جالی خالی تئاتر در تقویم ملی!
حرف تازه : سال هاست که مسئولین و برگزار کنندگان شعار “تئاتر برای همه” را در جشنواره های مختلف نمایشی و به ویژه جشنواره تئاتر فجر به عنوان یک رویداد مهم هنری در عرصه نمایش به یدک می کشند. این شعار هنوز به عنوان یک دلخوشی برای هنرمندان و مسئولینی که برگزاری مراسم تئاتری را بر […]
حرف تازه : سال هاست که مسئولین و برگزار کنندگان شعار “تئاتر برای همه” را در جشنواره های مختلف نمایشی و به ویژه جشنواره تئاتر فجر به عنوان یک رویداد مهم هنری در عرصه نمایش به یدک می کشند. این شعار هنوز به عنوان یک دلخوشی برای هنرمندان و مسئولینی که برگزاری مراسم تئاتری را بر عهده دارند، بیان می شود. هر ساله به مناسبت روز جهانی تئاتر مراسمی در نقاط مختلف دنیا برگزار می شود که سهم ایران در این میانه البته فاصله گرفتن از این رویداد است که این فاصله در اصل به دلیل مقارن شدن با ایام نوروز ایجاد شده است.
به گزارش بولتن نیوز ، روز جهانی تئاتر در مدت زمانی ثبت شده که مصادف با ایام تعطیلات نوروزی در کشور ایران بوده و از این جهت دوران کساد روزهای تئاتر به شمار می رود چرا که هم مسئولین و هم هنرمندان در سفر و استراحت در ایام نوروزی به سر می برند. به نظر می رسد این اتفاق نباید موجب شود تا هنرمندان دست از کار بکشند و روز جهانی تئاتر را به فراموشی بسپارند چون مراسمی که با فاصله یک ماهه از روز اصلی در جهان برگزار می شود، به طور حتم تاثیر اولیه خود را از دست می دهد.
نکته مثبت و پر اهمیت در این مراسم در درجه اول به حضور گروههای مختلف تئاتری از تهران و شهرهای دیگر بر میگردد که باعث همراهی یکدیگر شده اند و شوق برگزاری این مراسم را به هر حال در خود به همراه دارند. تقدیر از هنرمندان در چنین مراسمی موجب می شود که این هنر پایدارتر از گذشته باقی بماند و جدا از منفعت اصلی برای اندیشه جامعه، اندکی خلاقیت را به این اندیشه متفاوت جهانی می افزاید.
تبلیغات اما مسئله مهمی در این زمینه است. تبلیغاتی که اکنون برای چنین مراسمی وجود دارد بسیار اندک است و از این جهت مخاطبان غیر تئاتری شاید کمتر اطلاعی درباره چنین مراسمی داشته باشند.
وقتی از تئاتر به عنوان یک اتفاق مهم هنری یاد می شود، در خصوص نتایج این هنر بر افکار جامعه و همچنین برنامه ریزی برای آینده این هنر نیز سخنانی به میان آید. سود و منفعت برگزاری مراسمی از این قبیل شاید به نفع افکار عمومی هم باشد چون با این روش میان هنرمندان، مردم و مسئولین آشتی بیشتری برقرار می شود و جریان های سیاسی کمتر به عرصه هنر سرایت می شود.
یکی از دلایلی که باعث می شود هنرمندان برای احقاق حقوق خود به سیاست و فرقه های مختلف متوسل شوند، وجود اختلافات بین هنرمندان و مسئولین و اختصاص کمترین بودجه به بخش های هنری است.
باید یادآوری کرد علاوه بر این که تا کنون هنوز هم به اثبات نرسیده که آیا مجلس شورای اسلامی روزی را به نام روز تئاتر در تقویم ملی ثبت خواهد کرد یا خیر؛ باید به این نکته نیز اشاره کرد که سالن های تئاتری هنوز هم پاسخگوی نیاز مخاطبان نیست. در تقویم ملی کشور ما روزی به نام روز سینما وجود دارد ولی در خصوص تئاتر هنوز هیچ اقدامی انجام نشده و روزی به نام روز تئاتر یا نمایش به ثبت نرسیده است.
علت اصلی این ماجرا هنوز مشخص نیست و هنرمندان تئاتری نمی دانند که چرا این امر تحقق پیدا نکرده و روزی به نام این هنر قدیمی ثبت نشده است. در باره هنر تئاتر، اجرای نمایش ها و کمبود بودجه اعتراض هایی از سوی هنرمندان و گروههای تئاتری وجود داشته که برخی از آنها به ثمر رسیده و برخی از آنها نیز در همان مرحله اولیه رد شده است.
شاید در طول این سال ها مراسم مختلفی برای اردیبهشت تئاتر ایران در نظر گرفته و برگزار شده است اما به نظر می رسد نبود سالن های تئاتری در هر نقطه شهر موجب شده تا مردم آگاهی کمتری از این بخش داشته باشند. شاید در نگاه اول برگزاری چنین مراسمی بی اهمیت جلوه کند و فاقد اهمیت باشد اما همین مراسم کوچک موجب شادی و دلگرمی گروههای تئاتری و همچنین آگاهی بهتر مخاطبان از این هنر مردمی باشد.
شنیده شده که مجموعه ای از سالن های نمایشی در منطقه خاوران یعنی در کنار فرهنگسرای خاوران در حال احداث است که در آینده می تواند کمک شایانی به اجرای تئاتر در این منطقه داشته باشد و شاید از این طریق مردم آن منطقه نیز از تماشای تئاتر و برگزاری کنسرت بیشتر آگاه شوند. البته قرار است در برنامه مجله تئاتر که مجله ای اختصاصی برای هنر تئاتر است ویژه برنامه ای در خصوص هنر تئاتر در نظر گرفته شود و گزارش هایی از این بخش از شبکه چهار پخش شود.
بولتن نیوز ، فرناز عبادی فرد
ارسال دیدگاه