به گزارش حرف تازه به نقل از دویچه وله، در حالیکه بحران اوکراین لحظه به لحظه شدیدتر میشود و آمریکا برای تقویت نیروهای ناتو در جبهه شرق اقدام به انتقال سربازان خود کرده، ارزیابیهای تازهای از خطر حمله قریبالوقوع روسیه به اوکراین منتشر شده است.
اشپیگل آنلاین نیز گزارش داد سرویسهای امنیتی و اطلاعاتی ایالات متحده به آلمان و دیگر همپیمانان آمریکا در سازمان ناتو هشدار دادهاند، با توجه به اطلاعات و دادههای جدید بیم آن میرود که “حمله روسیه به اوکراین چهارشنبه آینده (۱۶ فوریه) صورت گیرد”.
محافل دیپلماتیک گفتهاند، آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و همچنین سرویس اطلاعاتی ارتش آمریکا در این اطلاعرسانی محرمانه جزییات متعدد، مسیرهای مشخص حمله روسیه و همچنین چگونگی مأموریت هر یک از واحدهای روسیه را ذکر کرده است.
از سوی محافل دولت آلمان توضیحات بیشتری در مورد کم و کیف این جزییات ارائه نشده و تنها گفته شد که اطلاعات و دادههای آمریکا در این رابطه با شرح جزییات زیادی ارائه شده است. علیرغم این نمیتوان به قطعیت گفت که این حمله به زودی صورت میگیرد.
امکان حمله روسیه به اوکراین در اواسط ماه فوریه موضوعی است که پیشتر نیز مطرح شده بود. کارشناسان در عین حال احتمال میدهند، آمریکا این اطلاعات را آگاهانه پخش کرد تا با برنامههای حمله روسیه مقابله کند.
جیک سالیوان، مشاور امنیتی دولت بایدن در نشست خبری روز جمعه (۱۱ فوریه / ۲۲ بهمن) در کاخ سفید از اظهارنظر در مورد ارزیابیهای سرویسهای اطلاعاتی و امنیتی آمریکا خودداری کرد.
سالیوان تنها تصریح کرد، آمریکا حمله روسیه به اوکراین پیش از پایان بازیهای زمستانی ۲۰۲۲ پکن را ممکن میداند؛ مسابقاتی که روز ۲۰ فوریه خاتمه مییابند.
او افزود: «ما در فاصلهای زمانی قرار داریم که اگر ولادیمیر پوتین دستور دهد، حمله روسیه میتوان هر لحظه آغاز شود.» البته از دید او شاید پوتین هنوز تصمیم نهایی در این مورد را نگرفته باشد.
سرویس اطلاعاتی ارتش نروژ نیز ارزیابیهایی در این ارتباط ارائه کرده است. نیلس آندرآس استنسونس، دریاسالار دوم ارتش نروژ در این رابطه تصریح کرد: «روسیه از تمام امکانات لازم برخوردارند تا بتوانند حملهای کوچک در شرق اوکراین انجام دهند یا اینکه بخشهایی یا کل اوکراین را تحت تصرف خود درآورند.»
از دید او تصمیمگیری در این باره در دست کاخ کرملین است. در حالیکه به گفته منابع غربی، روسیه بیش از ۱۰۰ هزار سرباز و میزان قابل توجهی تجهیزات سنگین را به مرز اوکراین منتقل کرده، دریاسالار دوم ارتش نروژ از ۱۵۰ هزار سرباز ارتش روسیه سخن گفته که در حول و حوش مرز اوکراین استقرار یافتهاند.
دولت روسیه تاکنون اتهام حمله به اوکراین را رد کرده و تأکید دارد که از سوی ناتو احساس خطر میکند. ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه خواستار تضمینهای امنیتی از جانب غرب، از جمله پایاندادن به گسترش ناتو به سمت شرق است.
کشورهای غربی به روسیه هشدار دادهاند که حمله به اوکراین پیامدهای سنگینی برای این کشور خواهد داشت.
اورزولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا نیز دیروز جمعه (۱۱ فوریه / ۲۲ بهمن) در تماس تلفنی با تعدادی از سران کشورهای غربی درباره بحران اوکراین رایزنی کرد.
او تصریح کرد، اتحادیه اروپا در صورت حمله روسیه به اوکراین حوزههای مالی و انرژی و صادرات محصولات با فنآوری پیشرفته روسیه را تحریم خواهد کرد. او هشدار داد که مسکو در این صورت با “اقدامات تنبیهی بسیار بزرگی” مواجه خواهد شد.
احتمال شروع حمله روسیه از اواسط هفته جاری
خبرگزاری بلومبرگ آمریکا نیز مدعی شد که حمله روسیه به اوکراین امکان دارد روز سهشنبه آغاز شود.
مقامهای آمریکایی که به دلیل حساسیت موضوع خواستند نامشان فاش نشود با اعلام مطلب فوق به این خبرگزاری آمریکایی افزودند: «اقدامات توسط روسیه ممکن است شامل تحریکاتی در منطقه دونباس بوده یا حتی حمله به کییف، پایتخت اوکراین باشد».
«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا شامگاه جمعه به تمامی شهروندان آمریکایی هشدار داد که ظرف ۲۴-۴۸ ساعت آینده خاک اوکراین را ترک کنند.
وی که در کنفرانس خبری کاخ سفید صحبت میکرد، گفت: «اکنون خطر به اندازه کافی زیاد بوده و تهدید به اندازی کافی فوری است و این همان چیزی است که احتیاط میخواهد».
وی ادامه داد: «نمیتوانیم تاریخ و ساعت حمله روسیه به اوکراین را مشخص کنیم اما احتمال واقعی برای این موضوع وجود دارد و در صورتی که مسکو تصمیم حمله به اوکراین را بگیرد دستاویزی برای آن خواهد یافت».
«جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا هم ساعاتی قبلتر از شهروندان کشورش خواسته بود خاک اوکراین را ترک کنند. رئیسجمهور آمریکا در مصاحبهای با شبکه خبری ان بیسی گفت: «شهروندان آمریکا باید همین حالا اوکراین را ترک کنند. اینطور نیست که با یک سازمان تروریستی طرف باشیم. طرف حساب ما یکی از بزرگترین ارتشهای دنیا است. وضعیت بسیار متفاوتی است و اوضاع ممکن است خیلی سریع به هم بخورد.»
علیرغم آنکه روسیه بارها اطمینان خاطر داده که قصد حمله به اوکراین را ندارد، آمریکا و کشورهای اروپایی آمادگیهای نظامی خودشان را برای آنچه به گفته آنها مقابله با تحرکات نظامی احتمالی مسکو است افزایش دادهاند. برخی از این کشورها به همین بهانه به اوکراین نیرو و تجهیزات نظامی ارسال کردهاند.
«سرگئی ریابکوف»، معاون وزیر خارجه روسیه روز پنجشنبه درباره فروش سلاح به اوکراین هشدار داد و گفت فروش این تسلیحات شانس راه حل سیاسی و دیپلماتیک را کاهش میدهد.»
ارسال دیدگاه