تاریخچه عکاسی گیلان را در «عکاسان و عکاسخانه های رشت» بخوانید
حرف تازه – «عکاسان و عکاسخانه های رشت»، عنوان کتابی است با موضوع بررسی روند تاریخی عکاسی در ایران و گیلان و همچنین عکاسان بنام در ایران و رشت به سالهای دهه ۱۰ و ۲۰ که حاصل پژوهش «کبری علی پور» می باشد. به گزارش حرف تازه به نقل از گیلان مصور، این کتاب در ۴فصل […]
حرف تازه – «عکاسان و عکاسخانه های رشت»، عنوان کتابی است با موضوع بررسی روند تاریخی عکاسی در ایران و گیلان و همچنین عکاسان بنام در ایران و رشت به سالهای دهه ۱۰ و ۲۰ که حاصل پژوهش «کبری علی پور» می باشد.
به گزارش حرف تازه به نقل از گیلان مصور، این کتاب در ۴فصل بطور مبسوط تنظیم شده و علاوه بر اطلاعاتی در مورد شیوه های سنتی عکاسی، نخستین دوربین ها و ظهور فیلم، به معرفی برخی دستگاه های عکاسی و ترمیم و ظهور عکسها می پردازد.
فصل دوم این کتاب، روند عکاسی در گیلان را بررسی نموده و به نقش ارامنه در ارتقا و توسعه این هنر در گیلان می پردازد.
نویسنده اشاره دارد که ارمنیان اولین گروه هایی بودند که به رواج هنر عکاسی در ایران کمک کردند و قدیمی ترین عکاسان رشت، برادران خاچاطوریانس از ارامنه مقیم رشت بودند.
وی همچنین از عکاسان خارجی و حاکمان محلی نام می برد که به توسعه این هنر در گیلان کمک کردند.
و در فصل چهارم، عکاسان پیشکسوت و معاصر رشت را معرفی می نماید. و از ۳۴ تن از عکاسان پیشرو رشت و محل عکاسی ایشان نام می برد. جالب است که برخی از این عکاسان نظیر ابراهیم دروی صاحب عکاسخانه فتودروی در محور علم الهدی هنوز به همین هنر اشتغال دارند.
از نکات جالب توجه این کتاب معرفی دو تن از زنان پیشرو در عکاسی به نام مادام عباس و اشرف السلطنه است که بخصوص عکس های مادام عباس که به دستور ناصرالدین شاه از زن های اندروی عکس کی گرفته، شهرت دارد. معرفی زهرا سراج زاهدی صاحب عکاسی ستاره آبی و شهربانو نوشاری صاحب عکاسی مقدم نو نیز از زنان عکاس رشت هستند که در این کتاب به سوابق آنها اشاره شده است.
عکس های شهربانو نوشاری از سربازان روسی در خلال جنگ جهانی دوم و تهیه عکس از مجالس مذهبی بانوان از این جهت حایز اهمیت است.
زهرا سراج زاهدی صاحب عکاسی ستاره آبی، از این جهت مهم است که وی با آموزش فنون عکاسی به خواهرش و تربیت شاگرادانی در این راستا فعالیت عکاسی و تهیه عکس از نیمه پنهان جامعه یعنی زنان را گسترش داد.
نویسنده کتاب در مقدمه تاکید دارد که عکس های قدیمی و چاپ های اولیه از شهر رشت، همچون گنجی با ارزش هستند که می تواند در شناخت بهتر جامعه و تحلیل های سیاسی و اجتماعی موثر باشد.
کبری علی پور ادامه می دهد: یکی از مهمترین مباحث عکاسی در شهر رشت که هنوز ناشناخته مانده، تاریخ تحولات این هنر و سرگذشت عکاسان بزرگ و بررسی و نقد آثار آنهاست. عدم وجود موسسه ای برای نگهداری، ارزیابی میزان خرابی، مرمت و بازسازی و تبدیل نگاتیوها و عکس های دهه ۱۰ و ۲۰ به نسخه الکترونیکی و دیجیتالی در گیلان موجب شده وی برای جلوگیری از این انهدام طرح ساماندهی نگاتیوها و عکس های دهه ۱۰ و ۲۰ رشت را مطرح نماید و ضمن مقایسه فن شناسی شیوه های عکاسی دوران اولیه(شناخت لایه های تشکیل دهنده نگاتیو و عکس و معرفی شیوه های بکار گرفته شده) و (فن و تکنیک عکاسی) را انجام دهد و نگهداری و حفاظت از نگاتیوها را مورد بررسی قرار دهد.
چاپ نخست این کتاب، در سال ۱۳۹۳ توسط انتشارات سپیدرود منتشر شده است.
ارسال دیدگاه