آیا شهردار خسارت ریزش احتمالی ساختمان تاریخی سازمان فرهنگی را بر عهده می گیرد؟
اختصاصی حرف تازه – در شرایطی که از مدت ها قبل اداره کل میراث فرهنگی گیلان بارها بابت خطرات احتمالی پیرامون ساختمان تاریخی سازمان فرهنگی شهرداری رشت بهطور مکتوب تذکر داده و رئیس کمیسیون فرهنگی شورا نیز ضرب الاجل ۷۲ ساعته برای تخلیه این ساختمان داده است اما شهردار برخورد منفعلانه ای را از خود نشان داده و ظاهرا تلاشی برای تخلیه به موقع از خود نشان نمی دهد.
اما بهتر است در ابتدا بخشی از اظهارات رئیس سازمان عمران و بازآفرینی شهرداری رشت را مرور کنیم. میثم حرفت خواه در جلسه اخیر کمیسیون فرهنگی شورای شهر رشت با اشاره به اینکه باید بابت تخلیه این ساختمان بهطورجدی وارد عمل شویم از تذکرات متعدد و مکتوب میراث فرهنگی در این زمینه خبر داد. او همچنین در بخش دیگری از سخنان خود اعلام کرد در صورت بارش برف زمستان، خطر ریزش این ساختمان را به طور جدی تهدید می کند.
اما علاوه بر تذکرات مکتوب میراث فرهنگی و اعلام خطر توسط رئیس سازمان عمران شهرداری رشت، نرجس محمودی معاون بازآفرینی شهرداری نیز در همان جلسه اعلام کرد: تا زمانی که ساختمان سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری رشت تخلیه نشود نمیتوانیم اقدامی انجام دهیم. (اینجا بخوانید )
این خطرات تنها مربوط به ساختمان تاریخی سازمان فرهنگی نیست و ساختمان ساعت شهرداری رشت نیز اوضاعی بحرانی دارد. ماه گذشته نرجس محمودی در جلسه کمیسیون فرهنگی اعلام کرده بود: به طور تقریبی برای ساختمان فرهنگی و ورزشی شهرداری رشت یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان اعتبار و برای ساختمان ساعت چهار میلیارد تومان اعتبار به منظور مرمت و بازسازی نیاز داریم.
ولی جهانی معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث نیز در همان جلسه گفت: وضعیت ساختمان ساعت شهرداری رشت به مرز بحران رسیده و هر لحظه امکان فرو ریختن آن وجود دارد و پیشنهاد می کنم به منظور جلوگیری از این اتفاق ، شهرداری رشت در حال حاضر با اختصاص رقم اعتباری بابت رفع خطر از این ساختمان موافقت کند. (اینجا بخوانید )
حتی پیش از همه این موارد، سال گذشته سید امیرحسین علوی به عنوان رئیس وقت شورای شهر رشت از ضرورت مرمت ساختمان های تاریخی رشت در قالب پروژه های بازآفرینی سخن گفت و نام ساختمان ساعت و مریضخانه بلدیه (ساختمان فعلی سازمان فرهنگی) را نیز در زمره ساختمان هایی که نیاز به مرمت و بازآفرینی داشت ذکر کرد. (اینجا بخوانید )
با این توضیحات به نظر می رسد تعیین ضرب الاجل ۷۲ ساعته تخلیه ساختمان تاریخی متعلق به سازمان فرهنگی شهرداری رشت، که از سوی فاطمه شیرزاد به عنوان رئیس کمیسیون فرهنگی اعلام شد تصمیمی منطقی و مبتنی بر عقلانیت بوده است چرا که از یک سو با تخلیه ساختمان، دیگر خطری، سلامت کارکنان سازمان فرهنگی و مراجعه کنندگان این سازمان را تهدید نخواهد کرد و از سوی دیگر فرصت مرمت و تقویت این ساختمان ارزشمند و تاریخی فراهم می شود.
بدیهی است که عدم تخلیه این ساختمان در چنین شرایطی ممکن است خساراتی جبران ناپذیر را به همراه داشته باشد و آن زمان دیگر فریاد وامصیبتا نیز سودی نخواهد داشت.
بنابراین باید سوال کرد در صورت عدم تخلیه به موقع این ساختمان چنانچه این ساختمان دچار ریزش شود و در پی آن خطرات و آسیب های جانی به همراه داشته باشد آیا آقای شهردار و حامیانش، که امروز به جای حمایت از حفظ این میراث ارزشمند تاریخی و نگرانی بابت سلامت مراجعین و کارکنان آن ساختمان انگشت اتهام را به سوی فاطمه شیرزاد دراز کرده اند، خسارت های احتمالی مادی و معنوی مربوطه را بر عهده می گیرند؟ و آیا قادر به جبران آن خواهند بود؟
از نهادهای نظارتی انتظار می رود در چنین شرایطی برخورد منفعلانه ناصر حاج محمدی به عنوان شهردار رشت در برابر تذکرات مکتوب میراث فرهنگی و هشدارهای مدیران مربوطه و همینطور سرپوش گذاشتن رفتارهای شهردار توسط حامیانش را بیش از پیش زیر نظر داشته باشند و با ورود به موقع به ماجرا مانع از فاجعه ای شوند که شاید جبران آن دیگر ممکن نباشد.
به گزارش حرف تازه، کلنگ این ساختمان تاریخی در سال ۱۳۰۸ به عنوان مریضخانه به زمین خورد و به سبک نئو کلاسیک روسی توسط موسیو دیمیتری که از یونانیان مقیم گیلان بوده ساخته شد. این ساختمان بعدها به عنوان ساختمان اداری استانداری تغییر کاربری داد. در مقطعی ساختمان دوم شهرداری بود و هم اکنون ساختمان سازمان فرهنگی شهرداری رشت است. این بنای تاریخی با نام «ساختمان استانداری» به شماره ۳۴۹۶ در فهرست بناهای میراثی ثبت شده است.
ارسال دیدگاه