گفتگو با سرپرست شرکت سهامی آب منطقه ای:

تلاش می کنیم تا قابلیتهای موجود را تقویت و ظرفیتهای جدید برای ایجاد درآمد و کاهش بیکاری ایجاد کنیم

حرف تازه : مهندس مجید نیکخوی دانشجوی دکترای مهندسی عمران آب به عنوان یک مدیر متخصص اجرایی و بومی که سابقه چندین سال مدیریت در دفترفنی شرکت سهامی آب منطقه ای را دارد پاسخگوی سوالات ما در جایگاه سرپرست شرکت سهامی آب منطقه ای شد. گفتگوی شعاع مشرق با این مدیر متخصص را مشاهده می کنید: […]

حرف تازه : مهندس مجید نیکخوی دانشجوی دکترای مهندسی عمران آب به عنوان یک مدیر متخصص اجرایی و بومی که سابقه چندین سال مدیریت در دفترفنی شرکت سهامی آب منطقه ای را دارد پاسخگوی سوالات ما در جایگاه سرپرست شرکت سهامی آب منطقه ای شد.

img_20160920_195745

گفتگوی شعاع مشرق با این مدیر متخصص را مشاهده می کنید:

نظرتان درباره برنامه های دولت تدبیر و امید در زمینه کم آبی و خشکسالی و راهکارهای برون رفت از آن و تمهییدات پیش بینی شده و اجراء شده دولت برای مقابله با آن در کشور و گیلان و تلاشهای شرکت سهامی آب منطقه ای گیلان بعنوان متولی امر چیست؟
دولت تدبیر و امید درطول سه سال گذشته برنامه های بسیارخوب و قابل دفاعی را برای احیاء و تعادل بخشی منابع آبی کشور درصدرامورخودش قرارداده است. یکی از کارهای خیلی خوبی که حتی دربرنامه ششم توسعه مدنظراست توجه ویژه به موضوع آب است که موضوع استراتژیک آب بعنوان زیرساخت برای همه بخشهای دیگرتوسعه ای لحاظ شده است و به این بخش عنایت ویژه ای از سوی دولت تدبیروامید شده است. ودرکلیه برنامه های کشورمقدم ابتدابحث آب بوده است، چون به جهت وضعیت نزولات جوی، کشور ما سرزمین خشک و نیمه خشک محسوب میشود. و با حدود۲۲۵ میلیمتربارندگی متوسط سالانه برای کشور خوشبختانه استان ما دارای متوسط ۱۱۰۰ میلیمتربارندگی است که در بخشهایی ازاستان بیشتر ازاین مقدار و دربخشهایی مثل منجیل و لوشان کمترازاین مقداراست. از نزولات جوی که حدودا” ۱۵میلیاردمکعب است حدود۷میلیاردمکعب آب می ماند و بقیه یا تبخیرمیشودیا نفوذپیدامیکندو عددقابل برنامه ریزی کمتراز۷میلیاردمکعب است ومتاسفانه دراستان گیلان عددی شامل ۶ میلیاردمکعب وارد دریامی شود.که دردولت تدبیروامید برای این مقدارنسخه پیچیده شده است و قراراست طی برنامه توسعه و توجه به منابع آبی استانهای شمالی مخصوصا گیلان، پروژه های خاص ماننداحداث سدهای لاستیکی و سدهای مخزنی شامل شفارود، لاسک، پلرود، دیلمان، دیورش، شلمانرود و… در راس برنامه های تامین آب قراربگیرد. احداث ۱۱سد لاستیکی درسفرپرخیروبرکت رییس جمهوربه گیلان دربرنامه قرارداده شد که بیشترآنها اجرایی شده است و ما شاهد حداقل ۱۰ تا ۱۰۰ درصد پیشرفت فیزیکی آنها بوده ایم.سدهای لاستیکی کارجدیدی است که هم دربالادست جلگه هم درپایین دست درکناردریا میتوانیم احداث کنیم تا بتوانیم بخشی از منابع آبی را که از دسترس خارج می شود را به حوزه برگردانیم واراضی کشاورزی را تامین آب کنیم. برنامه خیلی خوب و متعالی که صنعت آب کشور در دولت تدبیروامید تدوین کرده است که گیلان هم برخورداراز این موضوع است طرح احیاء و تعادل بخشی است، یعنی هرجایی که چه کمی چه کیفی استفاده غیرمجازاز آب است بایدآن را عودت یا به وضعیت مطلبوش برگردانیم.باید کاری کنیم که منابع آب خود را احیا و زنده کند و بارگزاری ها را کم کنیم. اگر فاضلابی واردمنابع ابی شودبایدتصفیه شود، از مبدا باید کنترل صورت گیرد. اگر در آب زیرزمینی یک جا چاههای غیرمجازحفرشده است مخصوصادرگیلان بایداصلاح شود، طبق تعاریف مخزن در یک کدارتفاعی مشخص بایدباشد که آن کدارتفاعی باعث پایداری آن منطقه می شود، و بایدان را احیا و متعادل کنیم. که در استان گیلان این طرح فعال شده است و گروههای گشت و بازرسی تشکیل شده است که مشغول به کار هستند و هرجا تعدی به منابع آبی صورت گیرد با آن برخورد می شود. یکی دیگر از برنامه های خیلی خوب دولت تدبیر و امید به تبعیت از فرمایشات مقام معظم رهبری که در استان گیلان به خوبی اجرایی شده است بحث تشکیل فرماندهی اقتصادمقاومتی است .

 از جمله موضوعاتی که همیشه هم برای مردم گیلان بخصوص مردم رشت و هم برای مسئولین اهمیت زیادی داشته نجات رودخانه های گوهررود و زرجوب بوده است و باتوجه به اختصاص اعتبارات مورد نظر در دولت دکترروحانی چه اقدامات اساسی برای نجات این شریانهای حیاتی مردم انجام شده است؟
علی رغم محدودیتهایی که دولت دکتر روحانی به علت تحریمها و میراثی که از قبل به جا مانده بود داشت شاهدیم که اعتبارات طرحهای عمرانی در استان روند صعودی داشته است و به لطف برکت دولت تدبیروامید و نگاه ویژه و حساسیت خاص هم استانی و مایه افتخارو مباهات گیلان جناب آقای دکترمحمدباقرنوبخت به نجات این دورودخانه، اعتبارات خاصی را برای پروژه های مختلف استان گیلان ازجمله نجات دو رودخانه مهم زرجوب و گوهررود درنظرگرفته شد. که جا دارد از حمایت های معنوی و دلسوزانه نماینده محترم ولی فقیه جناب آقای آیت الله قربانی و تلاشها و پیگیریهای مجدانه استاندار محترم و محبوب گیلان جناب آقای دکترنجفی دراین زمینه کمال تشکرو قدردانی را داشته باشم.
درخصوص پروژه ساماندهی، بهسازی و رفع آلودگی از رودخانه های گوهررود و زرجوب پس از تشکیل کارگروه درمعاونت عمرانی استانداری گیلان به هرکدام ازدستگاههای اجرایی ماموریتی محول گردید. که آب منطقه ای گیلان دراین راستا حدود ۱۲ نشست علمی تخصصی کارگاهی با حضور بهترینهای متخصص در رشته های مربوطه نظیرتصفیه آب، تصفیه فاضلاب، تصفیه شیرابه، ساخت آشغالگیر، تزریق هواگیر و هوادهی به آب و فاضلاب، پیمانکاران عزیز و مشاوران مجرب و عواملی نظیرمطالعات تطبیقی، مطالعات موردی، پیگیری از طریق سایت های علمی ومعتبر دنیا و کشور و مراجعه به دانشگاههای صنعتی و جامع کشور ازجمله دانشگاه گیلان موفق شدیم به ۱۲ آیتم کاری که قابل انجان عملیات اجرایی باشد برسیم. از این تعداد طبق تشخیص سازمان برنامه و بودجه استان گیلان تعداد ۳ عملیات بر عهده آب منطقه ای گیلان است : ساماندهی رودخانه های زرجوب، گوهررود و پیربازار که به لطف خدا برای اولین بار در  گیلان عملیات ساماندهی رودخانه پیربازار از محل تقاطع زرجوب گوهررود تا پل پیربازار با پیشرفت فیزیکی ۱۰۰درصد انجام شده است. که در این پروژه برای اولین بار مقطع مرکب هیدرولیکی برای هدایت سیلاب حوزه آبریزشهررشت طراحی و اجرا گردید. از هنگام اجرای این کار دیگر سیلی به منطقه بالای پل و قسمت گلساررشت سرریزنشده است و این پروژه در پایین دست پیربازار به طول بیش از ۳ کیلومتر ادامه داشته و دارد. درمحدوده شهر نیز پس از ساماندهی اماکن مسکونی از طریق شهرداری رشت عملیات ساماندهی ادامه خواهد داشت.میتوان از ثمرات این پروژه درصورت تکمیل، جابجایی مسافر با اتوبوس آبی و وسیله نقلیه از هرنقطه رشت به تالاب دانست.
بحث دوم از پروژه های محوله شده موضوع نصب آشغال گیر و سیستم هواده به رودخانه های زرجوب و گوهررود است.در این راستا اولین آشغالگیر ساخت کشور خودمان از یک شرکت دانش بنیان گیلانی در رشت ساخته و هم اینک در کنار گوهررود درمنطقه پارک شهر بسته بندی شده و آماده نصب است که در حال اجرای جاده دسترسی به رودخانه هستیم و به زودی شاهد نصب اولین دستگاه آشغالگیر دررودخانه گوهررود در منطقه پارک شهر خواهیم بود.
سومین موضوع محوله به آب منطقه ای گیلان بحث مطالعات خود پالایی رودخانه های زرجوب و گوهررود است. استحضار دارید که یکی از بحث های مهم علمی دنیای امروز موضوع خودپالایی رودخانه هاست. دراین راستا با دوشرکت مهندسین مشاور گیلانی این مطالعه مهم علمی درحال انجام است و تا پایان سال مالی ۹۵ این موضوع نهایی می شود. نتیجه این کار این است که شناخت کامل تری از وضعیت رودخانه ها ، منابع آلاینده رودخانه، شاخص های کیفی و آلاینده های نقطه ای حاصل خواهدشد.تا بتوانیم دقیقا موضوع پالایش و تصفیه خود به خود رودخانه در اثر جریان ثقلی را مدیریت کنیم. قابل ذکر است که اینجانب به عنوان تز کارشناسی ارشد خود با حضور دو مشاور اسکاتلندی و انگلیسی این موضوع را درسال ۷۵ برای رودخانه زاینده رود اجرایی و عملیاتی نموده بودم و حاصل تجربیات این سالها به لطف خداوند برای رودخانه های رشت پیاده خواهد شد.

نظر شما در مورد استفاده ازمدیران بومی و توانمندی های بومی چیست و شما به عنوان یک مدیربومی دراین مدت چه عملکردی داشته اید که تفاوت مدیربوی و غیربومی حس شود؟

 اعتقاد دارم سطح علمی فرزندان گیلان آنقدرخوب و قابل دفاع است که درانتخاب مدیران در آب منطقه ای اولویت با این عزیزان می باشد و ما تکلیف داریم نسبت به جانشین پروری و آموزش افراد برای ارتقاء اقدام کنیم. سعی شرکت آب منطقه ای گیلان در این است که همگام با سایر مدیران ارشد استان درحدامکان از همکاران بومی چه کارکنان آب منطقه ای چه پیمانکاران و مشاوران گیلانی در تحقق اهداف تعریف شده سازمانی خود استفاده نماید. اطمینان دارم با برنامه عملیاتی دولت نه تنها مشکلات آب استان رفع می گردد بلکه میتوانیم تامین کننده ارزش افزوده برای استان به واسطه پروژه های مربوط به آب باشیم . که در این راستا برنامه های خوب و عملیاتی که دراستان پی گیری می شود شاهدو گواه این موضوع است از جمله موضوع پرورش ماهی درقفس، پرورش ماهیان خاویاری، ماهیان سردابی و گرمابی که در این یکی دوسال در ریل حرکت و توسعه قرارگرفته و به زودی شاهدخروجی های قابل تقدیرازاین دست خواهیم بود و برنامه هایی که برای تولید محصول و موضوعات گردشگری با محوریت زیرساختهای آبی استان از جمله بهره برداری بهینه از آب بندها که ضمن تامین آب کشاورزی استان اهداف آبزی پروری، پرورش ماکیان که موضوعات گردشکری را نیزشامل گردد. با ابجاد جاذبه های توریستی، شاهدایجاد ارزش افزوده و منابع درآمدی جدید دراستان خواهیم بود. تولید برق از نیروی آب احداث تفرجگاههای دریایی و ساحلی، استفاده از سدهای لاستیکی به صورت چندمنظوره، توجه به رودخانه و حریم آن و برنامه ریزی جهت استفاده بهینه از این فضا ازجمله این برنامه ها می باشد. که کمک بسیارمهمی به بحث اشتغال دراستان می کند.و همانگونه که سفرای خارجی کشورعزیزمان به عنوان نمایندگان ما درمذاکرات هسته ای موفق به انجام اهداف تدبین شده گردیدند و باعث رفع تحریم ها و تغییرات بزرگی را ایجاد نمودند ما نیز در صنعت آب تلاش روزافزون می کنیم تا قابلیتهای موجود را تقویت و ظرفیتهای جدید برای ایجاد درآمد و کاهش بیکاری بوجود بیاوریم .

در پایان با توجه به صحبتهای اخیر و نقدهایی که از طرف بعضی هم استانی های ما به معاون رییس جمهور جناب دکتر نوبخت شده است شما چه نظری دارید؟

 اینجانب ضمن احترام به همه اهل قلم ارباب جراید و اصحاب رسانه و فرهیختگان گیلان انتظار دارم قدر منزلت نخبگان گیلان که با مشقات و سختیها و تحصیلات به درجات بالای کشوری و جایگاههای متعالی نایل گردیده اند را بدانیم و سعی بر آن داشته ایم که به تقویت این نیروها قلم بزنیم و گلایه میکنم ازآن دسته منتقدین که در هرصورت موجب ایجاد نگرانی و خستگی برای این نعمت استان شده و بجای این مسیر باید باب گفتگو مشارکت و همدلی و همزبانی برای دفاع از حقوق حقه مردم عزیز گیلان در کشور تقویت شود تا بزرگان سخت کوش دلگرم تر از گذشته وارد موضوعات استانی گردند بدون هیچ گونه شک و نگرانی و تردید همه باهم از استان گیلان دفاع کنند که باعث ترقی و تعالی کشور نیز خواهد بود.