روایت ۸سال بروکراسی اداری

خرید خانه شیون فومنی وعده های نامحقق مسئولان گیلان

این شاعر دوزبانه را فقط گیلانی ها نمی شناسند. اگر چه برخی از شعرهای گیلکی «میر احمد سید فخری نژاد»، امروز به عنوان ضرب المثل در میان مردم کوچه و بازار ساری است، ولی آوازه «شیون فومنی» در سراسر ایران پیچیده است.

حرف تازه – مهری شیرمحمدی نوشت: این شاعر دوزبانه را فقط گیلانی ها نمی شناسند. اگر چه برخی از شعرهای گیلکی «میر احمد سید فخری نژاد»، امروز به عنوان ضرب المثل در میان مردم کوچه و بازار ساری است، ولی آوازه «شیون فومنی» در سراسر ایران پیچیده است و به قول خودش: 
«نتراشیده سرآنگونه قلندر شده ام/ که به گیلانکده ام خواجه شیراز دگر».
این گزارش، روایت سر و گرم زندگی شیون و آثارش نیست، روایت ۸سال بروکراسی اداری و مکاتبات اداری مسئولان تراز اول گیلان و شهر رشت است که در پس شعارهای فرهنگی، هنوز نتوانسته اند خانه شیون فومنی را در بلوار دیلمان شهر رشت خریداری و آن را به عنوان بنیاد فرهنگی شیون تغییر کاربری دهند. اقدامی که در دیگر شهرها صورت گرفته و امروز خانه استاد شهریار و پروین اعتصامی در تبریز، خانه نیما یوشیج در یوش مازنداران، خانه دکتر محمد معین در تهران و… خریداری و به عنوان مراکز ادبی و فرهنگی تغییر کاربری یافته اند.
درخواست مفاخر که دیگر در قید حیات نیستند
درخواستی که هرچند غیرمکتوب از سال ۱۳۸۷پیگیری می شد، ولی مکاتبات رسمی آن نشان می دهد نامه رسمی جمعی از مفاخر فرهنگی گیلان خطاب به استاندار وقت، محمد علی نجفی، ارسال شده و خواستار خرید خانه ای هستند که شیون شخصا در رشت ساخته بود و ناچار شد برای تامین هزینه های درمان نارسایی کلیه اش بفروشد.
از میان نام مفاخر فرهنگی که درخواست خرید خانه را امضا کرده اند، افرادی نظیر؛ استاد جعفر خمامی زاده، فریدون نوزاد و مصطفی فرض پور ماچیانی به چشم می خورد که در پس سالها آرزوی محقق نشده شان را به دیار باقی برده اند.
پس از درخواست نامبردگان دو سالی طول کشید تا معاون سیاسی استاندار وقت جلسه ای با حضور برخی از مسئولان و متولیان استان و رشت در این زمینه بگذارد؛ از مدیر کل فرهنگ و ارشاد گرفته تا مدیر کل میراث فرهنگی و اعضای شورا و شهردار شهر رشت.
از اعضای چهارمین دور شورای شهر رشت، اسماعیل حاجی پور به عنوان رئیس سنی و مظفر نیکومنش به عنوان رئیس کمیسیون فرهنگی شورا نیز حضور داشتند. اگرچه در آن جلسه مقرر شد رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورا ضمن مذاکره با مالک، برآورد قیمتی هم داشته باشد و شهردار و دیگر متولیان نیز آورده مالی خود را برای کمک به خرید اعلام نمایند، ولی نه مظفر نیکومنش و نه رضا موسوی روزان، رئیس کمیسیون فرهنگی بعد از وی در شورا، هیچ متولی از هیچ کدام از ادارات یاد شده و حتی از دفتر استاندار با مالک فعلی وارد مذاکره نشده اند. و افزون بر آن لایحه و مصوبه ای هم از شهرداری رشت به شورا ارسال نشده تا بر اساس آن پیگیری ها تداوم یابد.
دومین و سومین جلسات نیز با تاخیر های یکساله در دفتر معاونت اجتماعی استاندار برگزار گردید و خروجی جلسات، تنها ارسال صورتجلسات اجرایی نشده به مدیرانی بود که هر کدام با داشتن بودجه کافی امکان خرید ملک را به تنهایی داشتند.
خانه شیون فومنی خریداری نشد ولی بنیاد شیون فومنی به همت فرزندش -که مسئول جمع آوری و انتشار آثار شیون است- در اسفند سال ۱۳۹۵خورشیدی رسما راه اندازی گردید.
با آمدن شورای پنجم و وجود اعضایی که برخی بیش از بقیه تلاش دارند وجهه فرهنگی خود را رسانه ای نمایند، یکبار دیگر فرزند شیون فومنی، درخواست خرید خانه را خطاب به رئیس شورای شهر رشت و رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورا مطرح کرد.
درخواستی که البته در مکاتبات بین شورا و شهردار دست به دست می شود و نه تنها حتی یک جلسه برای بررسی درخواست رئیس بنیاد شیون فومنی برگزار نمی شود، که پاسخ شهردار اسبق نیز این بود که به دلیل شرایط مالی و عدم تخصیص ردیف بودجه مصوب از سوی شورای شهر رشت، امکان خرید برای شهرداری رشت وجود ندارد.
حامد فومنی با اشاره به راه اندازی بنیاد شیون می گوید: این بنیاد با مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ثبت رسمی از سال ۹۵ کار خود را آغاز کرده و هدف آن مدیریت راهبردی آثار شیون فومنی و رساله هایی است که پیرامون این گنجینه ادب ایران زمین نگاشته می شود.
رئیس بنیاد شیون فومنی می افزاید: بجز آثار منتشر نشده شیون فومنی، این بنیاد تلاش دارد مکانی برای عرضه و معرفی رساله ها و پایان نامه هایی باشد که پیرامون تحلیل اشعار شیون فومنی تدوین یافته است. این بنیاد با نام بزرگ شیون فومنی، تلاش دارد،حامی و خدمتگزار فرهنگ گیلان و فرهنگ ایران باشد و نسبت به آثار ادبی و هنری جوانان و بزرگان فرهنگ و هنر کشور فعالیت داشته باشد.


خانه ای که قرار بود از اعتبار سفرهای استانی رئیس جمهور خریداری شود
وی ضمن گلایه از مسئولان و متولیان فرهنگی استان و شهر رشت می گوید: همان زمان که شیون فومنی برای درمان خود ناچار شد به دلیل بیماری، خانه خود را فروخته و به تهران مهاجرت کند، لازم بود مسئولان فرهنگی برای خرید این خانه و تغییر کاربری فرهنگی آن اقدام می کردند. خانه ای که پدرم با رنج بسیار و با حقوق معلمی خودش ۵سال طول کشید تا بسازد.
حامد فومنی ، پروسه طولانی درخواست مفاخر فرهنگی رشت به استاندار و مسئولان فرهنگی استان و رشت را یادآور شده و ادامه می دهد: سال ۱۳۸۷ به اتفاق شادوران فریدون نوزاد با مالک خانه دیداری داشتم و استاندار وقت نیز وعده داده بود از محل سفر های استانی ریاست محترم جمهوری، اعتبار لازم برای خرید خانه شیون و تغییر کاربری آن را فرآهم نماید.
وی ضمن تقدیر ازمهدی پور، مدیر کل اسبق میراث فرهنگی گیلان، در پیگیری خرید خانه شیون فومنی یادآوری می کند: انتظار می رفت مدیر کل فعلی میراث فرهنگی این راه را تداوم می داد و متولی و پیشقدم برای خرید خانه شیون می شد و برای جذب اعتبار از استاندار تلاش می کرد. خانه شیون می توانست پس از این همه سال همانند خانه دیگر شاعران بزرگ ایران در شهرهای مختلف به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری رشت معرفی شود.
جلسات متعدد و بدون خروجی مسئولان
حامد فومنی ضمن گلایه از معاونان استاندار اسبق ادامه می دهد: متاسفانه خروجی ۴جلسه از سال ۹۲ تاکنون فقط ۱۵برگ صورتجلسه است با امضای بدون خروجی مدیرانی که هرکدام متولی فرهنگ این استان هستند.
وی ضمن گلایه از استاندار جدید نیز گفت: پس از اینکه با مکاتبه با اعضای شورای جدید که برخی از دور قبل مجدد انتخاب شدند ناامید شدم، شخصا دیدار غیر رسمی با دکتر سالاری داشتم و طی دو مکتوبه از ایشان درخواست ملاقات نمودم تا به اتفاق بزرگان و مفاخر گیلان خدمت ایشان رفته و ضمن معرفی چهره ادبی شیون فومنی به یک استاندار غیر بومی، از ایشان خواستار پیگیری خرید خانه و تخصیص اعتبار باشم. ولی دکتر سالاری به فرهنگ غنی گیلان و مفاخرش از جمله شیون فومنی- که شعرش نمونه ای از هویت و شناسنامه فرهنگ و ادب گیلان است- عنایت ندارد.
حالا پس از یک پروسه طولانی، رئیس بنیاد شیون فومنی، درخواست خود را به یک گیلانی حاضر در هیات دولت مطرح نموده است. حامد فومنی با اشاره به دیدار خود با رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور اظهار کرد: به شخصه دلیلی نمی دیدم وظیفه ای که می باید مسئولان استان پیگیر کنند، از طریق دکتر نوبخت پیگیری نمایم.
وی افزود: دکتر نوبخت طی مکاتبه ای به رئیس سازمان برنامه و بودجه استان، خواستار دریافت گزارشی در این باره و برآورد قیمت خرید ملک شده است و امیدوارم با دستور رئیس سازمان برنامه و بودجه استان و اخذ گزارش از ادارات متولی، اقدام موثری صورت گیرد.
رئیس بنیاد شیون فومنی پس از یک پروسه طولانی هنوز امیدوارانه پیگیر خانه شاعر و معلمی است که دو سال پس از کوچش به تهران، در اثر بیماری به دیار باقی رفت. و امیدوار است با مکاتبه جدید خود با ریاست شورای شهر رشت، این گره ۸ساله باز شود.