع نقطه عطف و آغازین برای اجرای تفاهمات، نظارت بر اجرا و همچنین شروع مذاکرات برای امضای موافقتنامه‌های جدید و ضروری به شمار می رود.
– نظر به اینکه در این کنوانسیون تحدید حدود بستر و زیر بستر و همچنین تعیین خطوط مبدا و شیوه‌های آن انجام نشده و به موافقتنامه‌های جداگانه در آینده موکول شده است؛ امیدوارم کشورهای ساحلی در آینده نزدیک این امور را نیز نهایی کند.
– جای خرسندی است که در کنوانسیون، بر انحصار حضور و دریانوردی هرگونه شناور صرفا با پرچم یکی از کشورهای ساحلی و همچنین ممنوعیت حضور و عبور نیروهای نظامی بیگانه و غیر ساحلی اتفاق نظر دارند.