برداشت ما با سوسیال دموکراسی غربی متفاوت است/ با حزب مشارکت متفاوت هستیم
حرف تازه : در کشور های درحال توسعه همواره یکی از نهاد های غیر حاکمیتی که می تواند در پروسه توسعه و پیشرفت کشور تاثیر گذار و نقش آفرین باشد احزاب هستند ، از سوی دیگر در اسفند ماه گذشته نخستین انتخابات پس از دوره روی کار آمدن اعتدالگرایان را پست سرگذاشتیم وآنچه که اکثریت کارشناسان […]
حرف تازه : در کشور های درحال توسعه همواره یکی از نهاد های غیر حاکمیتی که می تواند در پروسه توسعه و پیشرفت کشور تاثیر گذار و نقش آفرین باشد احزاب هستند ، از سوی دیگر در اسفند ماه گذشته نخستین انتخابات پس از دوره روی کار آمدن اعتدالگرایان را پست سرگذاشتیم وآنچه که اکثریت کارشناسان را با یک علامت سوال بزرگ مطرح کرد نحوه رأی مردم در استان تهران به صورت لیست واحد به یک جناح مشخص بود.
با در نظر گرفتن دو مسئله ذکر شده در بالا گیل خبر در آستانه سال نو به سراغ برخی از احزاب فعال در استان گیلان رفت تا بتواند از یک سو زمینه آشنایی با این احزاب را فراهم کند و از سوی دیگر از نحوه ادامه فعالیت آنها را به اطلاع مخاطبان برساند.
در نخستین بخش از این پرونده گفتگوی تلفنی گیل خبر با مهندس محسن باقری چناری را ملاحظه می فرمایید.
از ایشان به دلیل پذیرفتن این گفتگوی تلفنی در پرکارترین روزهای پایانی سال متشکریم.
*آیا درست است که حزب اتحاد ملت ادامه راه جبهه مشارکت خواهد بود ؟
بسم الله الرحمن الرحیم. اینکه حزب اتحاد ادامه دهنده راه مشارکت خواهد بود باید بگم که ، نه قطعا اینطور نیست. اما این به این معنا نیست که از تجارب حزب مشارکت استفاده نکنیم و بهره نگیریم.
اگر بخواهم دو تفاوت اصلی را درباره این دوحزب نخستین و مهم ترین تفاوت بین حزب اتحاد ملت با جبهه مشارکت این است که اتحاد ملت برای برقراری تعامل و گفتمان با ارکان حاکمیت تلاش خواهد کرد ، اتفاقی که حزب مشارکت خیلی بدنبال آن نرفت و شاید تنها اقدامی که میشود از آن یاد کرد تبادل چند نامه بین دبیرکل جبهه مشارکت آقای محمدرضا خاتمی و و دبیرکل حزب موتلفه اسلامی مرحوم زنده یاد آقای عسگر اولادی بود.
اما حزب اتحادملت استراتژی اش ایجاد گفتمان و یک نوع اطمینان سازی در سطوح مختلف حاکمیت و بوجود آوردن همدلی و رسیدن به راهی برای هماهنگی همه نیرو هایی که در سپهر سیاسی کشور در حال فعالیت هستند در جهت دفاع از منافع ملی کشور ، دومین وجه تمایزی که در نحوه رفتار این دو حزب لازم به ذکر است ؛ بحث برنامه محور بودن حزب اتحاد ملت است.
مهمترین کمیسیون و مهمترین قسمت داخلی حزب اتحاد ملت اکنون کمیسیون برنامه ریزی منطقه ای است. که به اقتضای هر منطقه مشکلات همان منطقه را مورد بررسی قرار می دهد و راه حل هایی را در جهت رفع مشکلات با لحاظ کردن سیاست های کلی نظام ارائه می دهد.
این دو موضوع را می توان دو وجه تمایز اصلی و اساسی در بین نحوه عملکرد دو حزب مشاهده کرد.
اگر بخواهم یک نمونه خیلی نزدیک و ملموس را ذکر کنم ، حضور حزب اتحاد ملت در شواری عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان است که در تمامی موارد حضور داشت بدون اینکه بخواهد سهم خواهی داشته باشد و عملا بعنوان یک حزب کاملا همراه و هماهنگ با شورای عالی اصلاح طلبان بود و نتیجه ای که در سراسر کشور بالأخص در تهران کسب شد در گام دوم کسب شد هم گواه همین موضوع است.
*با توجه به اینکه معمولا مجموعه های مختلف علی الخصوص احزاب در تلاش هستند که توسط اسم خود پیامی را به مخاطب انتقال بدهند ، اسم حزب اتحاد ملت به چه معناست و به دنبال انتقال چه پیامی به مخاطب است؟
بله کاملا درست است که اسامی دارای پیام هستند و هر اسمی بیانگر یکسری مبانی و رویکرد هاست ، اتحاد را بعنوان یک آموزه از اندیشه امام هست که فرمودند «وحدت کلمه داشته باشید.» باید در نظر بگیریم و به همین دلیل اساس وحدت را بعنوان شروع و مبنای این حزب لحاظ کردیم و امیدواریم هم به آن پایبند باشیم و هم عمل بکنیم.
*باتوجه به صحبت های آقای حجاریان و جلایی پور که تز سیاسی خود «سوسیال دموکراسی» معرفی کردند ، آیا می توان گفت که حزب اتحاد ملت یک حزب سوسیال دموکرات است؟
ببینید بحث دموکراسی خواهی برای همه احزاب بعنوان یک دستاورد تجربه بشر جدید در جوامع جدید مطرح و بسیار دارای اهمیت است.
اما سوسیال به معنای اجتماع است. سوسیال دموکراسی به معنی دموکراسی اجتماعی است ، اگر از مبانی فکری اومانیسم صرف نظر بکنیم بعنوان آزادی بی قید و شرط برای افراد جامعه و و رجوع بکنیم به مرام نامه حزب که مرام نامه به سنت ها و مبانی دینی تاکید می کند بعنوان یک دموکراسی اجتماعی می توانیم این را می توانیم لحاظ بکنیم اما برداشتی را که تحت عنوان احزاب سوسیال دموکرات غرب اکنون می شود مطرح می کنند ، حتما اینطور نیست و این برداشت با برداشت ما تفاوت دارد چرا که آنها در مبانی معتقد به اومانیسم هستند که این خط قرمز ما هست.
ما در نواندیشی دینی انسان را آزاد می دانیم اما این معنایش آزدی فردی انسان برمبنای دیدگاه های اومانیستی نیست. آزادی است که در قالب چارچوب حرکت انسان در مسیر تکوین و الی الله و یا ایجاد جامعه ای که انسان در آن برای به دست آوردن ارزش های دینی یک جامعه که یکی از آنها حق رای هست حرکت می کند.
*نحوه بررسی صلاحیت ها به شکلی انجام شد که بنظر میرسد حزب اتحاد ملت هنوز نتوانسته ارتباط و گفتمان مورد نظر خودش را با حاکمیت برقرار کند. آیا برای ادامه این مسیر راهکار و تدبیری اندیشیده شده؟
متاسفانه ما در سپهر سیاسی کشورمان شاید تقریبا دو دهه است که دچار اضطراب های مبنایی شده ایم بدون اینکه دلیلی داشته باشیم ، حتی اخیراً دیدم که جناب آقای نقویان هم اذعان دارند که ما در درون جامعه بلد نیستیم با یکدیگر گفت و گو کنیم علیرغم اینکه در متن صریح قرآن داریم که ( وَلَا تُجَادِلُوا أَهْلَ الْکِتَابِ إِلَّا بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ ) مجادله و گفتگو نکنید ولو به احسن وجه که این را مخصوص مسلمان ها هم نمیداند م در باره دیگر ادیان هم بکار می برد.
با این شرایط متاسفانه در جامعه سیاسی ما اکنون افتراق و نفرت جایگزین گفتمان سازنده در جهت منافع ملی قرار گرفته است که باید سعی بکنیم این فاصله را با جریان های سیاسی و همچنین با حاکمیت و ساختار رسمی قدرت به حداقل برسانیم و بتوانیم گفت و گو کنیم.
حتی در روزهای پس از انتخابات این پیشنهاد را از امام جمعه موقت تهران حجت الاسلام خاتمی هم شنیدم که ایشان هم همین پیشنهاد را داشتند.
یکی از معدود افرادی که پیشقدم بودند در این زمینه مرحوم آقای عسگراولادی ( رضوان الله تعالی علیه ) بود که مبدع و پیش قدم بودن در این نوع گفتمان ها و ما اگر بتوانیم ارتباط بین احزاب و جریان های مختلف با یکدیگر و همچنین احزاب با ساختار رسمی و غیر رسمی قدرت شکل بدیم میتوانیم این فاصله ها را کم بکنیم.
طبیعی ست که در نتیجه کم شدن این فاصله ها و برداشته شدن این سوء برداشت هایی که امروز از جریان های مختلف سیاسی که در کشور و ذیل چتر جمهوری اسلامی در حال فعالیت هستند ، میتواند منجر به کم شدن میزان رد صلاحیت ها بشود.
*روند فعالیت های حزب از زمان تشکیل تا کنون در استان گیلان به چه شکل بوده ؟
بعد از اینکه اولین کنگره حزب در پاییز سال گذشته برگزار شد ، جمعی از دوستانی که بعنوان افراد دارای حق رأی در کنگره حضور داشتند به کمیته امور مناطق حزب که بنده هم در آن عضو هستم معرفی شدند.
در ابتدا ۱۴ نفر معرفی شدند که از این تعداد کمیته امور مناطق با حضور ۱۱ نفر موافقت کردند ، این ۱۱ نفر در ادامه به کمیته تشکیلات حزب معرفی شدند و در نهایت مصوب شد و این ۱۱ نفر اکنون با حکمی که دبیرکل محترم آقای شکوری راد ابلاغ کردند بعنوان عضو رسمی حزب اتحاد ملت ایران اسلامی در حال فعالیت هستند.
در اولین جلسه ای که با حضور همه اعضا برگزار شد هیئت رییسه حزب مشخص شد . صورتجلسه هم تقدیم آقای مهندس کاشفی معاونت محترم اجرایی حزب شد و به زودی احکام هم ابلاغ خواهد شد.
در واقع روند قانونی که در اساسنامه حزب پیش بینی شده بود کاملا طی شد.
*باتوجه به اینکه احزاب محدود به ایام انتخابات شده اند برای جلوگیری از این مسئله در ادامه فعالیت ها چه برنامه هایی دارید؟
ببینید نمی توانیم این را نفی بکنیم که انتخابات بهار احزاب است و این قابل نفی نیست ، در واقع احزاب شکل می گیرند که در ساختار قدرت نقش آفرین باشند و نظرات شان را در جهت بهبود شرایط موجود به مردم معرفی کنند و با پیروزی نمایندگان حزب بتوانند افکار و ایده های ارائه شده را به مرحله اجرا در بیاورند.
نمونه کامل و کم نظیر این رفتار را شما در انتخابات هفتم اسفند ماه در تهران می بینید که مردم پای صندوق های رأی آمدند و به دولیستی که توسط دو تن از بزرگان کشور حجت الاسلام خاتمی و آیت الله هاشمی تایید شده و سایر بزرگان دیگر هم این لیست را تایید کردند ، به ۴۵ نفر از مجموع ۴۶ نفر رای دادند.
این یک الگوی کامل رفتار حزبی است ، هرچند مردم عضو حزب نیستند اما این رفتار را بروز می دهند و این موضوع نشان می دهد که جامعه ما آمادگی پذیرفتن احزاب را دارد.
از سوی دیگر بهترین مکان برای پرورش برای تربیت نسل های آینده در درون احزاب است وماهم به این موضوع معتقدیم لذا حزب در بلند مدت به دنبال اخذ مجوز و تشکیل یک دانشگاه علمی کاربردی در جهت تربیت و آموزش نیروهای حزبی است.
حتما برنامه ریزی هایی خواهیم داشت برای تربیت و آموزش نسل جدید تر چرا که معتقدیم راه این اتفاق در از درون احزاب می گذرد و افراد درون حزب است که می توانند تمرین دموکراسی بکنند و آماگی پذیرفتن مسئولیت های مختلف اجتماعی و سیاسی را داشته باشند.
گیل خبر / امین مهراور
ارسال دیدگاه