بیوگرافی علی نصیریان | اسطوره ای از نسلی طلایی

علی نصیریان از بازیگران پیشکسوت و برجسته تئاتر، سینما و تلویزیون است که فعالیت هنری خود را ۱۳۲۹ در حوزه نمایش آغاز کرد. در این مقاله قصد داریم تا به بیوگرافی علی نصیریان؛ اسطوره‌ای تکرار نشدنی از نسلی طلایی تاریخ هنر کشورمان بپردازیم.

به گزارش حرف تازه به نقل از پلازا ، استاد نصیریان هم نسل بازیگرانی بزرگی چون زنده‌یاد عزت‌الله انتظامی، مرحوم جمشید مشایخی، مرحوم محمدعلی کشاورز و بسیاری از بزرگان دیگر تاریخ تئاتر ایران به شمار می‌رود که کارنامه‌ای درخشان در عرصه بازیگری و نمایشنامه‌نویسی دارد. این بازیگر در کارنامه هنری خود برای آثاری فاخری چون گاو، آقای هالو، ستارخان، پستچی، دایره مینا و بسیاری دیگر از فیلم‌های ماندگار سینمای ایران نقش‌آفرینی داشته است. علی نصیریان در حوزه نمایشنامه‌نویسی هم آثاری درخشان در تئاتر نظیر بلبل سرگشته دارد. وی در سال ۱۳۸۰ به‌ عنوان چهره ماندگار ایرانی در رشتهٔ بازیگری انتخاب شد و نشان درجه یک هنری را دریافت نمود. چنانچه مایلید تا با ابعاد پنهان در زندگی نامه علی نصیریان و کارنامه هنری این بازیگر، نمایشنامه‌نویس و کارگردان سینما، تئاتر و تلویزیون بیشتر آشنا شوید، در ادامه مقاله پیش‌رو همراه ما باشید.

اطلاعات شخصی و بیوگرافی علی نصیریان

  • نام و نام خانوادگی: علی نصیریان (Ali Nassirian )
  • تاریخ تولد: ۱۵ بهمن ۱۳۱۳ ‏
  • محل تولد: تهران – میدان شاهپور خیابان مهدی‌خان
  • پیشه: بازیگر، نمایشنامه‌نویس و کارگردان تئاتر و تله تئاتر- بازیگر، فیلنامه‌نویس سینما و تلویزیون
  • نقش‌های شاخص: مش اسلام در فیلم گاو، آقای هالو، ستارخان، تقی پستچی، مظفرالدین شاه در فیلم کمال‌الملک، ابوالفتح صحاف در هزاردستان و مستر فرهان در ناخدا خورشید.
  • شروع فعالیت هنری: سال ۱۳۲۹ در سن ۱۶ سالگی هم‌زمان با دوران دبیرستان در کلاس جامعه باربد در خیابان لاله‌زار
  • تحصیلات: دیبلم هنرستان هنرپیشگی
  • دوره هنری: شرکت در کلاس‌های جامعه باربد زیر نظیر مرحوم اسماعیل مهرتاش
  • قد علی نصیریان: ۱۷۳ سانتی‌متر
  • وضعیت تاهل: متاهل
  • همسر علی نصیریان: فاطمه بیات ( ۱۳۹۷-۱۳۳۶)
  • تاریخ فوت همسر علی نصیریان: ۱۳ بهمن ۱۳۹۷
  • تعداد فرزندان: سه فرزند پسر به نام‌های برمک، باربد، بابک
  • صفحه اینستاگرام علی نصیریان: ندارد.

زندگی خصوصی علی نصیریان

در این بخش از مقاله بیوگرافی علی نصیریان (Ali Nassirian) با زندگی شخصی از زمان تولد تا روابط کاری‌ و خانوادگی این بازیگر پیشکسوت و برجسته ایرانی همراه شما مخاطبان محترم پلازا هستیم‌.

از کودکی تا ایام جوانی

از کودکی تا ایام جوانی

استاد نصیریان در پانزدهمین روز از ماه بهمن سال ۱۳۱۳ و در اواسط فصل سرد زمستان این سال در در میدان شاهپور خیابان مهدی‌خان زاده دیده به جهان گشود. پدرش بسیار مذهبی و اهل ذوق بود که او را با خودش به تماشای تعزیه می‌برد. وی در ایام کودکی به واسطه تماشای تعزیه به هنر نمایش علاقمند گردید. کم‌کم هم شیفتهٔ هنرهایی مثل معرکه‌گیری، پرده‌خوانی، نقالی، خیمه‌شب‌بازی و نمایش‌های تخت حوضی شد. در سال ۱۳۲۶ نصیریان به دبیرستان پیرنیا در چهار راه گمرک رفت که در آنجا با بازیگران بزرگ آینده کشور چون زنده‌یاد جمشید لایق، مرحوم اسماعیل داورفر و مرحوم مهدی فتحی همکلاس شد.

علی نصیریان در سال ۱۳۲۹ هم‌زمان با دوران دبیرستان، در کلاس جامعه باربد در خیابان لاله زار که مرحوم اسماعیل مهرتاش آن را در سال ۱۳۰۵ دایر کرده بود و در آنجا موسیقی، تئاتر و ادبیات تدریس می‌شد؛ ثبت‌نام کرد. وی در سال ۱۳۳۰ کتاب هنر تئاتر را مطالعه نمود و در کلاس‌های تئاتر سعدی که همسر زنده‌یاد عبدالحسین نوشین، خانم لرتا آن را مدیریت می‌کرد، شرکت نمود.

در پی کودتای ننگین ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، متاسفانه تئاتر سعدی به آتش کشیده شد و نصیریان در هنرستان هنرپیشگی که در آن مقطع زمانی تنها مدرسهٔ تئاتر ایران بود، ثبت‌نام کرد. او به واسطه شرکت در آزمون ورودی و کسب نمره قبولی، وارد دوره سه ساله این هنرستان شد. وی در سن ۱۹سالگی از طریق مرحوم فهیمه راستکار با زنده یاد شاهین سرکیسیان آشنا شد که نقطه عطفی در زندگی نصیریان محسوب می‌شود. وی همراه با سرکیسیان زندگی من در هنر اثر کنستانتین استانیسلاوسکی را صفحه به صفحه مرور و تمرین نمودند.

علی نصیریان پس از اتمام سه ساله دوره تحصیلی بالاخره در سال ۱۳۳۵ در سن ۲۲ سالگی نخستین نمایشنامه خودش به نام به نام افعی طلایی را نوشت. در واقع مضمون این نمایشنامه از قصه داش آکل نوشته زنده‌یاد صادق هدایت بود؛ که سال بعد خودش آن را روی صحنه کارگردانی کرد. در سال ۱۳۳۶ یعنی از ۲۳ سالگی نصیریان به استخدام اداره هنرهای زیبا درآمد و همچنین سرپرستی یکی از گروه‌های اجراکننده را به عهده گرفت.

ازدواج با فاطمه بیات

ازدواج با فاطمه بیات

فاطمه بیات در سال ۱۳۳۶ توسط یکی از اقوام دور به علی نصیریان معرفی شد. همسر علی نصیریان طی یک مصاحبه در باره این آشنایی اذعان داشت که: در ابتدای آشنایی همراه با خانواده اطلاع نداشتیم که علی نصیریان در کدام بخش از وزارت ارشاد کار می‌کند، اما در کل شخصیت اداری وی برای ما خوشایند بود. پس از اینکه آشنایی‌مان بیشتر شد با جزئیات بیشتری از کار او آشنا شدم. زمانی که ازدواج کردیم هیچ چیزی نداشتیم و برعکس الان هم که سطح توقعات بالا رفته، با همان شرایط زندگی خوبی را آغاز کردیم. نصیریان در ابتدا مایل بود که من هم همراه او وارد عرصه بازیگری شوم، اما به مرور و با حضور بچه‌ها در زندگی شرایط این گونه رقم خورد که درمنزل باشم. ما ۳ پسر داریم و ۴ نوه داریم که درخارج از کشور زندگی می‌کنند، اما اخیراً موفق شدیم پسرکوچک‌مان را به ایران بیاوریم و از این جهت بسیار خوشحالیم که او در ایران و درکنار ما زندگی می‌کند.

متاسفانه فاطمه بیات همسر استاد علی نصیریان در روز ۱۳ بهمن سال ۱۳۹۷ در گذشت. با عکسی از مراسم ترحیم زنده‌یاد فاطمه بیات به بررسی کارنامه هنری علی نصیریان می‌پردازیم.

بیوگرافی علی نصیریان

زندگی شغلی علی نصیریان

همان‌طور که در مطالب بالا اشاره شد، علی نصیریان فعالیت هنری خود را از سال ۱۳۲۹ در کلاس جامعه باربد در خیابان لاله‌زار آغاز نمود. در ادامه با آتش زدن تئاتر سعدی پس از کودتای ننگین ۳۲، در هنرستان هنرپیشگی ثبت‌نام کرد. نصیریان طی دوره سه ساله این هنرستان با مرحوم فهیمه راستکار، مرحوم جعفر والی، مرحوم عباس جوانمرد، مرحوم رفعت هاشم پو، مرحوم حسین کسیبیان و زنده‌یاد بیژن مفید همدرس بود که در سال ۱۳۳۵ نخستین نمایشنامه زندگی‌اش را نوشت.

علی نصیریان از نصیریان ۱۳۳۰ در نمایش‌های حرفه‌ای، به بازیگری و نویسندگی مشغول بود و از اعضای آغازین گروه هنر ملّی هم محسوب می‌شد. این گروه از سال ۱۳۳۵ تا حدود ۱۳۵۷ رسماً فعالیت داشتند و نمایش‌های زیادی را که اغلب از نویسندگان آن ایرانی بودند، به روی صحنه می‌بردند. سرپرستِ گروهِ هنرِ ملّی زنده‌یاد عبّاس جوانمرد بر عهده داشت. نصیریان بیش از ده نمایشنامه نوشت و در کنار بزرگانی چون بهرام بیضایی، مرحوم اکبر رادی، اسماعیل خلج، زنده‌یاد غلامحسین ساعدی و چند نمایشنامه‌نویس دیگر، از برجستگان نمایشنامه‌نویس ایرانی محسوب می‌شود. وی در سال ۱۳۳۵ جایزه نخستین مسابقه نمایش‌نامه‌نویسی را جهت نمایش بلبل سرگشته دریافت نمود.

سال ۱۳۳۶ اداره هنرهای نمایشی و سپس تلویزیون در کشور تأسیس شد و نصیریان هم به استخدام این اداره درآمد. او در ادامه گروه تئاتر مردم را با مرحوم عزت الله انتظامی، مرحوم جعفر والی، مرحوم رکن الدین خسروی و زنده‌یاد عباس جوانمرد تشکیل داد که به اجرای نمایشنامه‌هایی برای تلویزیون پرداختند. در سال ۱۳۴۴ با افتتاح تماشاخانه سنگلج نصیریان به همراه گروه خود در آنجا به اجرای تئاتر پرداختند.

در ادامه با عکسی از این بازیگر در کنار زنده یاد پرویز فنی‌زاده و مرحوم فخری خورش برای نمایش تلویزیونی دست بالای دست، نوشته ‌‌مرحوم غلامحسین ساعدی به بررسی کارنامه هنری علی نصیریان در حوزه سینما می‌پردازیم.

فعالیت در سینما با فیلم گاو

فیلم گاو اثر زنده‌یاد داریوش مهرجویی بر اساس قصه‌ای با همین نام از کتاب عزاداران بَیَل نوشته مرحوم غلامحسین ساعدی در سال ۱۳۴۸ ساخته شد. این فیلمی از جمله آثار موج نوی سینمای ایران محسوب می‌شود و جز نخستین فیلم‌های کشورمان بود که در غرب و اروپا بسیار مورد توجه و تحسین قرار گرفت. فیلم گاو در سال ۱۹۷۱ میلادی جایزهٔ فیپرشی را در جشنواره فیلم ونیز از آن خود کرد.

فعالیت در سینما با فیلم گاو

علاوه بر علی نصیریان در فیلم گاو هنرمندان بزرگی چون زنده‌یاد عزت‌الله انتظامی، مرحوم جمشید مشایخی، مرحوم جعفر والی، محمود دولت آبادی، مرحوم خسرو شجاع‌زاده، عزت‌الله رمضانی‌فر و زنده‌یاد پرویز فنی‌زاده به ایفای نقش پرداختند.

نصیریان در سال بعد دومین همکاری خود با مرحوم مهرجویی را با فیلم آقای هالو تجربه نمود. داستان این اثر سینمایی درباره آقای هالو است که از شهرستان، عازم تهران می‌شود تا همسر مناسبی اختیار نماید، ولی در همان بدو ورود، در گاراژ تهران، چمدان وی ربوده می‌شود. در واقع این فیلم در سال ۱۳۴۹ بر اساس نمایشنامه هالو اثری از علی نصیریان توسط استودیو کاسپین ساخته شد.

بیوگرافی علی نصیریان

در سال ۱۳۵۱ علی نصیریان در فیلم‌هایی چون ستارخان (زنده‌یاد علی حاتمی) و پستچی (مرحوم مهرجویی) به ایفای نقش پرداخت. در کار زنده‌یاد علی حاتمی، نصیریان در نقش ستارخان ظاهر شد و بازی بسیار درخشانی از خود ارائه داد. نکته جالب درباره فیلم ستارخان اینجاست که برای ساخت سکانس‌های نبرد میان مشروطه خواهان و نیروهای دولتی، بهره‌مندی از شگردهای جلوه‌های ویژه در نظر گرفته شده بود که در آن مقطع زمانی کمتر به کار گرفته می‌شد. از دیگر بازیگر این اثر فاخر سینمای ایران می‌توان به  زنده‌یاد عزت‌الله انتظامی، پرویز صیاد، عنایت‌بخشی، مرحوم جلال پیشواییان، مرحوم محمدعلی کشاورز، مرحوم صادق بهرامی، مرحوم عبدالعلی همایون اشاره کرد.

بیوگرافی علی نصیریان

فیلم سینمایی پستچی محصول سال ۱۳۵۱، چهارمین اثر مرحوم مهرجویی بود که در زمان خودش یکی از موفق‌ترین ساخته این کارگردان در محافل جهانی به شمار می‌رفت. نصیریان در این فیلم با نقش تقی پستچی مقابل دوربین مهرجوییی قرار گرفت و بار دیگر بازی بسیار درخشانی از خود ارائه داد. داستان فیلم درباره تقی پستچی است در خانهٔ اربابیش با همسر زیبای خود زندگی می‌نماید. او که به خاطر ناتوانی جنسی شخصیت عصبی و نامتعادل دارد، زیر نظر یک دکتر دامپزشک در حال معالجه است تا با داروهای گیاهی درمان شود.

بیوگرافی علی نصیریان

علی نصیریان تا پیش از انقلاب ۵۷ در چندین اثر سینمایی به ایفای نقش پرداخت. وی سال ۱۳۵۹ در فیلم مدرسه‌ای که می‌رفتیم دوباره با زنده‌یاد مهرجویی همکاری داشت. نصیریان از دهه شصت و تا هفتاد در آثار فاخری چون کمال‌الملک، ناخدا خورشید، شیر سنگی و روز باشکوه به نشق‌آفرینی پرداخت. از دهه فتاد به بعد تا حال حاضر استاد نصیریان بسیار گزیده کار شد و از کارهای اخیر وی می‌توان به فیلم مسخره‌باز اثری از همایون غنی‌زاده اشاره کرد.

استاد نصیریان با نقش کاظم خان در فیلم مسخره‌باز به ایفای نقش پرداخت که برای نخستین‌بار پس از چندین سال تجربه بازیگری برنده جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل مرد از سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر شد.

بیوگرافی علی نصیریان

از دیگر آثار این بازیگر توانمند و پیشکسوت ایران می‌توان به نوروز، هفت بهار نارنج، لامینور و خورشید اشاره کرد. در ادامه به بررسی کارنامه هنری علی نصیریان برای حوزه سینما می‌پردازیم.

فیلم های علی نصیریان

علی نصیریان (Ali Nassirian) در کارنامه هنری خود برای حوزه سینما تا کنون با کارگردان‌های بزرگی چون زنده‌یاد داریوش مهرجویی، مرحوم علی حاتمی، مرحوم فریدون گله، ناصر تقوایی، کیانوش عیاری، حسن فتحی و مجید مجیدی همکاری دارد.

سال نام فیلم نقش کارگردان
۱۳۴۸ گاو مش اسلام زنده‌یاد داریوش مهرجویی
۱۳۴۹ آقای هالو (نویسندگ مشنرک با مهرجویی) آقای هالو زنده‌یاد داریوش مهرجویی
۱۳۵۱ ستارخان ستارخان زنده‌یاد علی حاتمی
۱۳۵۱ پستچی تقی پستچی زنده‌یاد داریوش مهرجویی
۱۳۵۳ دایره مینا اسماعیل زنده‌یاد داریوش مهرجویی
۱۳۵۴ مهرگیاه علی عزت‌فخار مرحوم فریدون گله
۱۳۵۵ سرایدار رحمان مرحوم خسرو هریتاش
۱۳۵۹ مدرسه‌ای که می‌رفتیم امیر پازوکی (ناظم) زنده‌یاد داریوش مهرجویی
۱۳۶۰ فصل خون عمو تراب مرحوم حبیب کاووش
۱۳۶۰ بند غلامحسین طاهری دوست
۱۳۶۰ آفتاب نشینها سید حسینی‌نژاد مهدی صباغ‌زاده
۱۳۶۱ جایزه احمد مزرورقی علیرضا داوودنژاد
۱۳۶۳ کمال الملک مظفرالدین شاه زنده‌یاد علی حاتمی
۱۳۶۴ کفشهای میرزانوروز میرزا نوروز محمد متوسلانی
۱۳۶۴ جاده‌های سرد آقای موسوی مسعود جعفری جوزانی
۱۳۶۴ دزد و نویسنده نویسنده کاظم معصومی
۱۳۶۵ ناخداخورشید مستر فرهان ناصر تقوایی
۱۳۶۵ شیر سنگی مسعود جعفری جوزانی
۱۳۶۵ ترنج احمد استادکار مرحوم محمدرضا اعلامی
۱۳۶۷ سالهای خاکستری مهدی صباغ‌زاده
۱۳۶۷ روز باشکوه کیانوش عیاری
۱۳۶۸ پول خارجی مرتضی الفت رخشان بنی‌اعتماد
۱۳۷۰ عشق من شهر من قدیر علی قوی‌تن
۱۳۷۱ شعله‌های خشم حاج همت حمیدرضا آشتیانی‌پور
۱۳۷۴ بوی پیراهن یوسف دایی غفور ابراهیم حاتمی کیا
۱۳۷۴ برج مینو ابراهیم حاتمی کیا
۱۳۸۰ زندانی ۷۰۷ حبیب‌الله بهمنی
۱۳۸۱ دیوانه‌ای از قفس پرید فراست احمدرضا معتمدی
۱۳۸۲ شاه خاموش
۱۳۸۲ جزیره آهنی محمد رسول اف
۱۳۸۷ پستچی سه بار در نمی‌زند صولت الدوله حسن فتحی
۱۳۸۸ شکارچی شنبه پرویز شیخ‌طادی
۱۳۹۳ ایران برگر امرالله خان مسعود جعفری جوزانی
۱۳۹۵ حکایت دریا هوشنگ گلشیری بهمن فرمان آرا
۱۳۹۵ مستند آن معلم بی استاد مصاحبه درباره علی حاتمی سید وحید حسینی
۱۳۹۵ مپراطور جهنم ریاض پرویز شیخ طادی
۱۳۹۷ مسخره باز کاظم خان همایون غنی زاده
۱۳۹۸ خورشید مجید مجیدی
۱۳۹۸ لامینور زنده‌یاد داریوش مهرجویی
۱۴۰۰ روشنایی کامشاد کوشان
۱۴۰۱ هفت بهار نارنج آقا شمس فرشاد گل‌سفیدی
۱۴۰۲ نوروز سهیل موفق

فیلم های علی نصیریان

سریال های علی نصیریان

علی نصیریان بازیگری در قاب تلویزیون را پیش‌تر با تله تئاتر از سال ۱۳۳۹ تجربه نموده بود. وی بازی در رسانه تلویزیون را با نقش ابوالفتح صحاف یک مشروطه خواه وطن‌پرست در سریال هزاردستان کاری از زنده‌یاد علی حاتمی آغاز نمود. این مجموعه تلویزیونی در سال‌های ۱۳۵۸ تا ۱۳۶۶ به صورت سریال ساخته شد و طرح اولیه آن در سال ۱۳۵۴ با نام جادهٔ ابریشم به ذهن مرحوم حاتمی آمد که پس از تغییراتی اساسی ماهیت کلی کار عوض شد. نکته جالب اینجاست که سریال هزاردستان در روز جهانی میراث دیداری و شنیداری در فهرست ملی برنامه حافظه جهانی یونسکو به ثبت رسید. در این مجموعه تلویزیونی ماندگار و خاطره‌انگیر بزرگان دیگری چون زنده‌یاد جمشید مشایخی، مرحوم داوود رشیدی، مرحوم محمد علی کشاورز، زری خوشکام (زهرا حاتمی)، حسین گیل، مرحوم جعفر والی، زنده‌یاد پرویز پورحسینی، مرحوم محمد مطیع، مرحوم جمشید لایق و زنده‌یاد عزت‌الله انتظامی به ایفای نقش پرداختند.

سریال های علی نصیریان

نصیریان در همان سال‌ها با نقش قاضی شارع در سریال تاریخی سربداران کاری از محمدعلی نجفی به ایفای نقش پرداخت. بازی درخشان و گیرای استاد نصیریان در این اثر بسیار مورد توجه مخاطبان قرار گرفت. از دیگر باریگران سریال سربداران می‌توان به زنده‌یاد امین تارخ، سوسن تسلیمی، مرحوم محمدعلی کشاورز، مرحوم فیروز بهجت‌محمدی، زنده‌یاد جمشید لایق، افسانه بایگان، محمد ابهری، عنایت‌الله بخشی، مرحوم فتحعلی اویسی، اسماعیل محرابی، علی‌رضا شجاع‌نوری، چنگیز وثوقی، مینو ابریشمی اشاره کرد.

بیوگرافی علی نصیریان

علی نصیریان سال ۱۳۶۵ با نقش حکیم برای سریال گرگ‌ها مقابل دوربین داود میرباقری قرار گرفت. داستان این سریال از ماجرای محکومیت مردی به نام صفدر آهنگر آغاز می‌شود که محکوم به اعدام شده و حکیم شهر، مردی متقی و پرهیزگار، به سبب این حکم به مقابله با حاکمیت وقت برمی‌خیزد. در این مجموعه تلویزیونی علاوه بر استاد نصیریان بازیگرانی دیگری چون  زنده‌یاد داوود رشیدی، ثریا قاسمی، مرحوم محمدعلی کشاورز، سیاوش طهمورث،، مرحوم جهانگیر صمیمی فرد، بهرام شاه محمدلو، بهزاد فراهانی، زنده‌یاد آتیلا پسیانی، اکبر رحمتی، ژاله علو، راضیه برومند، مرحوم منوچهر حامدی، رسول نجفیان، مرحوم منصور والامقام به ایفای نقش پرداختند.

بیوگرافی علی نصیریان

از دیگر نقش‌های شاخص علی نصیریان در قاب تلویزیون می توان به حاج یونس فتوحی در سریال میوه ممنوعه اثری از حسن فتحی اشاره کرد. این مجموعه تلویزیونی در سال ۱۳۸۶ ساخته شد که در آن بازیگرانی دیگری چون هانیه توسلی، گوهر خیر اندیش، امیر جعفری، طناز طباطبایی، هرمز هدایت، عمار تفتی، نیما رئیسی، شبنم فرشادجو، جواد انصافی، مرحوم احمد علامه دهر، مرحوم صدیقه کیانفر، کیانوش گرامی و کاظم بلوچی به نقش‌آفرینی پرداختند.

بیوگرافی علی نصیریان

سال نام سریال نقش کارگردان شبکه پخش
۱۳۵۹-۱۳۶۴ هزار دستان ابوالفتح صحاف مرحوم علی حاتمی شبکه یک
۱۳۶۰-۱۳۶۲ سربداران قاضی شارع محمدعلی نجفی شبکه یک
۱۳۶۵-۶ گرگ‌ها حکیم داوود میرباقری شبکه یک
۱۳۷۰ خیرالله صندوقچه اسرار (ماشالله پسر شمشیر) ماشالله داریوش مؤدبیان شبکه یک
۱۳۷۴ عیاران کاظم بلوچی شبکه یک
۱۳۷۷ آژانس دوستی مهمان یک قسمت مسعود جعفری جوزانی شبکه یک
۱۳۷۷ زیر گنبد کبود مرحوم بهمن زرین‌پور شبکه تهران
۱۳۷۸ زمان شوریدگی محمدعلی نجفی شبکه یک
۱۳۷۸ ثقهالاسلام تبریزی (۱۲ روز از تاریخ مشروطه) حجت قاسم‌زاده اصل سیمای آذری شبکه جهانی سحر
۱۳۷۸ روشن‌تر از خاموشی میرداماد حسن فتحی شبکه یک
۱۳۷۹ همسایه‌ها آقای فردوس محمدحسین لطیفی شبکه سه
۱۳۸۰ تصمیم نهایی اسماعیل کلانی محسن شاه‌محمدی شبکه یک
۱۳۸۱ روزهای بیادماندنی مرحوم همایون شهنواز شبکه یک
۱۳۸۲ مهر و ماه فیاض موسوی شبکه یک
۱۳۸۵ پرواز در حباب سیروس مقدم شبکه سه
۱۳۸۶ مستند سریال روزنه ی آبی خودش مصاحبه درباره تئاتر فرزاد ‌فره‌وشی
۱۳۸۶ میوه ممنوعه یونس فتوحی حسن فتحی شبکه دو
۱۳۸۷ شیخ بهایی شیخ بهایی (کهنسالی) شهرام اسدی شبکه دو
۱۳۸۷ بهشت و بهار جمشید بیات‌ترک شبکه یک
۱۳۸۸ تله‌فیلم درخت چشمه محسن تربیت‌دوست شبکه سه
۱۳۸۸ خسته دلان سیروس الوند شبکه یک
۱۳۸۸ زمین انسان‌ها ابوالحسن داوودی شبکه تهران
۱۳۸۹ تله فیلم ارتباط خانوادگی نادر مقدس شبکه چهار
۱۳۸۹-۹۰ تله‌فیلم قلب دوم بهنام بهزادی
۱۳۹۱ رؤیای گنجشک‌ها راما قویدل شبکه دو
۱۳۹۳ تله‌فیلم در آغاز یک روز بهرام توکلی شبکه چهار
۱۳۹۳ قاب خاطره حجت ذیجودی شبکه آی‌فیلم
۱۳۹۷ برادرجان کریم بوستان محمدرضا آهنج شبکه سه

در ادامه با عکسی از علی نصیریان در سریال برادرجان این بخش از مقاله را به اتمام می‌رسانیم.

بیوگرافی علی نصیریان

تئاترهای علی نصیریان

همان‌طور که در مطالب بالا عنوان شد، علی نصیریان فعالیت در تئاتر را از سن ۱۶ ساگی آغاز نمود و تا کنون در آثار زیادی نقش‌آفرینی داشته است. از کارهای اخیر این بازیگر توانا و پیشکسوت در حوزه تئاتر می‌توان به کنسرت نمایش سی‌صد به کارگردانی امیر جدیدی در سال ۱۴۰۱ اشاره کرد. در این نمایش بازیگرانی دیگری چون جواد عزتی، امیر جدیدی، طناز طباطبایی، مهران غفوریان، دلنیا آرام، منوچهر علیپور، عرفان ناصری، نیما سکوت و رضا کیانیان به ایفای نقش پرداختند.

تئاترهای علی نصیریان

در ادامه به معرفی کارنامه کاری علی نصیریان در حوزه نمایش می‌پردازیم.

سال نام نمایش کارگردان محل اجرا
۱۳۳۷ بلبل سرگشته (بازیگر و نویسنده) عباس جوانمرد
۱۳۳۹ امیرارسلان (بازیگر) به کارگردانی خود
۱۳۴۰ پدر (بازیگر) مهدی فروغ اهواز، آبادان و مسجد سلیمان
۱۳۴۰ سلطان و سیاه (بازیگر) به کارگردانی خود
۱۳۴۱ بازرس (بازیگر) به کارگردانی خود
۱۳۴۳ کاپیتان قراگز (بازیگر ) مرحوم داود رشیدی
۱۳۴۴ چوب بدست‌های ورزیل (بازیگر) مرحوم جعفر والی
۱۳۴۵ سگی در خرمن جا (بازیگر) مرحوم عباس جوانمرد
۱۳۴۶ لونه شغال (بازیگر و نویسنده) به کارگردانی خود
۱۳۵۷ آگهی ازدواج (بازیگر) مرحوم هادی اسلامی
۱۳۷۳ هفت شب با میهمان ناخوانده (بازیگر) فرهاد آئیش
۱۳۷۷ سلطان سیاه نویسنده و کارگردان
۱۳۷۸ سلطان و سیاه (بازیگر) کارگردان هنری آلمان و آمریکا
۱۳۸۴ پنجره‌ها (بازیگر) فرهاد آئیش تئاتر شهر
۱۳۹۰ بازیگر و زنش (نویسنده) محسن معینی فرهنگسرای نیاوران
۱۳۹۰ آدم خوابش میگیره بازیگر (نویسنده) محسن معینی فرهنگسرای نیاوران
۱۳۹۱ هفت شب با میهمانی ناخوانده در نیویورک (بازیگر) فرهاد آئیش تئاتر شهر
۱۳۹۳ تانگوی تخم مرغ داغ (بازیگر) هادی مرزبان تالار وحدت
۱۳۹۶ اعتراف (بازیگر) شهاب حسینی تئاتر شهر
۱۴۰۱ کنسرت نمایش سی صد ( بازیگر بخش مپینگ) امیر جدیدی کاخ سعد آباد

با عکسی از این بازیگر در نمایش تانگوی تخم مرغ داغ به بررسی فعالیت‌های علی نصیریان در حوزه تله تئاتر می‌پردازیم.

تانگوی تخم مرغ داغ

علی نصیریان در تله تئاتر

در این بخش از مقاله بیوگرافی علی نصیریان، کارنامه هنری این بازیگر در حوزه تله تئاتر را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

سال نام تله تئاتر سمت کارگردان
۱۳۳۹ تله‌تئاتر مارگریت بازیگر  و کارگردان علی نصیریان
۱۳۳۹ تله‌تئاتر افعی طلایی بازیگر، نویسنده و کارگردانی مشترک  علی نصیریان، مرحوم عباس جوانمرد
۱۳۳۹ تله‌تئاتر وظیفهٔ پزشک بازیگر، کارگردان علی نصیریان
۱۳۳۹
تله‌تئاتر خودکشی
بازیگر، کارگردان
علی نصیریان
۱۳۳۹ تله‌تئاتر ده و سه دقیقه بازیگر مرحوم جعفر والی
۱۳۳۹ تله‌تئاتر در منطقهٔ جنگی بازیگر مرحوم عباس جوانمرد
۱۳۳۹ تله‌تئاتر بعد از سی سال بازیگر، کارگردان علی نصیریان
۱۳۳۹ تله‌تئاتر اسب سیرک بازیگر مرحوم جعفر والی
۱۳۳۹ تله‌تئاتر خانهٔ اجاره‌ای بازیگر مرحوم عزت‌الله انتظامی
۱۳۳۹ تله‌تئاتر شب شوم بازیگر مرحوم عباس جوانمرد
۱۳۳۹ تله‌تئاتر پزشک دهکده کوکونیان بازیگر، کارگردان علی نصیریان
۱۳۳۹ تله‌تئاتر غرور زندگی بازیگر، کارگردان علی نصیریان
۱۳۳۹ تله‌تئاتر ویلای یوکا بازیگر مرحوم عباس جوانمرد
۱۳۳۹ تله‌تئاتر متهم بازیگر، کارگردان علی نصیریان
۱۳۳۹ تله‌تئاتر شام خصوصی بازیگر، کارگردان علی نصیریان
۱۳۴۰ تله‌تئاتر عروسی جناب میرزا بازیگر، کارگردان علی نصیریان
۱۳۴۰ تله‌تئاتر طلسم بازیگر، کارگردان علی نصیریان
۱۳۴۰ تله‌تئاتر بن‌بست بازیگر، کارگردان علی نصیریان
۱۳۴۰ تله‌تئاتر تابستان طولانی بازیگر
۱۳۴۰ تله‌تئاتر رستاخیز بازیگر، کارگردان علی نصیریان
۱۳۴۰ تله‌تئاتر شیدوش و ناهید بازیگر، کارگردان علی نصیریان
۱۳۴۰ تله‌تئاتر ترانهٔ شادی نویسنده مرحوم جعفر والی
۱۳۴۱ تله‌تئاتر بازگشتی نیست بازیگر مرحوم عزت‌الله انتظامی
۱۳۴۱ تله‌تئاتر آتشکده کارگردان علی نصیریان
۱۳۴۱ تله‌تئاتر مارتی کارگردان علی نصیریان
۱۳۴۲ تله‌تئاتر سیاه نویسنده و کارگردان علی نصیریان
۱۳۴۲ تله‌تئاترپنجره بازیگر مرحوم جعفر والی
۱۳۴۲ تله تئاتر افعی طلایی نویسنده
۱۳۴۲ تله‌تئاتر سیسیل یا مکتب پدران بازیگر مرحوم جعفر والی
۱۳۴۲ تله‌تئاتر دشتبان نویسنده و کارگردان علی نصیریان
۱۳۴۲ تله‌تئاتر هالو نویسنده و کارگردان علی نصیریان
۱۳۴۲ تله‌تئاتر کنار جاده بازنویسی متن مرحوم عزت‌الله انتظامی
۱۳۴۲ تله‌تئاتر بیگانه در خانه نویسنده و کارگردان علی نصیریان
۱۳۴۲ تله‌تئاتر ابرام آقا بازیگر و کارگردان علی نصیریان
۱۳۴۲ تله‌تئاتر عروسک‌های گوشتی بازیگر و کارگردان علی نصیریان
۱۳۴۳ تله‌تئاتر مرداب بازیگر و کارگردان علی نصیریان
۱۳۴۳ تله‌تئاتر روشنایی‌های خانه ما بازیگر مرحوم عزت‌الله انتظامی
۱۳۴۳ تله‌تئاتر پهلوان کچل نویسنده، کارگردان علی نصیریان
۱۳۴۳ تله‌تئاتر گوهر شب‌چراغ نویسنده، کارگردان علی نصیریان
۱۳۴۳ تله‌تئاتر یک کلاغ، چهل کلاغ بازیگر
۱۳۴۴ تله‌تئاتر جعفرخان از فرنگ برگشته بازیگر و کارگردان علی نصیریان
۱۳۴۴ تله‌تئاتر گاو بازیگر مرحوم جعفر والی
۱۳۴۵ تله تئاتر لولو سر خرمن بازیگر و کارگردان علی نصیریان
۱۳۴۵ تله‌تئاتر رعد در خیابان بازیگر و کارگردان علی نصیریان
۱۳۴۵ تله‌تئاتر سیزده به‌در نویسنده، کارگردان علی نصیریان
۱۳۴۵ تله‌تئاتر مجسمهٔ جاندار بازیگر مرحوم عزت‌الله انتظامی
۱۳۴۶ تله‌تئاتر خانه روشنی بازیگر و کارگردان علی نصیریان
۱۳۴۵ تله‌تئاتر مرد کوته‌فکر بازیگر
۱۳۵۴ تله‌تئاتر استعمال دخانیات ممنوع نویسنده مرحوم خسرو شجاع‌زاده
۱۳۶۳ تله‌تئاتر سوزنبانان بازیگر داریوش مؤدبیان
۱۳۷۴ تله‌تئاتر پرده عجایب بازیگر داریوش مؤدبیان
۱۳۷۷ تله‌تئاتر نیرنگ‌بازی‌های آقای اسکابن بازیگر داریوش مؤدبیان

علی نصیریان در تله تئاتر

علاوه بر فهرست مذکور علی نصیریان در حوزه تئاتر تا کنون نگارش آثار زیر را به عهده داشته است:

  • افعی طلایی
  • بلبل سرگشته
  • لونه شغال
  • بنگاه تئاترال
  • سیاه
  • رویا
  • نگار
  • سلطان و سیاه
  • آقای هالو
  • آدم خوابش می‌گیره

علی نصیریان در شبکه نمایش خانگی

در این بخش از مقاله بیوگرافی علی نصیریان به بررسی فعالیت‌های این هنرپیشه پیشکسوت کشورمان در حوزه نمایش خانگی م‌پردازیم. از نقش‌های مانداگار این بازیگر در شبکه نمایش خانگی می‌توان به بزرگ‌آقا دیوان‌سالار در فصل اول سریال شهرزاد کاری از حسن فتحی اشاره کرد. بازی درخشان و قدرتمند استاد نصیریان در این مجموعه نمایشی بسیار توجه مخاطبان را به خود معطوف کرد. در سریال شهرزاد بازیگرانی دیگری چون ترانه علیدوستی، شهاب حسینی، مصطفی زمانی،   پریناز ایزدیار، ابوالفضل پورعرب، دکتر مهدی سلطانی، محمود پاک‌نیت، هومن برق‌نورد، غزل شاکری، امیرحسین رستمی، مینا وحید، نسیم ادبی، رامین ناصرنصیر، فریبا متخصص، امیرحسین فتحی، سهیلا رضوی به ایفای نقش پرداختند.

علی نصیریان در شبکه نمایش خانگی

سال نام اثر کارگردان نقش
۱۳۹۳ سریال شهرزاد حسن فتحی بزرگ‌آقا دیوان‌سالار
۱۳۹۹ برنامه همرفیق شهاب حسینی مهمان

جوایز و افتخارات علی نصیریان

استاد نصیریان به عنوان یکی از بازیگران پیشکسوت کشورمان تا کنون افتخارات زیادی بدست آورده و در عرصه‌های مختلف خوش درخشیده است. در جدول زیر شما می‌توانید جوایز و افتخارات این هنرمند توانمند و اطلاعات مربوط به آن‌ها را مشاهده نمایید.

جوایز و افتخارات علی نصیریان

سال عنوان نام جشنواره
۱۳۵۰ برنده جایزه بهترین سناریو فیلم آقای هالو سومین جشنواره سینمایی سپاس
۱۳۶۵ کاندید سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد برای فیلم شیر سنگی پنجمین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر
۱۳۶۷ کانددید سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد برای فیلم سال‌های خاکستر = هفتمین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر
۱۳۸۰ نشان چهره ماندگار برنده فرهنگستان‌های چهارگانه ایران
۱۳۸۴ برنده نشان درجه یک شخصیت‌های برجسته فرهنگی و هنری نشان دولتی از رئیس‌جمهور ایران
۱۳۹۵ برنده تندیس حافظ بهترین بازیگر مرد درام برای سریال شهرزاد جشن دنیای تصویر
۱۳۹۷ برنده سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای فیلم مسخره باز سی و هفتمین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر
۱۳۹۸ برنده تندیس شایستگی بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای فیلم مسخره باز انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران
۱۴۰۱ برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد برای فیلم بهار نارنج چهل و یکمین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر

شایعات و حواشی علی نصیریان

به‌ طور کلی امروزه چه در ایران یا جهان همواره بازیگران و چهره‌های مشهور همواره در معرض حواشی مختلفی خواه کذب یا درست قرار گرفته‌اند، که بازیگری بزرگی چون استاد علی نصیریان نیز از این قاعده مستثنی نیست.

آشتی با مهرجویی

علی نصیریان در سال ۱۳۹۸ پس از سی و هشت سال، دوباره با زنده‌یاد داریوش مهرجویی برای فیلم لامینور همکاری کرد. البته مجاری قهر و آشنی این دو هنرمنده تنها خبری کذب بود و این ماجرا به خاطر عدم بازی نصیریان در فیلم اجاره نشینها ایجاد شد. در سال ۱۳۶۵ مهرجویی پیش از مرحوم انتظامی، نصیریان را برای فیلم اجاره نشینها انتخاب کرده بود. اما استاد نصیریان در آن زمان با ناصر تقوایی برای فیلم ناخدا خورشید قرارداد داشت که این امر موجب دلخوری مهرجویی شد.

آشتی با مهرجویی

بدون شک در این بخش از مقاله، مایلید تا با ابعاد پنهان در زندگی نامه علی نصیریان بیشتر آشنا شوید، پس در ادامه با ما همراه باشید.

نقش مش قاسم در سریال دایی‌جان ناپلئون

سریال دایی‌جان ناپلئون یکی از آثار بسیار موفق و پر مخاطب قبل از انقلاب است که در آن بازیگران بزرگی به ایفای نقش پرداختند. در ابتدا قرار بود عزت‌الله انتظامی نقش دایی جان و علی نصیریان نقش مش قاسم را بازی کنند. اما در قرارداد به خاطر عدم توافق برای دستمزد، تقوایی از همکاری با این دو بازیگر انصراف داد و مرحوم غلامحسین نقشینه و زنده‌یاد پرویز فنی زاده را برای این نقش‌ها انتخاب کرد.

علاوه بر موارد مذکور مرحوم محمدعلی کشاور توسط استاد نصیریان به گروه تئاتر ملی ملحق شد. جالب است بدانید که از نزدیکترین دوستان بازیگر استاد نصیریان می‌توان به مرحوم عزت‌الله انتظامی، داریوش مؤدبیان و فرهاد آئیش اشاره کرد.

آلبوم عکس های علی نصیریان

کلام آخر

استاد علی نصیریان از پیشکسوت‌ترین و بهترین بازیگران مرد ایرانی است که فعالیت هنری خود را از سن ۱۶ سالگی در عرصه تئاتر آغاز نمود. وی پس از گذراندن دوره چهار ساله کارآموزی کارگاهی در گروه تئاتری زنده‌یاد شاهین سرکیسیان در عرصه نمایش مشغول به فعالیت شد. علی نصیریان تا کنون نقش‌هایی ماندگار از خود در آثار فاخر سینما، تئاتر و تلویزیون به یادگار گذاشته است.

امید است مقاله بیوگرافی علی نصیریان؛ اسطوره‌ای تکرار نشدنی از نسلی طلایی برای شما مخاطبین محترم مفید بوده باشد. لطفا پس از مطالعه کامل این مقاله نظرات خود را درباره این بازیگر پیشکسوت و دوست‌داشتنی با ما به اشتراک بگذارید.