از قهرمانی تا مربیگری با سروناز مسافری / گفتگویی پیرامون تی آر ایکس

حرف تازه : سروناز مسافری ورزش را در هفت سالگی با ژیمناستیک آغاز کرد؛ در سال ۸۱  بود که  برای اولین بار به اسکله قایقرانی رفت و قایقرانی را زیر نظر مربیان بزرگ آقایان انوش عباسی و رامین زرندیان شروع کرد. وی پس از  سه سال تمرین مداوم و طاقت فرسا مرداد ۸۴  در ۱۵ […]

حرف تازه : سروناز مسافری ورزش را در هفت سالگی با ژیمناستیک آغاز کرد؛ در سال ۸۱  بود که  برای اولین بار به اسکله قایقرانی رفت و قایقرانی را زیر نظر مربیان بزرگ آقایان انوش عباسی و رامین زرندیان شروع کرد.

وی پس از  سه سال تمرین مداوم و طاقت فرسا مرداد ۸۴  در ۱۵ سالگی به عنوان جوانترین فرد شرکت کننده در مسابقات قهرمانی جهان به مجارستان اعزام شد و برای اولین تجربه در مسابقات برون مرزی نتایج خوبی به دست آورد.

سروناز مسافری در همان سال و در یازدهمین دوره از مسابقات قهرمانی آسیا در کشور مالزی مدال طلای مسابقات را در  ۱۵ سالگی بدست آورد.

وی در ۱۸ سالگی اولین تجربه مربی گری را  با افتتاح باشگاه قایقرانی ملوان استان بوشهر تجربه کرد.

این ورزشکار جوان یک سال نیز عضو تحریریه و کارشناس مجله تناسب اولین ماهنامه فیزیک و فیتنس ایران بود.

گفتگوی امروز حرف تازه با سروناز مسافری است که شما را به خواندن بخشی از این گفتگوی کوتاه دعوت می کنیم:

سروناز مسافری کسی است که از قهرمانی قایقرانی تا مربیگری شنا را در این سن تجربه کرده و حالا به رشته تی آر ایکس رو آورده است. چه شد که بعد از قایقرانی و شنا به این ورزش رو آوردید؟

پس از اتمام کارشناسی به مربیگیری شنا روی آوردم و همزمان با یک مربی خارجی تی آر ایکس آشنا شدم. به حدی این رشته برایم جذاب بود که توانستم بعد از قایقرانی جایگزین خوبی برایش داشته باشم و نکته جالب این بود که با وجود آسیب دیدگی هایی که داشتم می توانستم ورزش کنم و این موضوع کم کم باعث بهبود آسیب دیدگی هایم شد.

تی آر ایکس یا همان تمرینات معلق در ایران تا چه حد پیشرفت داشته است؟ سطح کیفی مربیان آن را چطور ارزیابی می کنید؟

این رشته توسط گل آرا خانقاهی به عنوان رییس کمیته تی آر ایکس ایران در فدراسیون همگانی ثبت شده و تلاش هایشان در این رشته ورزشی سبب آشنایی استان های دیگر با این رشته جذاب شده است و مربیانی مسلط به قوانین و اصول این رشته پرورش یافته اند.

وی در تاریخ ۲۸/۹/۹۴ توسط احدنژاد رییس هییت همگانی بندر انزلی به عنوان مسئول کمیته شهرستان بندر انزلی انتخاب شد و همگام با قوانین فدراسیون همگانی به همراه تیم کمیته تی آر ایکس شهرستان بندر انزلی برای آشنایی مردم با این رشته ی ورزشی تلاش های زیادی کرده است.

فکر میکنم با توجه به اینکه ورزش جدیدی به شمار می رود بد نیست برای آن دسته از عزیزانی که خیلی با این ورزش آشنا نیستند توضیحاتی ارائه کنید. شاید آن جذابیتی که شما در این ورزش دیدید را روزی شهروندان دیگر هم تجربه کنند و منجر به ترویج این رشته ورزشی هم بشود.

تمرینات معلق یا تی آر ایکس به سلامت جسمی و روحی کمک می کند. هیچ درمانی مثل ورزش در بالا بردن سطح سلامتی وجود ندارد.

TRX  یا به عبارتی دیگر  total body resistance exercise  از ورزش های رو به توسعه ای می باشد که در دهه های اخیر و از سال ۱۹۹۰ به دنیا معرفی شده است . در این ورزش افراد با استفاده از بندهایی که به یک سقف یا دیوار بسته شده است تمریناتی را بر پایه وزن بدن و گاها تعادل میباشد اجرا می کنند. این تمرینات باعث می شوند تا بدن در شرایط مصرف انرژی بیشتری در مقایسه با بسیاری از رشته های دیگر  ورزشی قرار بگیرد. بهبود استقامت عضلات یکی از نکات مثبت در این سیستم تمرینی میباشد. ضمن اینکه عضلات کور به صورت مناسبی میتوانند تقویت شوند .

تمرینات تی آر ایکس علاوه بر افزایش میزان انرژی مصرفی، باعث میشوند تا فرد از نظر تعادلی و نیز از نظر عضلانی در یک وضعیت مناسبی قرار بگیرد که در نهایت باعث سوق دادن فرد به یک شرایط مناسب فیزیکی خواهد شد.

می توان به جای تمرینات سخت بدنسازی با همین رشته ورزشی به عنوان یک شیوه بدنسازی نگاه کرد؟

باید بدانید که این سیستم تمرینی به صورت مستقل نمی تواند به عنوان یک شیوه بدنسازی مد نظر قرار گیرد و در علم فیزیولوژی ورزشی این رشته وابسته به سایر رشته ها و سیستم های بدنسازی میباشد. از آنجا که تمرینات این رشته ورزشی به صورت معلق و بر اساس وزن بدن صورت میگیرد دانش مربی در شناخت آناتومی حرکت و نیز مفاصل و تاندونها و اشراف بر روی عضلات لازم و ضروری میباشد. همچنین باید بدانید که افراد با اهداف مختلف همانند چربی سوزی یا خوش فرم شدن بدن یا آمادگی های نظامی، آتش نشانی، ژیمناستیک و… به سراغ این رشته می آیند و طراحی برنامه تمرین برای هر یک از این افراد متفاوت میباشد.

پس طبیعتا هر شخصی نمی تواند بدون در اختیار داشتن مربیان مجرب با فراهم کردن تجهیزات اقدام به افتتاح باشگاه نماید…

بدیهی است که این رشته ورزشی به هیچ عنوان تجربی نبوده و عدم دانش مربی میتواند صدمات زیاد و یا گاهی یاس و ناامیدی را برای افراد شرکت کننده در تمرین به بار بیاورد. حداقل پیش نیاز برای یک مربی در این رشته گذراندن دوره کارشناسی یا کاردانی در یکی از رشته های علوم ورزشی میباشد و صرف گذراندن یک یا دو هفته دروس تئوری نمیتواند باعث اعتماد علمی به مربی گردد.

امیدوارم مربیانی که در این حوزه فعالیت مینمایند برای کمک به جامعه با مطالعه و دقت وارد باشگاهها شوند و فقط مجری برنامه های تمرینی نمایش داده شده در سی دی های آموزشی نباشند.

با توجه به جدید بودن این رشته ورزشی مربیان از چه طریقی می توانند دانش خودشان در این رشته را به سطح مطلوب نزدیک کنند؟

در حال حاضر  کتاب های آموزشی  تی آر ایکس توسط خانم خانقاهی رییس کمیته تی آر ایکس ایران تهیه شده و مربیان عزیز می توانند با تهیه این کتاب ها و شرکت در دوره های زیر نظر فدراسیون همگانی اطلاعات خود را بالا ببرند و در راه درست برای ارتقای سطح این رشته در کشور عزیزمان قدم بردارند.

و سخن آخر…

در آخر تشکر میکنم از مربیانی که برای من از کودکی تا به این لحظه زحمت کشیدند و از تلاش ها و زحمات آقای قهرمانی رییس تربیت بدنی شهرستان انزلی و آقای احد نژاد رییس هیئت همگانی بندر انزلی تشکر میکنم.  

dscf0161