دبیرکل مجمع جهانی شهرهای اسلامی:
ادبیات سفر را فراموش کردهایم/ وقتی سفر رهاوردی جز خستگی ندارد
حرف تازه – کارکردهای سفر ما ایرانیها مدتهاست از آنچه باید باشد فاصله گرفته و لذت بردن از طول سفر جای خود را به رقابتی برای رسیدن به مقصد داده است. ایام نوروز بدون شک یکی از مناسب ترین زمانها برای سفر و گشت و گذار است. سفری که می توانند هم زمانی برای فراغت […]
حرف تازه – کارکردهای سفر ما ایرانیها مدتهاست از آنچه باید باشد فاصله گرفته و لذت بردن از طول سفر جای خود را به رقابتی برای رسیدن به مقصد داده است.
ایام نوروز بدون شک یکی از مناسب ترین زمانها برای سفر و گشت و گذار است. سفری که می توانند هم زمانی برای فراغت از روزمرگی یکساله باشد و هم بر تجربه آدمی اضافه کند.
اما چند سالی است که به نظر می رسد سفرهای ما ایرانیها، دیگر کارکردهای واقعی خود را از دست داده و بیشتر به مسابقه ای برای زودتر رسیدن به مقصد تبدیل شده تا فرصتی برای دنیا دیدن.
دکتر سجاد محمد یارزاده در گفتوگویی در این باره می گوید: کارکردهای سفر ما ایرانیها مدتهاست از آنچه باید باشد فاصله گرفته و لذت بردن از طول سفر جای خود را به رقابتی برای رسیدن به مقصد داده است. این در حالیست که ما ایرانیها از قدیم الایام چنان به سفر و ارزشهای آن اهمیت می دادیم که حتی از ادبیات سفر بهرهمند بوده ایم که سفرنامه ها نمونه ای ازآنهاست.
دبیرکل مجمع جهانی شهرهای اسلامی توضیح می دهد: مشاهیری همچون سعدی و ناصر خسرو بسیاری از بار حکمت و معرفت خود را از سفرهایشان کسب کرده اند. به عبارتی سفرها انسانساز بوده و به این حکیمان بینش و جهان بینی متفاوتی داده است اما متاسفانه در حالیکه ما در جهان با سفرنامههای فاخرمان مشهوریم عملا از کارکردهای مفید سفر بیبهره ایم و این در حالیست که جهان توسعه یافته، دقیقا از سفر برای تعلیم و تربیت افراد جامعه به ویژه نسل جوان استفاده میکند.
به گفته یارزاده در حال حاضر جهان مدرن برای آموزش بسیاری از مهارتهای زندگی به نسل جوان از همین رویکرد سفر استفاده میکند و اهمیت سفر و کارکردهای مفید آن سبب شده برای خانوادهها ایامی از سال به عنوان روزهای ویژه سفر و مرخصی های ویژه سفر در نظر گرفته شود.
وی می گوید: بسیاری از مهارتهای زندگی، زیستن در اجتماع مردم، حضور در گروههای همسالان و کسب تجربه و مهارتهای تعامل با دیگران، اهدافی است که در حال حاضر کشورهای توسعه یافته در سفرها به آن توجه می کنند. این در حالیست که در کشور ما اصلا به این موارد توجه نمی شود.
دبیرکل مجمع جهانی شهرهای اسلامی با ذکر مثالی این گونه توضیح می دهد: اکنون سفرهای ما به شکل است که اگر بخواهیم از تهران به تبریز سفر کنیم، کل مسیر به این فکر می کنیم که چگونه زودتر به مقصد برسیم و هیچگاه به این فکر نمی کنیم که در تهران تا تبریز چه شهرهایی در مسیر ما قرار دارد. این شهرها چه جاذبه هایی دارد چه مناطق دیدنی دارد. چه فرهنگ و آداب رسومی دارند و مردمان آن چگونه روزگار می گذرانند. سری به آنها نمی زنیم و از آنها بازدیدی نمیکنیم و به سرعت از کنار آنها عبور می کنیم.
یارزاده ادامه می دهد: همین میشود که از سفر برای ما چیزی جز خستگی راه، رهاوردی نمیماند. در حالیکه اکنون در بسیاری از مناطق جهان، سیاست جذب گردشگر این است که کاری کنند اقامت گردشگران طولانیتر شود. برای مثال برخی از مناطق تفرجی در دنیا اگر در کنار رودخانه باشد، رستورانی برای پذیرایی از گردشگر وجود ندارد بلکه به جای آن به گردشگران، قلابی برای ماهیگیری اجاره داده یا فروخته می شود و جایی نیز برای کباب کردن ماهی در نظر گرفته شده است.
به گفته وی با این کار هم محیط زیست حفظ می شود هم گردشگر لذت بیشتری میبرد و هم با اقامت طولانیتر او درآمد بیشتری نصیب منطقه گردشگری می شود. در کشور ما نیز بسیاری از مناطق وجود دارد که می توان به راحتی با شیوه های فاخر اینگونه عمل کرد.
یارزاده توضیح می دهد: برای نمونه، میتوان در حافظیه شیراز، به جای اینکه گردشگران تنها به بازدید از محوطه زیبای آرامگاه بپردازند با همان فروش فال حافظ، کاری کرد که هم گردشگر لذت بیشتر ببرد و هم درآمدزایی صورت گیرد. البته نه فال فروشی به شیوه مرسوم بلکه با رویکردی فاخر و استفاده از حافظ شناسان و اساتید ادبیات. به شیوه ای که هم فلسفه فال توضیح داده شود و هم تفسیر اشعار حافظ برای گردشگران بیان شود. اینها شیوه هایی است که بسیار ساده و بدون هزینه و زیرساخت قابلیت اجرا شدن دارد.
شهرفردا
ارسال دیدگاه