توجه به مناطق حاشیه نشین در اولویت باشد
حرف تازه : محمد حسن عاقل منش رییس دومین دوره شورای اسلامی شهر رشت طی گفتگویی آنلاین با ابرگروه تلگرامی شبکه روشنگری گیلان به سوالات کاربران این گروه در مورد مدیریت شهری شهر رشت و شهرداری پاسخ داد. محمد حسن عاقل منش متولد سال ۱۳۴۱، در کردمحله رشت است، تحصیلات خود را از ابتدایی تا […]
حرف تازه : محمد حسن عاقل منش رییس دومین دوره شورای اسلامی شهر رشت طی گفتگویی آنلاین با ابرگروه تلگرامی شبکه روشنگری گیلان به سوالات کاربران این گروه در مورد مدیریت شهری شهر رشت و شهرداری پاسخ داد.
محمد حسن عاقل منش متولد سال ۱۳۴۱، در کردمحله رشت است، تحصیلات خود را از ابتدایی تا دیپلم در رشت گذراند، مقطع کاردانی را در تبریز و مقاطع تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد را هم در رشت سپری کرد. رشته تحصیلی وی در کارشناسی ارشد، جغرافیای سیاسی است و هم اکنون مدرس دانشکده فنی مهندسی شهید چمران رشت و مرکز علمی کاربردی فرهنگ و هنر گیلان است.
عاقل منش همچنین عضو هیات مدیره انجمن معلولین بینایی گیلان ، مدیر عامل انجمن خیرین کتابخانه ساز گیلان و سفیر فرهنگی بهزیستی گیلان و در دیگر عرصه ها از جمله مسائل فرهنگی و اجتماعی نیز فعالیت دارد.
شوراها تاکنون نتوانسته اند روند رو به رشد و مطلوب داشته باشند.
عاقل منش که در دور دوم و سوم به عنوان نماینده مردم رشت در شورای اسلامی شهر راه پیدا کرده درباره عملکرد کلی شوراها می گوید: بنظرم شوراها تاکنون نتوانسته اند روند رو به رشد و مطلوبی داشته باشند چرا که در اصل هفتم قانون اساسی اشاره شده است که شوراها به عنوان ارکان تصمیم گیری در شهرها محسوب می شوند، اما اینگونه نشد .
وی به خلاهای قانونی وظایف شورا نیز اشاره کرد و گفت: در برنامه سوم توسعه ماده ۱۳۶، برنامه چهارم ماده ۱۳۷ و برنامه پنجم ماده ۱۷۳ اشاره شده که بخشهایی از امورات شهری از دستگاه های دولتی به شوراها واسپاری شود، ولی در قوه مجریه دقیقا با آن مقابله شده و تاکنون اجازه این کار داده نشد.
عضو سابق دو دوره شورای اسلامی شهر در ادامه بیان داشت: حال با وجود این قضایا، باید بدانیم که در مدیریت شهری جایگاه شورا چگونه تعریف می شود . شوراها نهاد مدنی بر آمده از مردم هستند و خواسته های مردم را میدانند و با نیازمندی هایی آنان آشنایی دارند ، خصوصا کسانی که زادگاهشان آن شهر است و با انتظارات مردم در ارتباط با مدیریت شهری آگاهی دارند و جالب است که با توجه به انتظاراتی که مردم از شوراها دارند متاسفانه شوراها اختیاراتشان در حال حاضر تا اندازه هیات مدیره شهرداری ها تنزل پیدا کرده و این تنزل سبب شده که شوراها نتواند در سطح وسیع تر ایفای نقش کنند.
عاقل منش با اشاره به انحلال بعضی شوراهای شهر در شهرهای مختلف تاکید کرد: اگر بحث نظارت و پیشگیری بیشتر به آن پرداخته شود و در مواقعی که اشتباهات کوچک رخ داد به اعضا تذکر داده شود و یا به صورت مرتب جلسات توجیهی و بازآموزی گذاشته شود می توان از میزان تخلفات و اشتباهات کاست . وی در مورد نحوه انحلال شورای سوم شهر رشت نیز گفت: در شورای شهر رشت در یکی از پرونده ها که مصوبه آن روند قانونی خود را طی میکرد در پشت پرده برقراری ارتباطات بیرونی سبب شد تا مراجع امنیتی ورود کنند و با دستگیری برخی از اعضاء نهایتا شورا منحل شود.
عاقل منش در پاسخ به این سوال که چه عواملی میتواند در شکل گیری یک شورای قوی و توانمند ایفای نقش کند تصریح کرد: افرادی که در شوراها انتخاب میشوند اکثرا بومی هستند و نسبت به منطقه شناخت دارند و به مسائل اشراف دارند و با رای اعتماد مردم وارد شورا می شوند و مردم باید با شناخت کافی افرادی که دلسوخته هستند و تمامی معیارهای یک نماینده را داشته باشد انتخاب کنند. وی افزود: شهر یک موجود زنده است و موجود زنده برای ادامه زندگی به تخصص های مختلف نیاز دارد و اگر بتوانیم جمعی از متخصصین علاقه مند و دلسوز در رشته های مختلف را در شورا جمع کنیم و این گروه تمامی خواسته هایش را در راستای خدمت به مردم مصروف کند می توان شورایی قوی و کارآمد را تشکیل داد.
این مدرس دانشگاه به پتانسیل ارتباط و تعامل با نمایندگان دولت و مجلس اشاره و بیان داشت: یقینا با همکاری و تعامل بین متولیان استان خصوصا نماینده عالی دولت در استان و تاثیرگذاری مطلوب نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی می توان در راستای رفع بسیاری از مشکلات شهر گام برداشت ، در ادامه هرگاه نمایندگان برای رفع مشکلات ورود کردند این امر موجب شده مشکلات زودتر حل شود ، چرا که این توانایی در نمایندگان هست که با طرح سوال از وزیران زمینه را برای احقاق حقوق شهروندان فراهم کنند و با برگزاری جلسات مشترک با حضور همه تصمیم گیران مدیریت شهری می توان بسیاری از مسائل این شهر را حل کرد ، حتی در زمان باقی مانده از عمر شورای چهارم هم می توان از تعامل فی مابین شورا و نمایندگان مجلس استفاده کرد و در راستای حل این مشکلات گام برداشت.
توجه به مناطق حاشیه نشین در اولویت باشد
عاقل منش با اشاره به ضرورت پیشرفت و کمک به مناطق حاشیه ای در شهر افزود: معظم رهبری و امام راحل(ره) همواره با تاکید بر مردم، آنان را ولی نعمت خود معرفی کردند ، مردمی که در مناطق حاشیه نشین زندگی می کنند و از امکانات اولیه زندگی محرومند ، مستحق دادن امکانات و خدمات بیشتری هستند . ما باید جامعه ای داشته باشیم که همه آحاد مردم در فضای مناسب زندگی کنند و باید در این جهت گام برداریم . البته شورا و شهرداری در ادوار گذشته نیز نگاه جدی به این موضوع داشته و شاهد بودم در دوره دوم و سوم شورا هم توجه به مسائل حاشیه نشینی یکی از دغدغه های اصلی اعضای شورا بوده و در این راستا در اجرای پروژه های مختلف اعم از احداث پارک ها ، بوستانها و فضاهای روباز ورزشی، آسفالت کوچه ها و معابر و … توجه به مناطق محروم در اولویت کاری شورا و شهرداری بود و در شورای چهارم هم ، راه اندازی سرای محلات یکی از اقدامات خوب برای احیای محلات و ارایه خدمات به محلات محسوب میشود. اگر برای این مکانها برنامه داشته باشیم و امکانات اولیه آنها فراهم شود میتوان با همکاری سایر سازمانهای مرتبط (دولتی و مردم نهاد) در سرای محلات برای مناطق محروم خدمات ویژه ای ارائه کرد.
گسترش کتابخانه های عمومی، ساخت و تجهیز مکانها برای بازی و ورزش ( در رده های مختلف سنی ، هم برای آقایان و هم بانوان ) و … همه بخشی از اقداماتی است که اگر اجرایی شود میتواند محله های حاشیه نشین را به مناطق قابل سکونت و مناسب تری نسبت به گذشته تبدیل کرد.
عاقل منش با اشاره به این که در سال های گذشته بسیاری از اعضای شورا در اجرای پروژه ها نظیر آسفالت مناطق محروم توجه ویژه داشتند و ضمن اینکه باید اعتراف کرد همه این اقدامات باز کافی نیست ، در ادامه گفت: در حال حاضر علاوه بر این مشکلات، گره های ترافیک، حمل و نقل عمومی، و آسفالت مطلوب نیست و پروژه ها با فاصله زمانی زیادی اجرا می شود.
از تشکل های مردم نهاد استفاده شود
این فعال اجتماعی و فرهنگی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره بی مهری به فعالیت های فرهنگی در رشت نیز گفت: فعالیت های فرهنگی مثل هر برنامه ای باید حساب شده و با برنامه ریزی دقیق تری انجام شود و در زمینه حمایت از فعالیت های فرهنگی به صورت ویژه تاکید می کنم تا از تشکل های مردم نهادی که خالصانه بدون هیچ گونه امکانات و اعتباری کار می کنند، استفاده شود . اگر خیلی از موارد و مشکلات شهر را به آن ها بسپاریم از ما بهتر کار می کنند ، چرا که در بسیاری از موارد مدیریت دولتی و مدیریت نیمه دولتی کارساز نبوده و نیست و اگر واسپاری امور به تشکل ها و جوانان عزیزی که با عشق و علاقه کار میکنند صورت گیرد ، می توان به کمک آنها بسیاری از مشکلات را رفع کرد.
وی خاطرنشان کرد : از ابتدای موضوع طرح تفکیک زباله ، تشکل ها جلوتر از شهرداری ها بودند و حضور تشکل های مردم نهاد در حوزه زیست محیطی سبب شد مشکل (سنبل آبی) ، تالاب عینک تا حدود زیادی رفع شود و حتی برای معضل رودخانه ها و لندفیل سراوان نیز می توان از این پتانسیل بالا استفاده کرد.
وی در پایان صحبت های خود گفت: باید جوانان را قبول و باور کنیم و با توجه بیشتری به آن ها می توان بسیاری از گره ها را در شهر باز کنیم و یقینا به عنوان عضو کوچکی از جامعه سعی می کنم به سهم خود از این تشکل ها و جوانان حمایت کنم./گیل خبر
ارسال دیدگاه