دیوان عدالت اداری:

انحصار صوت و تصویر فراگیر در صلاحیت رسانه ملی است

معاون قضایی دیوان عدالت اداری: با نظر هیات عمومی دیوان انحصار صوت و تصویر فراگیر در صلاحیت رسانه ملی است.

حرف تازه – رضا فضل زرندی در مصاحبه ای اظهار داشت: پارسال سازمان تنظیم مقررات رادیویی مصوبه‌ای در خصوص صدور پروانه خدمات ماهواره‌ای در فضای مجازی و شبکه‌ها داشت و در این مصوبه که با توجه به قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تنظیم شده بود موضوع صدور پروانه برای بخش خصوصی به این صورت بود که در زمینه فعالیت‌های ماهواره‌ای شبکه‌های مختلف مقرر شده بود اگر سازمان تنظیم مقررات صدور پروانه کند صوت و تصویر و انتشار فراگیر از طریق سیستم‌های ماهواره‌ای باشد.

وی گفت: بر همین اساس شکایاتی به دیوان عدالت واصل شد که این بخش از مصوبه غیر از بخش‌هایی که مربوط به پهنای باند یا انتقال داده است، جزو صلاحیت‌های انحصاری صدا و سیما است و سازمان تنظیم مقررات، صلاحیت ورود و صدور پروانه را در این زمینه را ندارد و این موضوع شکایت بود.

فضل زرندی افزود: این مصوبه به هیات عمومی دیوان آمد وامروز تصمیم نهایی اتخاذ شد و این بخش از مصوبه و اطلاق مصوبه که مربوط به صوت و تصویر فراگیر از طریق ماهواره یا فضای مجازی است با توجه به قانون و ماده هفت اساس نامه صدا و سیما پخش صوت و تصویر را در صلاحیت انحصاری صدا و سیما قرار داده و در قانون وزارت ارتباطات به صراحت در ماده چهار، صلاحیت وزارتخانه را در مواردی که درچارچوب اختیارات صداو سیما ونیرو‌های مسلح بوده استثناء کرده و در واقع مقرر کرده است که این وزارتخانه حق ورود به این موارد را ندارد.

وی گفت: علاوه بر این شورای نگهبان در تفسیر اصل ۴۴ و ۱۷۵ قانون اساسی به صراحت اعلام کرده است که پخش صوت و تصویر فراگیر از شبکه‌های مختلف ماهواره‌ای و فضای مجازی در صلاحیت انحصاری صدا و سیما است.

معاون قضایی دیوان عدالت اداری افزود: دو مرحله هم موضوع به مقام معظم رهبری گزارش شده است و ایشان به قوه قضاییه دستور دادند که موضوع صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی و ماهواره‌ای را طبق قانون اساسی با توجه به اینکه منحصراً در اختیار صدا و سیما است قاطعانه جلوی تخلف گرفته شود و در سال ۹۴ هم به ریاست جمهوری تاکید کردند که این موضوع در صلاحیت انحصاری صدا و سیما قرار گیرد.

فضل زرندی گفت: نظر هیات عمومی این شد که این بخش از مصوبه که ناظر بر صوت و تصویر فراگیر است در صلاحیت انحصاری صدا و سیماست و اطلاق آن مصوبه مغایر قانون تشخیص داده و ابطال شد.

پایگاه اطلاع رسانی دیوان عدالت اداری هم در این باره این گونه آورده است:
هیات عمومی دیوان عدالت اداری، مصوبه «کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی» در خصوص «ارائه خدمات صوتی، تصویری و پخش همگانی ماهواره ای» به عنوان بخشی از خدمات موضوع پروانه فعالیت اپراتور ماهواره‌ای مخابراتی را با اعمال ماده ۹۱ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری ابطال کرد.

با درخواست رئیس و ۹۰ نفر ازقضات دیوان عدالت اداری برای اعمال ماده ۹۱ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری نسبت به دادنامه شماره ۲۷۴۵ مورخ ۹۸/۹/۲۶ هیات عمومی، اعضای هیات در نشست مورخ ۱۵ بهمن ۹۸ با اعمال ماده ۹۱ قانون مذکور موافقت کردند و بر این اساس انتشار و پخش برنامه‌های صوتی و تصویری فراگیر، منحصراً در صلاحیت رسانه‌ی ملی قرار گرفت.

هیات عمومی دیوان عدالت اداری با اعلام این که اولا: ماده ۷ قانون اساسنامه سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران مصوب سال ۱۳۶۲ که مقرر داشته: «تأسیس فرستنده و پخش برنامه‌های رادیویی و تلویزیونی در هر نقطه کشور در انحصار این سازمان بوده و چنانچه اشخاص حقیقی یا حقوقی اقدام به تأسیس یا بهره برداری از چنین رسانه‌هایی کنند از ادامه کار آنان جلوگیری به عمل آمده و تحت تعقیب قانونی قرار خواهند گرفت.»
ثانیا: ماده ۱۴ قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مصوب ۱۳۸۲ که مقرر داشته: «اختیارات و وظایف مربوط به این وزارت مندرج در این قانون شامل محدوده وظایف و اختیارات سازمان صدا و سیما و نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران نمی‌شود و قوانین و مقررات مربوط به آنان به قوت خود باقی است».

ثالثاً نظریه تفسیری شماره ۷۹/۲۱/۹۷۹ مورخ ۱۳۷۹/۷/۱۰ شورای نگهبان که اعلام داشته: «مطابق نص صریح اصل چهل و چهارم قانون اساسی در نظام جمهوری اسلامی ایران رادیو و تلویزیون دولتی است و تأسیس و راه اندازی شبکه‌های خصوصی رادیوئی و تلویزیونی به هر نحو، مغایر این اصل می‌باشد. بدین جهت انتشار و پخش برنامه‌های صوتی و تصویری از طریق سیستم‌های فنی قابل انتشار فراگیر (همانند ماهواره، فرستنده، فیبر نوری و غیره) برای مردم در قالب امواج رادیوئی و کابلی غیر از سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران خلاف اصل مذکور است.» رای به ابطال مصوبه «کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی» در خصوص «ارائه خدمات صوتی، تصویری و پخش همگانی ماهواره ای» به عنوان بخشی از خدمات موضوع پروانه فعالیت اپراتور ماهواره‌ای مخابراتی داد.