تقابل شبکه های مجازی با رسانه ملی
رضا بژکول : تقابل شبکه های اجتماعی با رسانه ملی با سپری شدن رقابت بین اصلاح طلبان واصولگرایان که نتایج آن برای خیلی ها پیچیده شده بود مشخص گردید تا پس از سال ها طیف اصلاح طلبان به قدرت نزدیک شوند و چهره مجلس را از یک صدایی و یک جناحی به چند صدایی تبدیل نمایند. […]
رضا بژکول : تقابل شبکه های اجتماعی با رسانه ملی با سپری شدن رقابت بین اصلاح طلبان واصولگرایان که نتایج آن برای خیلی ها پیچیده شده بود مشخص گردید تا پس از سال ها طیف اصلاح طلبان به قدرت نزدیک شوند و چهره مجلس را از یک صدایی و یک جناحی به چند صدایی تبدیل نمایند.
انتخابات دراین دوره دارای ویژگی خاصی بوده که مهمترین آن این بود که بخش زیادی از نامزدهای جدید و ناشناخته با حمایت لیست امید و تلاش مضاعف سفیران امید به بهارستان راه یابند که درنوع خود اگر نگوییم بی سابقه اما کم سابقه بوده است. بر این اساس انتخابات دوره دهم ازمنظر روانشناختی وجامعه شناسی از ویژگی های مهمی برخوردار بوده که قابل بحث است:
۱٫ برای اولین باردرتاریخ ۳۵ سال گذشته انتخابات کشور٬ یک لیست از یک جناح در تهران توانست به موفقیت بزرگی دست پیدا کند و همه نامزدهای خود را روانه مجلس نماید؛ علیرغم اینکه تبلیغات تندی علیه آنان به راه افتاده بود.
۲. پس از گذشت ۹ دوره از تشکیل مجلس شورای اسلامی٬ زنان شناخته نشده که بیشترآن ها مسئولیت های شهری و نهایت استانی را داشتند با تدبیر وحمایت لیست امید وارد بهارستان شدند تا رکورد حضورزنان درمجلس شکسته شود (۱۸زن)
۳٫ در هر انتخاباتی که در ادوار گذشته برگزار شده٬ دوردوم آنچنان رقابت سخت وتاثیرگذاری نبود٬ ومردم هم رقبتی به حضورپر شکوه نداشتند٬ تنها قومیت ها بودند که تنورانتخابات را گرم نگه می داشتند ٬ اما این دوره با تبلیغات وسیع ازسوی شبکه ها اجتماعی( نه صدا وسیما) و حضور فعال طیف های مختلف حماسه دیگرخلق کردند .
۴‐تبلیغات ضعیف صدا وسیما دراین دوره کاملا هویدا بود اما درنبود رسانه فوق٬ نقش بی بدیل شبکه های اجتماعی برای پیروزی هر یک از نماینده ها اثر مثبتی داشت. برخلاف تلویزیون که با اما و اگر و به صورت گزینشی و جناحی عمل می کرد در مقابل بیشتر شبکه های اجتماعی فارغ از حمایت ازاین و یا آن جناح توانستند در حمایت از کاندیدای خود بدون سانسور فعالیت کنند تا جایی که دموکراسی شبکه ای از طرف کاربران به خوبی حس می شد. تلاش در بهتر جلوه دادن کاندیدای مورد نظر و رعایت اخلاق درشبکه ها از محسنات و ویژگی آزاد این دوره از انتخابات بود. در شبکه های اجتماعی چنانچه گروهی یا فردی نسبت ناروا به نامزدی می داد بلافاصله این کاربرها بودند که آن را نفی و نقد می کردند. در واقع نوعی تمرین برای دموکراسی بود که که با تحلیل و نقطه نظرات انتقادی درشبکه های اجتماعی براه افتاده بود تا ویژگی فرد مورد نظر خود را به دیگران معرفی کنند که از منظر اجتماعی درنوع خود قابل تحسین بود اگر چه افراد اندکی در کانال ها و یا گروه ها همان روش صدا و سیما را پیشه کرده بودند، اما هر دو گروه چه طرفدار اصلاحات و چه اصولگرای معتدل اجازه سم پاشی و توهین به هیچ نامزدی را نمی دادند.
نتیجه اینکه انتخابات این دوره از جهت روان شناختی تمرین خوبی برای ورود به گفتمان بدون سانسور و شعار مخالف من دشمن من نیست تا حدی کارساز شد و نشان داد که صدا و سیما با سانسور و تبلیغات یک سویه تاثیری در روند آرای مردم نخواهد داشت ٬به نظر می رسد با ورود شبکه های اجتماعی ٬ دوران پسا رسانه ملی(میلی) فرا رسیده است.
امیدواریم که مجلس دهم با استفاده از تعامل و تسامع همه جناح ها و دوری از افراط و تفریط ٬ منافع ملی کشور را مدنظر قرار دهد تا مشکلات عدیده ای که از دولت قبل به ارث رسیده رفع گردد. نمایندگان مجلس بدانند نگاه تیزبین مردم٬ رفتارها ٬ گفتارها و عملکرد آنها را موردسنجش قرار می دهند . چهارسال را غنیمت شمرند و به خواسته به حق آنان توجه ویژه ای نمایند٬ تا مانند نمایندگان دوره نهم با نه ملت مواجه نشوند .
رضا بژکول دانش آموخته علوم سیاسی
مسئولیت محتوای مطالب منتشر شده در این پایگاه خبری بر عهده نگارنده متن می باشد و انتشار مطلب در راستای تنویر افکار عمومی از فضای موجود رسانه ای صورت می پذیرد.
ارسال دیدگاه