درسی که اصلاح طلبان گیلان به اصولگرایان دادند
تی تی خبر (حرف تازه) : به «سردار» خیانت کردند؛ دو مرد با ظاهری مغموم مقابل ستاد سردار سید علی آقازاده دافساری کاندیدای ائتلاف اصولگرایان گیلان در خیابان بیستون رشت هنوز شکست دوباره او را باور ندارند و مشغول بدگویی به ۵۵۷۳ طرفدار جبار کوچکینژاد هستند؛ کسانی که احتمالا یا به او تک رای دادهاند […]
تی تی خبر (حرف تازه) : به «سردار» خیانت کردند؛ دو مرد با ظاهری مغموم مقابل ستاد سردار سید علی آقازاده دافساری کاندیدای ائتلاف اصولگرایان گیلان در خیابان بیستون رشت هنوز شکست دوباره او را باور ندارند و مشغول بدگویی به ۵۵۷۳ طرفدار جبار کوچکینژاد هستند؛ کسانی که احتمالا یا به او تک رای دادهاند یا در کنار نام کوچکینژاد اسم محمدصادق حسنی کاندیدای ائتلاف اصلاح طلبان و یا حتی ولی الله عظمتی دیگر نامزد اصولگرای انتخابات رشت را در تعرفه نوشتهاند. این آخری البته با لحن تندتری هم از سوی چند طرفدار آقازاده مورد عتاب قرار میگیرد. آنها انتظار داشتند فرماندار دولت محمود احمدینژاد در رشت بعد از آنکه در لیست ائتلاف اصولگرایان گیلان قرار نگرفت برای کمک به منافع جمعی اصولگرایان در راه پیروزی دو کاندیدای دیگر این طیف تلاش کند و نه موفقیت شخصیاش!
دومین شکست سرداری که سرباز نداشت
شکست اصولگرایان هوادار سردار علی آقازاده بار دیگر غم بزرگ شکست در جریان انتخابات مجلس نهم را برایشان زنده کرد. جایی که رقابت انتخاباتی در رشت بین دو سردار (علی آقازاده و علی علیزاده) با حسن تامینی، جبار کوچکینژاد و غلامعلی جعفرزاده شکل گرفته بود. در پایان هم راه یافتگان به مجلس نهم حسن تامینی، غلامعلی جعفرزاده و جبار کوچکینژاد بودند و نه هیچ کدام از سرداران.
با این حال اصولگرایان ۴ سال بعد بار دیگر به سراغ فرمانده سابق بسیج، سپاه و نیروی انتظامی گیلان رفتند و به او وعده دادند که خاطره خوش مجلس هشتم و حضور در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس را برایش زنده میکنند اما آنها ۱۶۰۰ رای کم آوردند. آرایی که به زعم طرفداران سردار فقط شناسنامه و کارت ملی نیاز نداشت بلکه باید «معبرگشا» هایی میبودند و «مین»های میدان انتخابات را خنثی میکردند تا سردار سهم اصولگرایان مجلس شود.
۱۶۰۰ رایی که در کمیت اندک اما در کیفیت افزون و نشاندهنده اختلافات درونی و عمیق این جریان در گیلان است. جریانی که در مرحله اول چهرهای مانند مظفر نامدار را باعث شکستن آرا دید و در مرحله دوم انگشت اتهام را به سمت ولی الله عظمتی نشانه رفته است. مردی که مهمترین امتیازش «فرماندار دولت احمدینژاد» در رشت بود اما از بیم برچسبهایی مانند تعلق خاطر به «جریان انحرافی» چندان جرئت نکرد در تبلیغات میدانی و رسانهای به آن وجه بپردازد تا دل اصولگراهای مخالف احمدینژاد را بدست آورد اما نه تنها مورد حمایت آنها قرار نگرفت که طرفداران احمدینژاد هم در رشت نشان دادند عملا پرتعداد نیستند.
بدین ترتیب مردی که گفته می شود پرهزینه ترین نامزدهای تاریخ انتخابات مجلس در رشت بود دست خالی کارزار انتخابات را ترک کرد و از طرف دیگر هنوز در محافل اصولگرایان به تمامیت خواهی و حبُّ صندلی سبز بهارستان متهم می شود.
وقتی کوچکی نژاد وامدار اصلاح طلبان شد
طبق آمار اولیه اعلام شده در حال حاضر ۱۲۲ نماینده منتخب مجلس دهم کسانی هستند که مورد حمایت لیست ائتلاف امید بودند و اصولگرایان شناسنامه دار تنها موفق به کسب ۸۴ کرسی از مجلس شدهاند. مابقی صندلیها هم به کاندیداهایی رسیده که فعلا خود را با تابلوی «مستقل» به پارلمان رسانده اند. این نسبت در رشت هم ۲ به ۱ است. یعنی غلامعلی جعفرزاده و محمدصادق حسنی که مورد حمایت لیست امید بودند در مقابل جبار کوچکینژاد نماینده مورد حمایت ائتلاف اصولگرایان. مردی که به نوعی باید خود را وامدار بخشی از اصلاح طلبان معتدل گیلان هم بداند! اصلاح طلبانی که کوچکی نژاد را در کنار رای لیستی به حسنی، گزینه بهتری به دو نامزد دیگر می دیدند.
اگر از رد صلاحیت گسترده چهرههای شاخص اصلاح طلب بگذریم که فرصت رقابت با چند چهره شناخته شده اصولگرا را برای چهرههای گمنام اصلاح طلب کاملا نابرابر کرده بود، در این سو شماری از اصلاح طلبان هم مدعی حمایت از جبار کوچکینژاد هستند و پیروزی او در انتخابات را بیارتباط به حمایت آشکار و نهان از این کاندیدای اصولگرا نمیدانند. مردی که در انتخابات ریاست جمهوری گذشته رئیس شورای راهبردی ستاد انتخاباتی علی اکبر ولایتی در گیلان بود ،چند روز مانده به انتخابات از «جریان پایداری» تبری جست و تلاش کرد بیش از آنکه خود را اصولگرا معرفی کند چهرهای اعتدالی از خود به تصویر بکشد و فرآیند گرویدنش به زمره اصولگرایان معتدل را سرعت دهد.
اصلاح طلبانی که یک بار جَستند
اختلاف برنده و بازنده انتخابات مجلس در رشت فقط ۱۶۰۰ رای بود. یعنی اصلاح طلبان در آستانه واگذاری صندلی محمدصادق حسنی تنها چهره صد درصد اصلاح طلب خود بودند. این موضوع بویژه در آستانه برگزاری انتخابات مجلس که حاشیههای زیادی پیرامون این جریان ایجاد شد و حتا تا عصر روز برگزاری انتخابات که مشارکت در انتخابات بسیار پایین بود محتمل به نظر میرسید.
درسی که اصلاح طلبان گیلان به اصولگرایان دادند
اصلاح طلبان تلاش کردند علی رغم اختلافات درونی ونقدهای بسیار نسبت به تنها نامزد خود در دور دوم و حتا بر همدیگر، در روز انتخابات هَمّ خود را برای پیروزی این جریان بگذارند.
آنهم در زمانی که خبر همراهی و صدور بیانیه شماری از چهرههای شناخته شده این جریان با رقیب (جبار کوچکینژاد) در فضای مجازی منتشر شد و شایعات پیرامون این جریان مبنی بر قول و قرارهای پنهانی با کوچکینژاد را عیان ساخت.
اما اصلاح طلبان جایی موفق شدند پیروزی هر چند میلمتری خود را حفظ کنند که توانستند در مرحله اول غلامرضا مقدسی را تشویق کنند به نفع لیست اصلاح طلبان کناره گیری کند و نامزدها و چهرههای دیگر حتی اگر با یکی از رقبای این طیف هم به تفاهم رسیدند نوشتن رای به نام چهره مورد حمایت لیست امید را فراموش نکردند.
هر چند این جریان در این دوره از انتخابات غلامعلی جعفرزاده مردی که در دور اول با بیش از ۹۰ هزار رای به مجلس راه پیدا کرد را هم وامدار خود می بیند و سهمی در پیروزی کوچکی نژاد دارد اما اگر امروز که هنگامه پیروزی است راهکارهایی برای حل اختلافات آشکار و نهان این جریان پیدا نکند یقینا فرصت پیروزی در انتخابات آتی را در خطر از دست دادن خواهد دید.
اختلافاتی که به گفته جوانان این جریان ریشه در تمامیت خواهی و بیتوجهی تعدادی از بزرگان این طیف به دیگر فعالان و بده بستانهای خاص با رقیب این عرصه حکایت دارد.
جوانانی که از بزرگان این جریان میخواهند اگر خواهان تداوم موفقیت در عرصه سیاسی استان هستند منشور اصلاح طلبی را بازخوانی کنند و به تصمیمات تشکیلاتی احترام بگذارند و سهم کمی هم برای ایشان قایل شوند و در حالی که آنها را با چوب اتحاد با رقیب میرانند وقتی خود به «خلوت میروند آن کار دیگر نکنند»!
گیل نگاه ، فاطمه صابری
ارسال دیدگاه