۸ گزینه مطرح استانداری گیلان

حرف تازه – در روزهای اخیر انتخاب استاندار گیلان به مهم ترین موضوع روز استان تبدیل شده است. از روزهای گذشته زمزمه های حضور محمدعلی نجفی استاندار گیلان در البرز به گوش می رسید و نهایتا روز چهارشنبه با رای هیات دولت نجفی به عنوان استاندار البرز معرفی شد. همزمان با همین زمزمه ها، گفته […]

حرف تازه – در روزهای اخیر انتخاب استاندار گیلان به مهم ترین موضوع روز استان تبدیل شده است.

از روزهای گذشته زمزمه های حضور محمدعلی نجفی استاندار گیلان در البرز به گوش می رسید و نهایتا روز چهارشنبه با رای هیات دولت نجفی به عنوان استاندار البرز معرفی شد.

همزمان با همین زمزمه ها، گفته می شد که حضور مصطفی سالاری استاندار بوشهر در گیلان تقریبا نهایی شده است. این زمزمه ها کافی بود تا نگرانی هایی در خصوص حضور استاندار غیربومی روز به روز بیشتر شود. در همین راستا حرف تازه بنا بر وظایفی که بر دوش داشت با انتشار یادداشتی تلاش کرد تا غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی به عنوان نماینده مرکز استان که ارتباط نزدیکی هم با بدنه دولت دارد نظر خود را صراحتا اعلام کند. (اینجا و اینجا بخوانید) 

جعفرزاده در این مصاحبه بر حضور استاندار بومی در گیلان تاکید کرد و گفت خواسته مردم را به اطلاع رییس جمهور نیز خواهد رساند. روز بعد نمایندگان جلسه ای با نوبخت داشتند و ضمن تلاش برای ابقای نجفی که البته نهایتا به نتیجه نرسید؛ قرار شد سه گزینه از مجمع نمایندگان به هیات دولت پیشنهاد شود.

هرچند نمایندگان بر بومی بودن استاندار تاکید داشتند اما به نظر می رسد روی گزینه ها به سادگی به اجماع نرسند. پس از این جلسه لیست سه گزینه ۷ نماینده در خروجی رسانه ها قرار گرفت که نام هادی حق شناس، عبدالغفار شجاع و احمد دنیامالی به چشم می خورد اما سریعا این لیست از سوی محمدحسین قربانی رئیس مجمع نمایندگان گیلان تکذیب شد.

اصلاح طلبان نیز لیستی چهار نفره ارائه کرده اند و هادی حق شناس، عبدالغفار شجاع، احمد حسینی و قاسم رمضانپور را به عنوان گزینه هایشان معرفی کرده اند.

علاوه بر این گزینه ها از کیوان محمدی نیز به عنوان یکی از جدی ترین گزینه های استانداری گیلان یاد می شود و روز گذشته نیز از مهرداد لاهوتی به عنوان گزینه ای دیگر یاد شد که البته حضور لاهوتی نیز توسط محمدحسین قربانی سریعا تکذیب شد.

از ایرج ندیمی نیز در روزهای قبل به عنوان یکی از گزینه ها یاد می شد اما او در روزهای اخیر تقریبا از معادله انتخاب استاندار خارج شده است.

در ادامه نگاهی به سوابق ۸ گزینه مطرح شده برای استانداری گیلان خواهیم داشت:

۱- هادی حق شناس :

نماینده مردم بندر انزلی در مجلس هفتم که در روزهای اخیر به عنوان معاون سازمان بنادر و دریانوردی منصوب شده است و قبل از آن سالها مدیر کل بنادر و دریانوردی گیلان مازندران و خوزستان بود. البته این تنها بخشی از سوابق او به شمار می رود. مدرک تحصیلی اش مهندسی برق و دکترای اقتصاد است. او را باید ایده آل اصلاح طلبان برای استانداری گیلان نامید. هادی حق شناس گزینه ای است اصلاح طلب، آشنا به علوم اقتصادی و مورد علاقه بسیاری از رسانه ها که در بین جریانات سیاسی دیگر نیز مورد احترام و پذیرش است. او که در لیست چهارنفره اصلاح طلبان قرار گرفته است در لیست تکذیب شده ۷ نماینده مجلس نیز حضور داشت و به نظر می رسد در لیست نهایی نمایندگان نیز قرار بگیرد. از جهانگیری به عنوان جدی ترین حامی حق شناس یاد می شود و رابطه خوبی نیز با نوبخت و همینطور آیت الله قربانی نماینده ولی فقیه در گیلان دارد. 

۲- عبدالغفار شجاع :

نماینده مردم بندرانزلی در مجلس چهارم و پنجم و رئیس ستاد دکتر روحانی در دوره گذشته انتخابات ریاست جمهوری در گیلان که مشاور رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی در شورای عالی کشاورزی است. شجاع که از اعتدالیون برجسته گیلان به شمار می رود ارتباط روزافزونی با اصلاح طلبان برقرار کرده است. تحصیلات دانشگاهی خود را در حوزه علوم کشاورزی پشت سر گذاشت و عمده سوابقش از دوران دولت اصلاحات به بعد در حوزه مدیریت کشاورزی بوده است و مسئولیت هایی مثل مشاور برنامه‌ریزی وزیر جهاد کشاورزی در دوره اصلاحات و مدیر عامل و رئیس هیئت مدیره سازمان چای کشور را تجربه کرده است و به خوبی در این زمینه شناخت دارد. او در دوران خدمت خود ارتباطات نزدیکی با روسای دولت های سازندگی و اصلاحات داشته است. شجاع هم از شانس بالایی برای حمایت از سوی رئیس جمهور و همینطور نوبخت برخوردار است. عبدالغفار شجاع از جمله گزینه هایی است که به نظر می رسد علاوه بر اعتدالیون، اصلاح طلبان و حتی بخشی از اصولگرایان نیز از او حمایت خواهند کرد.

۳- کیوان محمدی :

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی گیلان که از چهره های سیاسی شناخته شده استان محسوب می شود. او رئیس حزب اعتدال و توسعه در استان است و از اساتید مطرح دانشگاه نیز به شمار می رود. تحصیلاتش در مقطع دکترای مردم شناسی است و سوابقی مثل مدیرکلی سیاسی استانداری هرمزگان و مدیرکلی امور اجتماعی و فرهنگی استانداری گیلان را دارد و به امور استانداری آشنا است. حضور او در راس موثرترین نهاد اقتصادی و برنامه ریزی استان در دولت اول روحانی، از او چهره ای قابل اتکا در حوزه اقتصاد ساخته است و ارتباط بسیار نزدیکش با نوبخت شاید بتواند زمینه ساز تحولات بیشتری در استان در صورت استانداری او شود. محمدی همواره یک چهره اعتدالی بوده است و هرچند چنین رویکردهای سیاسی سبب شده است در لیست چهار نفره اصلاح طلبان قرار نگیرد اما قطعا باید لقب اعتدالی ترین گزینه استانداری گیلان در دولت دوم و البته اعتدالی روحانی را به او اختصاص داد. اگر دولت قصد جوان گرایی در حوزه استانداری گیلان داشته باشد کیوان محمدی نیز مثل حق شناس از این ویژگی برخوردار است.

۴- احمد حسینی :

معاون سیاسی و امنیتی استانداری گیلان در دولت اصلاحات و رئیس ستاد روحانی در دوره دوازدهم ریاست جمهوری در گیلان از دیگر گزینه های اصلاح طلبان برای تصدی سمت استانداری گیلان است. احمد حسینی هم با مدیریت در حوزه استانداری آشنا است و هم با جغرافیای گیلان. اما به نظر نمی رسد گزینه مورد علاقه اصولگرایان و حتی میانه رو های متمایل به جریان اصولگرایی باشد. تا امروز وضعیت به نفع حسینی تحلیل نمی شود و بنابراین نمی توان او را استاندار آینده گیلان دانست. هرچند هیچ قطعیتی در این تحلیل وجود ندارد.

 ۵- مصطفی سالاری :

استاندار بوشهر در دولت اول روحانی حالا به عنوان گزینه رئیس جمهور و رحمانی فضلی وزیر کشور، برای استانداری گیلان شناخته می شود. تنها گزینه غیربومی مطرح که شاید اگر اعلام مخالفت به موقع نمایندگان نبود او امروز استاندار گیلان بود؛ هرچند همین حالا نیز بسیاری از تحلیلگران بالاترین شانس را برای او قائلند. او دانش آموخته حقوق است. سالاری که جوان ترین استاندار دولت یازدهم محسوب می شد پیش از استانداری نام و نشان سیاسی خاصی برای خود دست و پا نکرده بود. به گفته رحمانی فضلی حضور سالاری در راس استانداری بوشهر هم با سفارش شخص رئیس جمهور بوده است. یکی از انتقاداتی که از او در برخی رسانه های جنوب کشور به چشم می خورد مخالفت با حضور برخی مدیران اصلاح طلب و ابقای برخی مدیران احمدی نژادی بوده است. بعید به نظر می رسد با موج انتقاداتی که به سمت سالاری سرازیر شده است دولت اصرار به حضور او در راس استان گیلان داشته باشد. گیلان حدود ۷۰ درصد آرای خود را به نام روحانی ریخته است و چنین تصمیمی نوعی بی اعتنایی به خواسته مردم گیلان خواهد بود و ضمن اینکه کار سالاری را در این استان سخت خواهد کرد و دور از تدبیر خواهد بود؛ مردم استان را نیز نسبت به خواسته هایشان از دولت امید، ناامید خواهد کرد!

۶- قاسم رمضانپور نرگسی: 

 معاون اسبق وزیر دولت اصلاحات در امور حقوقی و نماینده مردم صومعه سرا در مجلس چهارم و پنجم یکی دیگر از گزینه های چهارگانه اصلاح طلبان است. معاون وزیر ارتباطات در دولت دوم اصلاحات و معاون سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران بخشی از سوابق او به شمار می رود. تحصیلاتش در رشته مهندسی صنایع در مقطع کارشناسی ارشد و همچنین دکترای مدیریت رفتار سازمانی است و از او مقالات متعددی منتشر شده است. تدریس در دانشگاه و علاقه وافر او به تحصیل و تدریس از او چهره ای آکادمیک ساخته است. با تمام این توضیحات رمضانپور ها مورد علاقه اصولگرایان نیستند. اگر دولت روحانی به دنبال پرهیز از دو قطبی سازی باشد ناچار است از گزینه ای مثل رمضانپور عبور کند. با این توضیح برای او نیز نمی توان شانس بالایی در استاندار شدن متصور بود.

۷- احمد دنیامالی:

عضو چهارمین دوره شورای اسلامی شهر تهران که در دوران حضورش ریاست کمیسیون عمران و حمل و نقل را تجربه کرد. تحصیلات او دکترای برنامه ریزی شهری است و سابقه معاونت وزیر راه و ترابری و ریاست سازمان بنادر و کشتیرانی را نیز در کارنامه دارد. پیش از عضویت در شورا معاونت فنی و عمرانی شهرداری تهران را در دوره ریاست جمهوری احمدی نژاد و شهرداری قالیباف بر عهده داشته است و رای او به شهردار شدن قالیباف عملا او را از دایره اصلاح طلبان خارج کرد. دنیامالی که گزینه ای بومی و متولد بندر انزلی است همانطور که پیش بینی می شد نتوانست در لیست شورای هماهنگی جبهه اصلاحات گیلان برای استانداری قرار بگیرد. گفته می شود او حمایت برخی نمایندگان را خواهد داشت اما در مجموع با توجه به مخالفت احتمالی اصلاح طلبان کار بسیار سختی برای استاندار شدن در پیش دارد.

۸- مهرداد بائوج لاهوتی:

تنها چند ساعت زمزمه حضور او به عنوان گزینه احتمالی استانداری مطرح و سریعا تکذیب شد. لاهوتی نماینده ادوار هشتم ، نهم و دهم لنگرود در مجلس شورای اسلامی است. این روز ها زمزمه های حضور نزدیکان او در شهرداری های استان حسابی خبرساز شده است و عبور او از رای مردم برای استاندار شدن می توان دموج جدید و شدیدتری از انتقادات را نسبت به او ایجاد کند. لاهوتی که گفته می شود خودش نیز با این مساله مخالفت کرده است ممکن است حمایت نمایندگان زیادی را داشته باشد. اما به هر حال شرایط در افکار عمومی برای حضورش در این سمت چندان مهیا به نظر نمی رسد.

گفته می شود این احتمال نیز وجود دارد که استاندار غیربومی دیگری در روزهای آینده تعرفه شود. از سوی دیگر مجمع نمایندگان نیز هنوز سه گزینه خود را معرفی نکرده است. اما تا زمان مشخص نشدن این موضوعات نمی توان تحلیلی در این خصوص ارائه کرد.

با توجه به توضیحات ارائه شده به نظر می رسد باید تا این لحظه، در بین گزینه های مطرح شده برای هادی حق شناس، عبدالغفار شجاع و کیوان محمدی شانس بیشتری قائل شویم و البته همچنان مصطفی سالاری را نیز به عنوان یک گزینه جدی در کنار این سه چهره فراموش نکنیم.